ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Καταστροφικές επεμβάσεις στο φοινικόδασος στο Βάι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Φυσικό Περιβάλλον, Φυσικοί Πόροι της Κρήτης
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης , Τρίτη, 24 Ιανουάριος 2012

Να πως «αξιοποιούνται» οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι!

Η αθλιότητα της δημόσιας διοίκησης σε όλο της το μεγαλείο!

Τεράστιο περιβαλλοντικό και πολιτικό θέμα προκύπτει από τα απαράδεκτα «έργα» που πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δασών Λασηθίου στο Βάι με τίτλο: «Καθαρισμός φοινικοδάσους Βάι για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του». Κι αυτό γιατί, άσχετα με το αν είναι νομότυπες ή όχι, είναι αντίθετες με τις κατευθύνσεις προστασίας ενός παγκόσμιας σημασίας ευαίσθητου οικοσυστήματος που επιβάλει η επιστημονική γνώση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η πλήρης αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης, τα εκτεταμένα κλαδέματα, οι βαρειές («προληπτικές»!!!) επεμβάσεις με εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σε όλα τα δέντρα και η διάνοιξη αποστραγγιστικών καναλιών, είναι ενέργειες που υποβαθμίζουν σοβαρά το οικοσύστημα.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως το φοινικόδασος στο Βάι είναι οικοσύστημα με συγκεκριμένες οικολογικές λειτουργίες και η φυσική μορφή που παίρνει έχει άμεση σχέση με αυτές. Αυτή είναι και η ομορφιά του. Δεν είναι τεχνητό πάρκο ή άλσος για να χρειάζεται χειρισμούς «αισθητικής φύσης».

Παρ όλο το πολύ αυστηρό νομικό καθεστώς προστασίας του συγκεκριμένου οικοτόπου («φοινικοδάση Phoenix» 9397*, παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ) και περιοχής (Τόπος κοινοτικής σημασίας, Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Αισθητικό Δάσος, Καταφύγιο ΄Αγριας Ζωής, Περιοχή απόλυτης προστασίας ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ιτάνου)-, που επιτάσσει ιδιαίτερη προσοχή στις επεμβάσεις στο φοινικόδασος, την αρνητική γνωμάτευση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τις επίμονες καταγγελίες επιστημονικών φορέων όπως το WWF Ελλάδας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Παν/μίου Κρήτης, τα έργα ξεκίνησαν και συνεχίζονται, με πλήρη αδιαφορία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Δνσης Δασών Λασηθίου.

Στις 11-1-2012 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή αυτοψία από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Σητείας, εκπροσώπους του WWF και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, εκπροσώπους τοπικών οικολογικών οργανώσεων και περιφερειακούς συμβούλους. Διαπιστώθηκε πως:

• Η επέμβαση έχει αποκλειστικά κηποτεχνικό και όχι οικολογικό χαρακτήρα, καθώς γίνεται πλήρης αποψίλωση της βλάστησης του υποορόφου και βαρύ κλάδεμα των φοινίκων και των άλλων δένδρων.

• Οι επεμβάσεις που είχε ζητήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν ήδη υλοποιηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι οι εκχερσώσεις που ξεκίνησαν αργότερα και υλοποιούνται σήμερα δεν έχουν σχέση με αυτά που είχαν εισηγηθεί.

• Οι επεμβάσεις είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα και ανάγκες μιας προστατευόμενης περιοχής.

Παρά τις καταγγελίες, τα «έργα» συνεχίζονται και έχει αποψιλωθεί το 40% του δάσους.

Θεωρούμε πως η υπόθεση αυτή αποτελεί έναν άλλο κρίκο στην ατέλειωτη αλυσίδα των περιβαλλοντικών εγκλημάτων που διαπράττει το ελληνικό κράτος για να «απορροφήσει» κονδύλια.

Να σημειώσουμε επίσης πως σημαντικά ποσά έχουν δαπανηθεί για μελέτες προστασίας και διαχείρισης του οικότοπου του κρητικού φοίνικα, - δύο ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς ποτέ να έχουν εφαρμοστεί οι προτάσεις τους.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των επιστημονικών φορέων που κατήγγειλαν το γεγονός, να σταματήσουν άμεσα οι καταστροφικές επεμβάσεις και να αναθεωρηθεί το όλο «έργο» προς την κατεύθυνση της πραγματικής προστασίας του οικοτόπου, πρίν ξεκινήσει διεθνής κατακραυγή και διασυρθεί η χώρα μας παγκοσμίως για μια ακόμα φορά. Επίσης πρέπει επειγόντως να επικαιροποιηθεί και να θεσμοθετηθεί το διαχειριστικό σχέδιο.

Το φοινικόδασος στο Βάι αποτελεί παγκόσμια φυσική κληρονομιά, αλλά σε εμάς που είμαστε οι τοπικοί διαχειριστές του και κερδίζουμε παράλληλα από τον τουρισμό που φέρνει στην περιοχή, πέφτει το κύριο βάρος της προστασίας του.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 126 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58196219
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.