ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η εκδήλωση στο Βραχάσι για τις βιομηχανικές ΑΠΕ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου - Ανακοινώσεις
Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου , Σάββατο, 04 Φεβρουάριος 2012

Την Παρασκευή 03/02/12 έγινε εκδήλωση για τις βιομηχανικές ΑΠΕ στο Βραχάσι με τίτλο "Βιομηχανικές ΑΠΕ καταλαμβάνουν τον τόπο μας! Θα το ανεχτούμε;", στην οποία συμμετείχε η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου και οι επιτροπές αγώνα Κρούστα και Κριτσάς. Την εκδήλωση οργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Βραχασίου (Ο Αναύλοχος), Μιλάτου και ο αναπτυξιακός σύλλογος Σισίου, λόγω της έντονης ανησυχίας τους για ενδεχόμενη κατασκευή έργων ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας (κυρίως αιολικοί σταθμοί και υβριδικές υδροηλεκτρικές μονάδες) στην ευρύτερη περιοχή του Απάνω Μεραμπέλλου.

Πιο συγκεκριμένα, για την περιοχή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εκδώσει από τις 29 Σεπτεμβρίου 2011 άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικό υδροηλεκτρικό σταθμό στη θέση Φονιά Δέτης στο Βραχάσι, στην εταιρία «Aries Aiolos Ενεργειακή Α.Ε.». Την άδεια μπορείτε να τη δείτε στο http://www.rae.gr/old/lic/licenses/RAE_1213-2011.pdf

Επίσης έχει εκδοθεί από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από υβριδικό σταθμό, στην εταιρία “ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.” στις θέσεις «Κουτρούλια & ¶νω Λίμνη» των Δήμων Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου, Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, σε σημεία που όπως φαίνεται στο χάρτη από τη σελίδα της ΡΑΕ συμπίπτουν με τμήμα του Αζιλακόδασους. Την συγκεκριμένη άδεια μπορείτε να βρείτε εδώ: http://et.diavgeia.gov.gr/f/22793/ada/4ΑΘ6ΙΔΞ-Ι

Ακόμη έχει υποβληθεί αίτηση στη ΡΑΕ από την εταιρία "VENERGIA - ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΦΟΥΡΝΟΙ" για τοποθέτηση τριών ανεμογεννητριών στου Φονιά το Δέτη, και τεσσάρων στα όρη πάνω από το "μαύρο δάσος".

Το γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ (χάρτη της ντροπής!) που δείχνει τα σημεία στα οποία έχουν εκδοθεί ή έχουν αιτηθεί άδειες για εγκατάσταση ΑΠΕ (αιολικά, υβριδικά, ηλιοθερμικά, φωτοβολταϊκά) συνολικά στην Ελλάδα και στην Κρήτη μπορείτε να τον δείτε στο http://www.rae.gr/geo.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, με κατάμεστη την αίθουσα του συλλόγου, μίλησαν ο βιολόγος-ερευνητής κ. Σταύρος Ξηρουχάκης και η αρχιτέκτων-χωροτάκτης μηχανικός κα. Βάννα Σφακιανάκη. Ο κ. Ξηρουράκης στην ομιλία του ανέλυσε θέματα που αφορούν επεμβάσεις στο περιβάλλον που αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο και βάζουν σε κίνδυνο σπάνια είδη πουλιών και ζώων, τεκμηριώνοντας πως η χωροθέτηση αιολικών πάρκων και των συνοδών έργων, όπως δρόμους και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, σε δασικές εκτάσεις και εντός ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές μπορεί να προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε προστατευόμενα είδη πτηνών. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην βιώσιμη αξιοποίηση εθνικών δρυμών, προστατευόμενων περιοχών, περιοχών NATURA 2000, δασών κ.α., περιοχές που αφενός μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στον οικονομικό τομέα, με ανάπτυξη εναλλακτικών ήπιας μορφής δραστηριοτήτων όπως φυσιολατρικός τουρισμός, παρατήρηση άγριας ζωής κ.α. και αφετέρου είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος ενάντια στην κλιματική αλλαγή, καθώς κάθε δέντρο αφαιρεί κατά μέσο όρο 25kg CO2 από την ατμόσφαιρα ετησίως.

