ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανησυχία για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στην εκδήλωση στο Ρέ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Από τα Ρεθεμνιώτικα Νέα , Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2011

Περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΠΕ στην Κρήτη


ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Από τα Ρεθεμνιώτικα Νέα: http://www.rethnea.gr

Κινδύνους στο περιβάλλον και στην κοινωνία της Κρήτης εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η τοποθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ανεμογεννητριών και τα σχέδια για την κατασκευή υβριδικών σταθμών τεράστιων μεγεθών αλλά πολύ περισσότερο η μέθοδος με την οποία επιχειρείται η διείσδυση των ΑΠΕ, εξακολουθούν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό σε φορείς, επιστήμονες και κατοίκους του νησιού.

Οι συγκεκριμένες ανησυχίες διατυπώθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με τίτλο «Γιγάντιες εγκαταστάσεις βιομηχανικών ΑΠΕ στην Κρήτη. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην κοινωνία του νησιού».

Αρκετός κόσμος γέμισε την αίθουσα του Φοιτητικού Πολιτιστικού Κέντρου «Ξενία», σε μια εκδήλωση στην οποία ομιλητές ήταν οι: Σταύρος Ξηρουχάκης-Βιολόγος, ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κωστής Πετράκης-Κοινωνιολόγος, Αλέξανδρος Στεφανάκης-Κτηνίατρος, πρόεδρος ΓΩΤΕΕ-Π.Κ. και Δημήτρης Ψαρράς-Εφαρμογές Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο κ. Ξηρουχάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «To θέμα είναι οι επιπτώσεις που υπάρχει από την ανάπτυξη των ΑΠΕ με τον τρόπο που πάει να γίνει στις περιοχές Natura 2000. Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις σε βιομηχανική κλίμακα κι αυτό δεν αποτελεί επέμβαση ήπιας μορφής. Έχουμε διανοίξεις δρόμων, καλώδια χιλιάδων χιλιομέτρων και βουνοκορφές που ισοπεδώνονται. Οι πληθυσμοί παίρνουν την κατιούσα. Πολύ φοβάμαι ότι μακροπρόθεσμα θα αλλάξουν οι χρήσεις γης. Δηλαδή, η ενδοχώρα σταματάει πια να είναι στον πρωτογενή τομέα και δίνεται ουσιαστικά σε μια βιομηχανία ΑΠΕ. Θα ήταν αλλιώς τα πράγματα αν αυτό που γίνεται σήμερα ήταν σε μικρότερη κλίμακα και για την αυτάρκεια της Κρήτης. Αυτή τη στιγμή το βασικό κριτήριο είναι το αιολικό δυναμικό και μόνο. Δεν λαμβάνονται υπόψη όλα τα άλλα».

Στη σχέση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τον πρωτογενή τομέα, αναφέρθηκε ο κ. Στεφανάκης: «Τις τεχνολογίες αυτές θα πρέπει να τις εξελίσσουμε, να τις αναπτύσσουμε και να τις βελτιώνουμε. Να τις χρησιμοποιούμε, όμως, μόνο προς όφελος της ισορροπίας της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι μας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανεμογεννήτριες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα, προκειμένου να αρμέξουν τα ζώα τους, αντί να καταναλώνουν πετρέλαιο και να μολύνουν το περιβάλλον. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει σε θερμοκήπια και σε χιλιάδες άλλες εφαρμογές. Θα μπορούσαμε επίσης, επειδή ζούμε σε ένα τόπο που έχει απίθανους φυσικούς πόρους, όπως ο αέρας και ήλιος, να παράγουμε αυτή την ενέργεια.

Αυτού του είδους η χρήση, από τη χρήση που απΆ ότι φαίνεται επιχειρείται να γίνει, σε μια φάση που η κοινωνία μας έχει υποστεί οικονομικό και κοινωνικό σοκ, όπου παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, είναι μια εντελώς λάθος προσέγγιση. Και η λάθος προσέγγιση ξεκίνησε με τα φωτοβολταϊκά, όπου προτάθηκε η εγκατάσταση στη γη υψηλής παραγωγικότητας. Υπήρξαν, μάλιστα, αφελέστατες προτάσεις στους αγρότες, που τους έλεγαν ότι «Δεν χρειάζεστε πια τις επιδοτήσεις, ούτε να παράγεται, ούτε να δουλεύεται. Θα εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά και θα περνάτε καλά».

