ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 06 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (Μέρος 1) Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 11 Οκτώβριος 2004

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

ΜΕΡΟΣ 1

Είναι φανερό, ότι η γενεσιουργός αιτία των πλημμυρικών καταστάσεων που οδήγησαν τελευταία χρόνια σε μεγάλης έκτασης καταστροφές, αλλά κυρίως σε πνιγμούς εκατοντάδων ανθρώπων, οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του εχθρού του περιβάλλοντος και των λαών κ. Μπους, που υποστηρίζει ότι είναι περιοδικά φυσικά φαινόμενα.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν δεν πρέπει να μα διαφεύγουν οι καταστροφικές πλημμύρες στο Ηράκλειο το 1994 στη περιοχή Γιόφυρο, στην Αθήνα στις 4 και 5 Νοεμβρίου που μετέτρεψαν το λεκανοπέδιο σε λίμνη από τον Ωρωπό μέχρι τον Μαραθώνα και από το ρέμα Μαρουσίου μέχρι το ρέμα της Χελιδωνούς , ενώ από 11Αυγούστου ως 11 Σεπτεμβρίου 2002, η κεντρική και νότια Ευρώπη, η Ασία, τα Βαλκάνια, εν μέρει και η Ελλάδα, υπέστησαν βιβλικές καταστροφές (πρωτοφανών για την εποχή, την ένταση και την προϊστορία τους) μεγάλης έκτασης, αλλά κυρίως πνιγμούς εκατοντάδων ανθρώπων, επιβεβαιώνουν την άγρια παρέμβαση του ανθρώπου στον φυσιολογικό κύκλο νερού.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται η διατάραξη της ατμοσφαιρικής ισορροπίας, λόγω φαινομένου θερμοκηπίου, τρύπας του όζοντος, του φρικιαστικού νέφους της Ασίας, της διασυνοριακής μεταφοράς τεραστίων ποσοτήτων σκόνης πολύ μικρού μεγέθους (μερικών ppm), αλλά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας υποδομών επάνω στη γη, όπως διαχείριση και διευθέτηση υδατορεμάτων, απαράδεκτου αποχετευτικού συστήματος, καταστροφή των δασών κ.λ.π.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και επέρχεται χειμώνας, που βρίσκει την μεταολυμπιακή Ελλάδα με πολλά έργα οδοποιίας, αθλητικών εγκαταστάσεων, σηράγγων, ανισόπεδων κόμβων και η συμπεριφορά των έργων αυτών σε συνθήκες έντονης βροχής δεν έχουν δοκιμαστεί. Αλλά και ο καθαρισμός των φρεατίων παραπέμπεται από το Υπουργείο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ΔΕΥΑ και αντιστρόφως, ενώ η διαχείριση και διευθέτηση υδατορεμάτων και χειμάρρων είναι ανύπαρκτη, πρέπει να ενημερώσουμε και ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο στο μέτρο του δυνατού γιατί η πρόληψη είναι πάνω από κάθε αρχή διαχείρισης.

α. Υδατορέματα: είναι ποταμοί, χείμαρροι, ρέματα και ρυάκια δια των οποίων δεν διέρχονται πλωτά μέσα. Εξ αυτών ξεχωρίζομε ειδικά για την Κρήτη ως λίαν επικίνδυνους, τους χείμαρρους και τα ρέματα.

Η Ελλάδα, παρά του ότι από το 1977 (στην Κρήτη τα ζήσαμε το 1994) παρουσιάζει έντονα φαινόμενα πλημμυρικών καταστάσεων συνεχώς τα τελευταία χρόνια και με περιοδικότητα πολύ μικρή, αδιαφόρησε εγκληματικά να προστατεύσει νομοθετικά τα υδατορέματα, αφήνοντάς τα στην ασυδοσία οικοπεδοφάγων καταπατητών. Οι κύριοι αυτοί με προστασία άνωθεν, μπάζωσαν μεγάλες εκτάσεις ρεμάτων πάνω στα οποία οικοδόμησαν χωρίς καμία κύρωση. Αποτέλεσμα, κατασκευές με στατική ανεπάρκεια (βλ. κατάρρευση εργοστασίου Ρικομέξ) και φονικές πλημμύρες που πλήττουν κυρίως την Αττική (βλ. Κηφισός), αλλά και το Ηράκλειο (βλ. Γιόφυρος).

