ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 06 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (Μέρος 2) Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2004

ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Β) Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ: Μετά την κακή διαχείριση και διευθέτηση των υδατορεμάτων (χείμαρροι, ρέματα, ρυάκια, ποτάμια παροδικής ή μόνιμης ροής), που είναι από τις βασικές αιτίες των πλημμυρικών καταστάσεων, ερχόμαστε στο μεγάλο κεφάλαιο της καταστροφής των δασών που σε συνδυασμό με τα υδατορέματα, δημιουργεί σε πολλαπλασιαστικά φαινόμενα πλημμυρικών καταστάσεων. Η καταστροφή συντελείται με διάφορους τρόπους (πυρκαγιές, οικοπεδοποίηση, κόψιμο, αποψίλωση από τα ζώα, συμφέροντα πολυεθνικών κ.λ.π) και διαφορετικούς στόχους, αλλά με κοινό αποτέλεσμα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής μας και την ερημοποίηση.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στην αλληλεπίδραση πυρκαγιάς και πλημμύρας, ας δούμε τις λειτουργίες του δάσους σε σχέση με τον άνθρωπο.

Τα δάση είναι ζωντανές υπάρξεις που δίνουν τροφή στον Έλληνα αγρότη και βοηθάνε να πραγματοποιήσει τα όνειρα τα δικά του και της φαμίλιας του. Πλάσματα ζωντανά που φύτεψαν οι άγγελοι του θεού, για να ομορφαίνουν το κλίμα των τόπων της γης, για να συγκρατάνε το χώμα και το νερό με τις ρίζες τους και να αποφεύγονται οι καταστροφικές πλημμύρες και η ερημοποίηση και να μην αφήνουν έτσι το νερό να χάνεται με μεγάλη ταχύτητα, μέσα από τα ρέματα και τους χείμαρρους προς τη θάλασσα ή σε κάποια λίμνη.

Υπάρξεις που στολίζουν και γίνονται προστάτες τα δένδρα, ακόμα και στα μυτερά βράχια. Πνοές ζωντανές που δίνουν απλόχερα τους καρπούς τους, τις ρίζες τους, τα φύλλα τους, τη σάρκα τους, για να ζήσουν και να ευτυχίσουν οι άνθρωποι, που τόσες φορές μπαίνουμε ιερόσυλα στην πολιτεία τους.

Όσο για τη συναισθηματική αξία τους τι να πούμε ; Συγκίνηση και χαρά, αγαλλίαση και εξύψωση της ψυχής, καθαρή σκέψη, αισθανόμαστε σαν περνάμε μέσα από τα δέντρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι που η αύρα ζαλισμένη από το μυστήριό της κάνει τα φύλλα τους να σιγοψιθυρίζουν και τα πουλιά να υμνούν ντον Πλάστη. Η καρδιά μας χτυπάει γλυκά από ευδαιμονία και λειτουργεί αρμονικά καθώς ανασαίνει το οξυγόνο που είναι φιλτραρισμένο από τους αφιλόκερδους φίλους μας.

Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα και να δούμε τι ζημιές κάνουμε εμείς στα δάση, των οποίων ο αφανισμός επηρεάζει τη ζωή όλων μας, αλλά την έλλειψή τους και τη δυστυχία που θα προκύψει από αυτήν, θα την πληρώσουν περισσότερο οι ερχόμενες γενιές. Το μέγεθος του αφανισμού έχει μετρηθεί, «το επόμενο λεπτό, 650 στρέμματα τροπικού δάσους θα έχουν καταστραφεί πιθανόν για πάντα»:

α) Σχέση πυρκαγιάς και πλημμύρας: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει μετά από μια δασική πυρκαγιά είναι οι πλημμύρες και η διάβρωση του εδάφους. Το δάσος μετά την πυρκαγιά χάνει προσωρινά την ικανότητα της ρύθμισης της απορροής των υδάτων και στο έδαφος δημιουργείται ένα επιφανειακό υδρόφοβο στρώμα, μια κρούστα, το οποίο εμποδίζει το νερό να διηθηθεί σε βάθος και το αναγκάζει να ρέει επιφανειακά αυξάνοντας τις πλημμυρικές αιχμές. Γι’ αυτό μετά από κάθε πυρκαγιά ακολουθούν κατά κανόνα καταστροφικές πλημμύρες. Πριν τη πυρκαγιά το ριζικό σύστημα του δέντρου λειτουργεί σαν σφουγγάρι, που κρατά το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να τρέξει επιφανειακά, αλλά και ένα μέρος μέσω των φύλλων του και της εξάτμισης το επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Προσωπικά έζησα τη διαδικασία αυτή, όταν τη δεκαετία του 60’ μετακόμισα στην Αθήνα και εγκαταστάθηκα στους πρόποδες του Υμηττού. Την ιστορία της καταστροφής του Υμηττού την βίωσα δύο φορές από κοντά, ενώ την τρίτη που αποτελείωσε την καταπράσινη πλαγιά, από του Παπάγου μέχρι τον Καρέα και από την Ηλιούπολη μέχρι την Αργυρούπολη, την παρακολούθησα αδύναμος να κάνω κάτι από εδώ μέσω της τηλεόρασης.

Σήμερα το απογυμνωμένο βουνό με τη πρώτη δυνατή βροχή εκδικείται. Τα θύματα είναι οι κάτοικοι της περιοχής περί την λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ο συνδυασμός της αδυναμίας του Υμηττού να συγκρατήσει πλέον τα νερά της βροχής με τα μπαζωμένα ρέματα της βουλιαγμένης και την οικοπεδοποίησή που ακολουθεί, μετατρέπουν την οδό αυτή σε ποτάμι, ορμητικό που έχει καταστρέψει νοικοκυριά, ενώ η κυκλοφορία σε περιόδους βροχοπτώσεων, είναι αδύνατη.

Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, τη θέση των δένδρων στον όμορφο κάποτε Υμηττό, κατέλαβαν βίλες. Η οικοπεδοποίηση του Υμηττού άρχισε επί Χούντας, όταν οι δικτάτορες χαριστικά δημιούργησαν την περιοχή των «αστυνομικών», με πανοραμική θέα στη πλαγιά του βουνού. Οι αστυνομικοί βέβαια που ευνοήθηκαν από τα αφεντικά τους για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν, μεταπούλησαν τα οικόπεδα σε νεόπλουτους Αθηναίους για να δημιουργηθεί στη θέση του δάσους, ένας οικισμός ελιτίστικος, όπου το χειρότερο αυτοκίνητο, που ανεβαίνει στο βουνό είναι BMW.

Παρόμοιες πυρκαγιές συνέβησαν και στους γύρω λόφους της Αττικής, όπως,στη «Πεντέλη»,στη «Πάρνηθα», στου «Φιλοπάππου», στην «Εκάλη», στην «Πολιτεία» κ.α. Με αποτέλεσμα πλέον με τη πρώτη βροχή η Αθήνα να μετατρέπεται με την ίδια διαδικασία σε μια απέραντη Λίμνη.

Από την άλλη, οι μυθικοί ποταμοί της Αττικής «Ιλισός», «Κηφισός», αλλά και ο «Διακονιάρης» μπαζώθηκαν και επάνω τους κατασκευάσθηκαν κτίσματα, τα οποία πλημμυρίζουν με την πρώτη δυνατή βροχή και αναγκάζουν πολιτικούς να ζητούν εξιλαστήρια θύματα, όπως παλαιότερα τον, υπεύθυνο για την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κ.Παπανικολάου,ανεξάρτητα αν έφταιγε ή όχι.

β) Κόψιμο των δασών: O άνθρωπος κόβει τα δάση για να χρησιμοποιήσει την ξυλεία, τη γη, τα μεταλλεύματα ή για βοσκοτόπια. Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, τα δάση κόβονται για καύσιμο ή για εξαγωγή. Το πράσινο της γης γίνεται πλέον βοσκή για τα ζώα και το φτωχό χώμα των δασών καλλιεργήσιμη γη. Η γυμνή γη μετά από αυτά αποσαθρώνεται από τον άνεμο, ενώ η βροχή χωρίς να συγκρατείται από τη βλάστηση «γδέρνει» τη λεπτή επιδερμίδα της γης που στηρίζει τη ζωή και την κάνει νεκρή και αμμώδη. Το νερό χάνεται στη θάλασσα, αντί να επαναφορτίζει τα υπόγεια νερά και να ποτίζει τα φυτά. Η γη αρχίζει να γίνεται έρημος. Οι ανεξέλεγκτοι χείμαρροι που δημιουργούνται καταλήγουν, ειδικά στην Ινδία, όπου οι πλημμύρες την εποχή των μουσώνων είναι καθημερινό φαινόμενο και καταστρέφουν τη γεωργία και πνίγουν ζώα και ανθρώπους (τέτοια φαινόμενα ζούμε κάθε χρόνο έντονα) στην περιοχή αυτή. Η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλων διαστάσεων, όπου το μαρτύριο της πείνας μοιάζει αιώνιο.

