ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 16 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (Μέρος 3) Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2004

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Γ. ΚΛΙΜΑΤΙKΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ - ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝOΜΕΝΑ.

Ενώ δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα βρίσκονται καθημερινά στο έλεος ακραίων καιρικών φαινομένων το νερό ήδη καλύπτει μέρος του βόρειου πόλου, στη θέση των αιώνιων πάγων, τη στιγμή που η ξηρασία στεγνώνει εκτεταμένες εκτάσεις στην Αφρική, δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από τις βιομηχανίες δημιουργoύν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα περίφημα προωθητικά αέρια με την μορφή CFCL, είναι απαράδεκτοι και πέρα από κάθε λογική αυτοί που υποστηρίζουν ότι αυτά είναι φαινόμενα τυχαία, δεδομένου ότι εκδηλώνονται τέσσερις φορές συχνότερα τα τελευταία χρόνια.

Εξάλλου, συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, συμπεριλαμβανόμενων και των ειδικών για τις κλιματικές μεταβολές του Ο.Η.Ε. συμφωνούν ότι ο «κακός μας ο καιρός» φταίει σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο το θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος, το φονικό νέφος της Ασίας, της αλλαγής των εποχών, φαινόμενα που σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες υποδομές στη γη, όπως αναφερθήκαμε σε προηγούμενα δημοσιεύματα (μπαζωμένα υδατορέματα, καταστροφές δασών, κακοτεχνίες σε οδικά δίκτυα με βουλωμένα φρεάτια και οχετούς, ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά σχέδια στα ορεινά των λεκανών απορροής κ.λ.π), τα οποία με τη σειρά τους και σε συνεργεία οδηγούν στις καταστροφικές και φονικές πλημμύρες.

Η υποκρισία των ανεπτυγμένων χωρών (Σύμβαση Ρίο 1992, Διάσκεψη του Μπουένος Αϊρες 1998, Πρωτόκολλο του Κιότο 2000, η απαράδεκτη Συνδιάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ 2002, η σύμβαση της Βιέννης για την προστασία της στιβάδας του όζοντος το 1985, το πρωτόκολλο Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν αυτή τη πολύτιμη στοιβάδα, σύμβαση για την διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση στο Έσπο το 1991 κ.α.) συνοψίζονται σε τρεις λέξεις «ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ» και σ’ ένα μήνυμα «ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ».

Υλοποίηση του μηνύματος αυτού δεν είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό. Είναι εφικτό όπως απέδειξαν οι χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν σε όλες τις συνόδους των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου «G8». Είναι δύσκολο γιατί απαιτεί ρήξεις με μεγάλα συμφέροντα. Συμφέροντα που έχουν επιβάλλει τη πολιτική τους. Συμφέροντα που οδήγησαν σε ναυάγιο όλες τις συνδιασκέψεις από το Ρίο μέχρι το Γιοχάνεσμπουργκ και τρικυμία παζαριών. Οι έμποροι των εθνών μας οδηγούν στην καταιγίδα, τη θύελλα, το μπουρίνι, τον ανεμοστρόβιλο και τον παγκόσμιο τυφώνα. Όποιος αμφιβάλλει δεν χρειάζεται διαβάσει παρακάτω γιατί και μετά αυτά θα παραμείνει αδιάφορος, ανενεργός, αλλά επικίνδυνος για τα παιδιά του.

Φαινόμενο θερμοκηπίου:
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου δημιουργείται από τα αέρια του θερμοκηπίου. Συγκεκριμένα η ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι ορατή και μικρού μήκους κύματος διαπερνά την ατμόσφαιρα και προσκρούει στην επιφάνεια της γης, εκεί ένα μέρος απορροφάται και το υπόλοιπο ανακλάται ως υπεριώδης ακτινοβολία μεγάλου μήκους κύματος και αόρατη, η οποία εγκλωβίζεται από τα αέρια του θερμοκηπίου, διοξείδιο του άνθρακα (CO2), μεθάνιο (CH4), υποξείδιο του αζώτου (ΝxΟ) και οι χλωροφθοράνθρακες (CFC), εκ των οποίων το βασικότερο είναι το διοξείδιο του άνθρακα, εκεί μη έχοντας διέξοδο παραμένει και αυξάνει τη θερμοκρασία του πλανήτη. Πηγές του διοξειδίου του άνθρακα (εκτός του φυσιολογικού κύκλου του) είναι κυρίως οι βιομηχανίες και οι καύσεις δασών και χωματερών.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρω ως παράδειγμα το εργοστάσιο του Αθερινόλακκου που κατασκευάζεται στην περιοχή Σητείας Κρήτης. Η λειτουργία του εργοστασίου αυτού προβλέπεται από την περιβαλλοντική μελέτη να έχει ετήσια καύσιμη ύλη 200.000 τόννους μαζούτ. Η καύση αυτή συνεπάγεται ετήσια έκλυση 630.000 τόννους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), γεγονός που αποσιωπάται επιμελώς από όλες τις εκθέσεις της ΔΕΗ. Παγκόσμια έχει υπολογισθεί ότι ετήσια απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα περίπου 7 δισεκατομμύρια τόννων, εκ των οποίων τα 3,5 δισεκατομμύρια τόννοι οφείλονται στην κατανάλωση καυσίμων και 0,4 έως 1,6 δισεκατομμύρια τόννων στη καταστροφή των δασών. Το μεθάνιο που παράγεται παγκόσμια φθάνει τα 50 δισεκατομμύρια τόννους, το ΝxΟ, που φθάνει στην ατμόσφαιρα είναι περίπου 14 εκατομμύρια τόννοι.