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έστω κι αργά και με την κατακραυγή του κόσμου, εξέδωσε τον Νόμο 3010/ΦΕΚ 91Α/25-4-2002 με στόχο την εναρμόνιση του Νόμου 1650/86 (για την προστασία του περιβάλλοντος) με τις Οδηγίες 97/11 Ε.Ε και 96/61 Ε.Ε με τις οποίες έπρεπε προ πολλού να έχομε συμμορφωθεί, διότι αφορούν τις διαδικασίες οριοθέτησης, διευθέτησης, διαχείρισης και άλλων συναφών θεμάτων που έχουν να κάνουν με την προστασία από τις πλημμύρες.

Ο Νόμος αυτός, σε συνδυασμό με την εγκύκλιο 6792/31-10-98 σκοπεύουν στην ευαισθητοποίηση και τη συμμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιστημονικά στοιχεία της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας, ώστε να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αξιοποιηθούν στην γενικότερη αντιπλημμυρική πολιτική, εν’ όψη μάλιστα και της μεταολυμπιακής κατάστασης.

Εκείνο που αναδεικνύεται μέσα από το προαναφερθέν θεσμικό πλαίσιο είναι η αναβάθμιση της περιβαλλοντικής διάστασης και προστασίας των υδατορεμάτων, η διαδικασία οριοθέτησής τους και οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων, όσον αφορά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Έτσι μπορούμε πλέον και με εργαλείο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις κατευθύνσεις και οδηγίες της Ε.Ε. να κατοχυρώσομε και να αποδεχτούμε για τα υδατορέματα τα παρακάτω:

1) Τα υδατορέματα αποτελούν οικοσυστήματα άμεσα προστατευόμενα από το άρθρο 24 στο Συντάγματος. Έτσι επιβάλλεται κατ’ αρχήν η διατήρηση αυτών στην φυσική τους κατάσταση, ως ουσιώδους μέρους του διαφυλακτέου φυσικού κεφαλαίου της χώρας και πρέπει να αναδεικνύονται ως αυτόνομοι φυσικοί σχηματισμοί και να διασφαλίζεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους.

2) Είναι φυσικοί αποδέκτες των νερών της βροχής, διαμέσου των οποίων αυτά καταλήγουν σε θάλασσα, λίμνη ή το υπέδαφος. Η κίνηση των νερών αυτών, αναζωογονεί τη φύση, τη ζωή σε όλες τις μορφές με τις παρακάτω ενδεικτικές λειτουργίες τους:
- διευκολύνουν την κίνηση και ανανέωση του αέρα της πόλης με παράλληλη απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων,
- δημιουργούν ηπιότερες μικροκλιματικές συνθήκες στην περιοχή και καταπολεμούν τη μορφολογική μονοτονία στην ρυμοτομία και ομοιομορφία του τοπίου,
- εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, προστατεύουν τη βιοποικιλότητα και ενισχύουν την πολιτιστική συνέχεια και ιστορική μνήμη,
- συμβάλλουν στην ποσοστιαία αύξηση του πρασίνου στον αστικό χώρο, βελτιώνουν την αισθητική του δομημένου χώρου, δημιουργούν ζώνες ηρεμίας και επαφής με τη φύση, χωρίς κοινωνική επιβάρυνση.