γ) Ο ρόλος των πολυεθνικών: To 1978 βραζιλιανή φιλελεύθερη εφημερίδα Folfha de Sao Paulo στο κύριο άρθρο της αποκάλυψε ότι η Βραζιλιανή Κυβέρνηση μυστικά είχε διαπραγματευθεί με ξένες εταιρείες την εκμετάλλευση του Αμαζονίου. Ήδη το ένα τρίτο του δάσους του Αμαζονίου έχει χαθεί. Αυτό το δάσος είναι το τελευταίο μεγάλο δάσος της γης. Οι Βραζιλιανές στρατιωτικές κυβερνήσεις ζητούν συνάλλαγμα και όχι οξυγόνο, νερό, χλωρίδα και πανίδα.

Το 1973 ο πολυδισεκατομυριούχος εφοπλιστής Daniel Ludwig, ιδιοκτήτης της εταιρείας Jari Forestry and Ranching Company. Η εταιρεία αυτή ελέγχει μια έκταση 14 εκατομμυρίων στρεμμάτων στον Αμαζόνιο. Ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες στρέμματα καθαρίστηκαν από την τροπική βλάστηση για γίνουν βοσκές.

Η Ιταλική εταιρεία Liquigas έχει ένα κοπάδι με 300.000 βοοειδή. Ένας ανταποκριτής του Fortune έγραφε: «Η εταιρεία θα σφάζει τα ζώα στο χτήμα, θα συσκευάζει το κρέας σε κομμάτια υπεραγοράς με την τιμή επάνω σε λιρέτες και θα τα στέλνει αεροπορικώς στην Ιταλία, διαταράσσοντας την οικολογική ισορροπία της φύσης, μεταβάλλοντας το κλίμα, την υγρασία, την εμφάνιση πλημμυρικών καταστάσεων, και την αναλογία οξυγόνου προς διοξείδιο του άνθρακα, υπέρ του δεύτερου.

Η Γερμανική εταιρεία αυτοκινήτων Φολκσβάγκεν αποφάσισε παράλληλα με τα αυτοκίνητα, ν’ ασχοληθεί και με την κτηνοτροφία. Έχει 250.000 στρέμματα στον Αμαζόνιο για βοσκή.

Με το κόψιμο του δάσους, την έντονη βοσκή και χημική καλλιέργεια το εύθραυστο οικοσύστημα του Αμαζονίου χάνει την ισορροπία του.

Στην Ελλάδα πριν μερικά χρόνια, η μονή Τοπλού στη Σητεία σε συνεργασία με κάποιους ανεγκέφαλους πολιτικούς, προσπάθησαν να πουλήσουν σε Βρετανική Εταιρεία, την περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους «το ΒΑΊ΄», ερήμην του κρητικού λαού για να τη μετατρέψουν σε χώρους αναψυχής υψηλών προδιαγραφών. Ευτυχώς, οι κάτοικοι το πήραν έγκαιρα είδηση, ζήτησαν τίτλους από τη μονή και οι ανεγκέφαλοι σήμερα αντιμετωπίζουν τη Δικαιοσύνη.

Ο Αμαζόνιος και το «ΒΑΪ» δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι μοναδικοί πολύτιμοι πόροι όλης της γης. Η καταστροφή τους σημαίνει απογύμνωση της γης, που συνοδεύεται από σφοδρές πλημμύρες αλλά και ερημοποίηση. ΑΣ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Κ.Ε.Κ.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 18 Οκτώβριος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 227 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39983879
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.