H αμερικάνικη Ακαδημία Επιστημών εκτιμά ότι μέχρι το 2100 οι θάλασσες θ ανέβουν κατά 50 έως 200 εκατοστά, ενώ η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος εκτιμά άνοδο από 56 έως 345 εκατοστά. Η άνοδος αυτή θα οφείλεται σε θερμική διαστολή, τήξη των αλπικών παγετώνων και των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

Tο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αποσταθεροποίησης της ατμόσφαιρας, συμβάλλοντας στη δημιουργία βραχυπρόθεσμα «ακραίων καιρικών φαινόμενων», ενώ μακροπρόθεσμα στην ανύψωση της θάλασσας. Στο σημείο αυτό οι μετεωρολόγοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολή θέση να μας πουν αν κάποιες ασυνήθεις ημέρες με «ακραία καιρικά φαινόμενα» οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ή σε κάποια τυχαιότητα των ατμοσφαιρικών φαινομένων. Τα φαινόμενα αυτά, είναι σίγουρο ότι θα εμφανίζονται σε ιδιαίτερα θερμά έτη, όποτε και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας θα αυξάνουν σημαντικά φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλέψουν οι μετεωρολόγοι.

Οι τρύπες του όζοντος:
Το ατμοσφαιρικό όζον παίζει ένα πολύ θετικό ρόλο στην ατμόσφαιρα (σε ύψος 20-35 χιλιόμετρα). Αυτό οφείλεται στην ιδιότητα του να απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία βλάπτει ποικιλοτρόπως τους ζωντανούς οργανισμούς. Η ισορροπία στην ατμόσφαιρα είναι πολύ εύθραυστη, όταν οι καταστροφή του τριατομικού οξυγόνου (Ο3) ή διαφορετικά όζοντος, προκαλείται από τους CFC, οι οποίοι ανεβαίνουν αργά στη στρατόσφαιρα σε 6 έως 8 χρόνια με τους ανέμους. Εκεί συμβαίνουν φωτοχημικές αντιδράσεις, όπου με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας, άτομα χλωρίου αποσπώνται από τους CFC, τα οποία αντιδρούν με το οξυγόνο αποσπώντας ένα άτομο οξυγόνου, οπότε το τριατομικό οξυγόνο μετατρέπεται σε μοριακό, καταστρέφοντας το όζον. Αποτέλεσμα της τρύπας του όζοντος η οποία επεκτείνεται και στην Ευρώπη είναι συνήθως καρκίνοι του δέρματος και σοβαρές ασθένειες των ματιών.

Eίναι λογικό σε περιοχές όπου υπάρχει τρύπα του όζοντος να έχουμε μεγαλύτερη διείσδυση στην επιφάνια της γης υπεριώδους ακτινοβολίας, η οποία εγκλωβίζεται περισσότερο από τα αέρια του θερμοκηπίου και να συμβάλει στη δημιουργία ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα πολικά νέφη εξάλλου δημιουργούνται χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας. Η αραίωση του όζοντος σε βόρειο πλάτος 40 μοιρών όπου βρίσκεται και η Ελλάδα έχει μετρηθεί ότι φθάνει για την περίοδο του τέλους του χειμώνα σε ποσοστό μέχρι 6% ανά δεκαετία. Η αραίωση αυτή του όζοντος συντελεί σε απότομες πτώσεις της θερμοκρασίας, έτσι όσο λιγότερο, όζον υπάρχει τόσο λιγότερη θερμότητα απορροφάται από την στρατόσφαιρα. Επομένως, η θερμοκρασία της στρατόσφαιρας εξαρτάται άμεσα από την κατακόρυφη κίνηση μετεωρολογικών διαταραχών από τη χαμηλή τροπόσφαιρα. Παρατηρούμε λοιπόν ατμοσφαιρικές διαταραχές αμφίδρομες μεταξύ τροπόσφαιρας και στρατόσφαιρας με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το κλίμα της ατμόσφαιρας και να έχουμε πάλι απρόβλεπτες καταστάσεις από τους μετεωρολόγους, που οδηγούν σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Φονικό νέφος της Ασίας:
Επίσης από το φωτοχημικό νέφος του Λος Άντζελες, μέχρι αυτό των Αθηνών, ειδικά σε ημέρες νηνεμίας και έντονης ηλιοφάνειας έχουμε φθάσει σήμερα από ανθρώπινες δραστηριότητες στο δολοφονικό νέφος της Ασίας. Είναι ένα φρικιαστικό καφέ νέφος, πάχους τριών χιλιομέτρων, που έχει ρίξει τη δολοφονική σκιά του πάνω από μια τεράστια έκταση 25 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (25 εκατομμυρίων στρεμμάτων) στην Ανατολική Ασία. Το «καφέ Ασιατικό νέφος» σχηματίσθηκε από ενώσεις του θείου και του αζώτου, οργανικές ενώσεις άνθρακα και αιωρούμενη τέφρα. Το φαιό αυτό νέφος επηρεάζει πολλαπλώς τα μετεωρολογικά φαινόμενα και την υγεία των κατοίκων στο έδαφος, ειδικά όταν πέφτει υπό μορφής βροχής. Μειώνει καταρχήν τη ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που φθάνει στη γη , την ίδια ώρα που την κατακρατεί οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας (όπως και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά με διαφορετικό μηχανισμό). Ήδη καταγράφονται σημαντικές ανωμαλίες στις βροχοπτώσεις που οδηγούν σε «ακραία καιρικά φαινόμενα». Επίσης, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε θείο, δημιουργεί επικίνδυνη όξινη βροχή που δηλητηριάζει τους ανθρώπους στη γη.

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ:
ΜΕ ΤΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΝΕΦΟΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΖΕΤΑΙ Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ.
ΜΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ;

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 170 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 38921598
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.