Για να προστατεύσομε τα ευεργετικά αποτελέσματα των υδατορεμάτων στη φύση και στον άνθρωπο, πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω γενικοί αντιπλημμυρικοί κανόνες:
- όλα τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό (master plan) σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής,
- κατά κανόνα για τα νέα υδραυλικά έργα, απαιτείται η ετοιμασία φακέλου προέγκρισης χωροθέτησης, η οποία θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με την εκπόνηση προκαταρτικής μελέτης. Η κυρίως Μ.Π.Ε, θα πρέπει να εκπονείται ταυτόχρονα με την προμελέτη των έργων,
- για τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων, θα πρέπει να επιλέγονται κατά προτίμηση φυσικά υλικά, τα οποία ενσωματώνονται ευκολότερα στο περιβάλλον (λίθοι, κλαδοπλέγματα, οπλισμένη γη με κλαδοπλέγματα κ.ά.). Απαγορεύεται η κατασκευή κλειστών τμημάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, εκτός ποικίλων δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι κατασκευές αυτές, όπως και τα μπαζώματα (έχουν σχηματίσει λόφους στο Γιόφυρο), μειώνουν τη φυσική τραχύτητα και αποθηκευτικότητά τους, με αποτέλεσμα ο όγκος του νερού να μετατοπίζεται προς τα κατάντι γρηγορότερα με πιθανότητα εμφάνισης εκεί πλημμυρικών φαινομένων,
- οι οικολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις, η αναχαίτιση της ορμής των νερών ικανοποιούνται πολύ ευκολότερα σε έργα που εκτελούνται στις ορεινές περιοχές της λεκάνης απορροής με μικρά φράγματα, παρά με τη βελτίωση της κοίτης τους στις πεδινές περιοχές,
- οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου των χειμαρρικών λεκανών απορροής πρέπει να εκφράζονται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα που να συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο υδροτεχνικά και οικοτεχνικά έργα και διοικητικά μέτρα - όλα αυτά σε συνάρτηση με την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση και τις πλημμύρες, βελτιώνοντας συγχρόνως την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που ζει στις παραρεμάτιες περιοχές.

3) Διαδικασίες οριοθέτησης υδατορεμάτων (Ν. 3010/2002):

α. καθορισμός και επικύρωση των πολυγωνικών γραμμών εκατέρωθεν της κοίτης του υδατορέματος, β. οριζοντιογραφικό και υψομετρικό τοπογραφικό διάγραμμα αποτύπωσης του υδατορέματος με μέριμνα των συναρμοδίων υπηρεσιών (ΥΠΕΧΩΔΕ, οικεία Περιφέρεια, οικεία Ν.Α., ή οικείος ΟΤΑ Α΄ β), γ. τεχνική έκθεση που συνοδεύεται από υδραυλικά, περιβαλλοντικά και υδρολογικά στοιχεία.

4) Έργα διευθέτησης –συντήρησης ρεμάτων:

- Για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και για τα νέα έργα σε ρέματα εκτελούνται από τους ΟΤΑ Α΄και Β΄ βαθμού, εφ’ όσον βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων. Όσον αφορά τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 1650/86.

Οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου των χειμαρρικών λεκανών απορροής εκφράζονται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο υδροτεχνικά και οικοτεχνικά έργα και διοικητικά μέτρα , όλα σε συνάρτηση με την προστασία του εδάφους από την διάβρωση και τις πλημμύρες, βελτιώνοντας συγχρόνως την ποιότητας ζωής του πληθυσμού που στις περιοχές αυτές.

- Η πολιτική τοπικής διευθέτησης ενός ρέματος με την κατασκευή κλειστών τμημάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα , εκτός των ποικίλων δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων μειώνει την φυσική τραχύτητα και αποθηκευτικότητα αυτού, με αποτέλεσμα ο όγκος του νερού να μετατοπίζεται προς τα κατάντι γρηγορότερα με πιθανότητα εμφάνισης εκεί πλημμυρικών φαινομένων.

- Οι οικολογικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις ικανοποιούνται πολύ ευκολότερα στα έργα που εκτελούνται στις λεκάνες απορροής (ιδίως τις ανώτερες), ενώ τα έργα βελτίωσης των κοιτών (ιδίως στις πεδινές περιοχές), έρχονται συχνά σε αντίθεση με τις οικολογικές αρχές.

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι η διευθέτηση σήμερα των ρεμάτων και η αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων διαμέσου αυτών, θα πρέπει να διέπονται από κανόνες που θα έχουν στόχο , όχι μόνο την απρόσκοπτη ροή των υδάτων, αλλά την διατήρηση της φυσικής κοίτης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής.

Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την πολιτική βούληση της κεντρικής διοίκησης, της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού που θα συγκλίνει στην περιβαλλοντική ανάδειξη και προστασία, τόσο περιαστικά όσο και μέσα στην πόλη. Η πολιτική βούληση αυτή πρέπει να συνοδεύεται από θεσμική προστασία, από ερευνητικά προγράμματα , από έργα ήπιας διευθέτησης και αποκατάστασης φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξη – αξιοποίηση χειμμαρικών τοπίων.

Συνεχίζεται …

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 196 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39982791
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.