Τη γη μας θα πρέπει να την προστατέψουμε και θα πρέπει σιγά-σιγά να κοιτάζουμε την ισορροπία στην ανάπτυξη. Όλα χωράνε αλλά δεν θα πρέπει ο ένας τομέας να ανταγωνίζεται τον άλλο. Στην Κρήτη δεν θα πρέπει να ξανακάνουμε το λάθος που κάναμε με τον τουρισμό. Λέμε ναι μόνο στις περιπτώσεις που δεν ανταγωνίζονται τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του τόπου μας, του τουρισμού, του αγροτοτουρισμού και του πρωτογενή τομέα για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας, τα οποία κρατούν τους ανθρώπους στον τόπο τους, δίνουν δουλειά, κρατούν μια ισορροπία κι εξασφαλίζουν την ύπαρξη μας».

Ο κ. Ψαρράς, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη μέθοδο με την οποία επιχειρείται η διείσδυση των ΑΠΕ: «Το πρόβλημα είναι η κλίμακα. Οι ΑΠΕ μπορούν να δώσουν λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα αν είναι συνδεδεμένες με το μηδενισμό της υπερκατανάλωσης. Αν δεν είναι, γεμίζουμε τον πλανήτη με ΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο χάνεται ο τίτλος «ανανεώσιμο». Επίσης, η μηδενική χωροταξία που έχουμε στην Ελλάδα επιτρέπει να χωροθετούνται αιολικά πάρκα σε περιοχές με υψηλό δείκτη βιοποικιλότητας, όταν τα οικοσυστήματα από μόνα τους απορροφούν το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ένα άλλο κομμάτι είναι το οικονομικό. Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που δοκιμάσαμε τη μαζική γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμό και αποτύχαμε γιατί δεν υπήρχε σχεδιασμός, να κάνουμε το ίδιο λάθος. Η μαζική εγκατάσταση χωρίς την οικονομική συμμετοχή μας στην παραγωγή και στην εγκατάσταση είναι ένας μηχανισμός πτώχευσης. Όλα αυτά μας κάνουν να μην συμφωνούμε στον τρόπο, στη μέθοδο διείσδυσης των ΑΠΕ. Δεν διαφωνούμε με τις ΑΠΕ, η μέθοδος διείσδυσής τους είναι εντελώς λάθος».

Ο κ. Πετράκης παρουσίασε βίντεο στη διάρκεια της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στη διάσωση του Αποπηγαδιού Χανίων: «Το Αποπηγάδι εδώ και τρία χρόνια έχει δοκιμάσει τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση και εφαρμογή των ΑΠΕ. Κανένας κάτοικος δεν γνώριζε τι σχεδιάζεται για τον τόπο του. Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν για την τύχη τους χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Πάνω από το μισό χωριό ανήκει σήμερα στο κράτος. Οι κάτοικοι ζουν σε μια τρομερή ανασφάλεια και προσπαθούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τις εκτάσεις που έχουν πληρώσει οι ίδιοι και για πολλές από αυτές έχουν συμβόλαια.

Ο τρόπος που έχει αποφασιστεί πολιτικά να υλοποιηθούν αυτά τα έργα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όλης της υπαίθρου, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Μιλάμε για μεγέθη βιομηχανικής εγκατάστασης κι όχι για απλές εφαρμογές που έχουν στόχο την ενεργειακή αυτάρκεια και τη βοήθεια των κατοίκων στα χωριά που ζουν».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου, Τάσος Παπαδουράκης, Ματθαίος Τσιμπισκάκης, Γιώργος Γεωργαλής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Ορέστης Κρυοβρυσανάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Στεφανάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και άλλοι οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στο νησί.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι εξής: Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου, Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου, Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μέρωνα, Θρόνους-Κλησιδίου, Νευς Αμαρίου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου, Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ρεθύμνου, Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμων Αμαρίου, Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών Α.Π.Ε.

Από τα Ρεθεμνιώτικα Νέα: http://www.rethnea.gr


 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187645
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.