Η κα. Βάννα Σφακιανάκη, ανέλυσε το νομικό καθεστώς που επιτρέπει και επιταχύνει την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα σε δασικές εκτάσεις, περιοχές NATURA 2000, παραγωγική γη κ.α. και ενημέρωσε για τις εξελίξεις όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ομιλία της έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως οι εταιρείες προσπαθούν να χαρακτηρίσουν δασικές τις εκτάσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται για οικονομικό συμφέρον, όπως έγινε στο Αποπηγάδι Χανίων, με αποτέλεσμα κάτοικοι των περιοχών αυτών να χάνουν με «πλάγιο» τρόπο τη γη τους. Ακόμη, παρουσίασε το μέγεθος των αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση έργων ΑΠΕ στην Κρήτη, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος και τόνισε τους κινδύνους που συνεπάγονται για το φυσικό, πολιτιστικό περιβάλλον και τις λοιπές παραγωγικές δυνατότητες του νησιού. Η βιομηχανική κλίμακα των έργων φαίνεται από το ότι οι μέγιστες ανάγκες για την Κρήτη είναι περί τα 700 ΜW (σημείο ημερήσιας αιχμής) ενώ οι μέχρι τώρα αιτήσεις μαζί με τα έργα που έχουν γίνει κατά το παρελθόν ανέρχονται περίπου στα 4.000 MW προς το παρόν. Τέλος, έγινε αναφορά πως σε αυτό το παιχνίδι, σύμφωνα με δηλώσεις τους, σκέφτονται να μπουν προσθετικά η Περιφέρεια, οι ΟΤΑ, μαζί με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, προσφέροντας από τη μία σιγουριά στις σχεδιαζόμενες επενδύσεις και από την άλλη κάνοντας τους πολίτες της Κρήτης συνένοχους στην καταστροφή, εξασφαλίζοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη αλλά ένα δυσοίωνο μέλλον για το νησί και τις μελλοντικές μας γενιές.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση όπου ακούστηκαν προβληματισμοί από τους παραβρισκόμενους και εμπειρίες κατοίκων άλλων περιοχών της Κρήτης, όπως κάτοικοι από το Αποπηγάδι Χανίων που παρευρέθησαν στην εκδήλωση και ενημέρωσαν για τον αγώνα τους, παρουσιάζοντας και την ταινία-ντοκιμαντέρ «Σήμερα Εμείς, αύριο Εσείς» του Κωστή Πετράκη. Κατά την ολοκλήρωση των συζητήσεων, οι οικοδεσπότες σύλλογοι αποφάσισαν να θέσουν το θέμα των βιομηχανικών ΑΠΕ άμεσα στις γενικές συνελεύσεις τους, ώστε να παρθούν γρήγορα αποφάσεις για πιθανή συμμετοχή τους στο Πακγρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, ενώ αποφασίστηκε να γίνει σύντομα μια νέα ανοικτή συνέλευση για να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο μια επιτροπή αγώνα που θα συντονίζει τις επόμενες ενέργειες.

Γεγονός είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται και θέτουν τον προβληματισμό τους σε υψηλό επίπεδο. Αναγνωρίζουν ότι τα σχέδια άναρχης ανάπτυξης βιομηχανικής κλίμακας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν έχουν καμία σχέση με τη φιλοσοφία των ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος. Μια φιλοσοφία που βασίζεται καταρχάς στην οικιακή-αστική εξοικονόμηση ενέργειας και μετά στην ανάπτυξη ήπιων μορφών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που καλύπτουν τις ανάγκες ενός τόπου, με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό και σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και με τη σύμφωνη γνώμη και απαραίτητη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην παραγωγή του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας. Γι αυτό απαιτούν να σταματήσουν και να παρθούν πίσω τώρα όλα τα σχέδια κερδοσκοπικής καταστροφής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης από έργα βιομηχανικών ΑΠΕ, ώστε να ανοίξει ελεύθερα ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες για το πού, πώς, πόσες και με ποιο τρόπο μπορούν να αναπτυχθούν και να χωροθετηθούν οι ΑΠΕ προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Η Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου στέκεται και θα στέκεται αλληλέγγυα με όλους όσους προσπαθούν και αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση!

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΙΡΑΜΒΕΛΛΟΥ
http://ecomirabello.blogspot.com

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 04 Μάρτιος 2012 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228367
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.