ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 23 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (Μέρος 4) Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Τρίτη, 19 Οκτώβριος 2004

ΜΕΡΟΣ ΙV

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

4. ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ

Τα αίτια των καταστροφικών και φονικών πλημμύρων των τελευταίων χρόνων μετά την ανάλυση που έγινε στα προηγούμενα δημοσιεύματα, βρίσκονται στις ενέργειες και δράσεις του ανθρώπου και ειδικά κατασκευαστικών εταιρειών, όπως η Άκτωρ η οποία ευθύνεται για τις καταστροφικές πλημμύρες στο Κηφισό πριν δύο χρόνια, όπως τουλάχιστον αποφάνθηκε το Δικαστήριο επιβάλλοντας εγγύηση στον πρόεδρό της 70.000.000 ευρώ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος.

Αλλά και η αδράνεια του ΥΠΕΧΩΔΕ υπήρξε σκανδαλώδης, δεδομένου ότι δεν πραγματοποίησε ως όφειλε προληπτικά έλεγχο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Η αλλαγή του κλίματος σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για τις κλιματικές αλλαγές (ΙPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών – στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 2500 ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνουν ότι θα έλθουν και χειρότερες μέρες, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν θα αντιμετωπίζονται με συμβατικά μέσα, αλλά θα χρειασθεί υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία.

Μπορεί όμως με μια απαισιόδοξη πρόβλεψη, που κάνουν οι επιστήμονες με προβολή των σημερινών δεδομένων στο μέλλον με υπολογιστικά συστήματα, η κατάσταση να γίνει μη ανατρέψιμη.

Πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες, μειωμένη αγροτική παραγωγή, επανεμφάνιση ασθενειών όπως η ελονοσία, σημαντικές οικονομικές ζημιές, καταστροφή οικοσυστημάτων, εξαφάνιση ειδών είναι μόνο μερικές περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, που θα προέλθουν από τις κλιματικές αλλαγές που με τη σειρά τους ακολουθούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι προβλεπόμενες καταστροφές περιλαμβάνουν και σήμερα ακόμη απώλειες ανθρώπινων ζωών, απώλεια της βιοποικιλότητας.

Περίπου 60-350 εκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της πείνας, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Άλλες μελέτες περισσότερο δυσοίωνες, όπως μια που έγινε τελευταία για λογαριασμό της Ε.Ε., αναφέρουν πως ένας τυχόν διπλασιασμός των ρύπων στην ατμόσφαιρα στις επόμενες 2-3 δεκαετίες θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 900 εκατομμύρια ανθρώπους και να επιφέρει οικονομικές απώλειες ύψους 907 τρις δολ. ποσό, δηλαδή πολλαπλάσιο όλου του ανθρώπινου πλούτου.

Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο πρόβλημα. Το 1999, εκατόν πέντε χιλιάδες (105.000) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Οι οικονομικές απώλειες υπολογίζονται σε 100 δις δολάρια. Αντίστοιχες ήταν οι ζημιές και το 1998, χρονιά στην οποία οι οικονομικές ζημιές που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα έφθασαν τα 90 δις δολάρια.

Για να εξετάσουμε όμως μερικά δεδομένα, που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν καταγραφεί από την ΙPCC:

- Το Κιλιμάντζαρο έχασε το 75% του πάγου στην κορυφή του από το 1912. Έχει ακόμη υπολογισθεί ότι στα επόμενα 15 χρόνια ο πάγος του πιο ψηλού βουνού της Αφρικής θα εξαφανισθεί.

- Η λίμνη Βαϊκάλη στην ανατολική Σιβηρία παγώνει τον χειμώνα 11 ημέρες αργότερα από ό,τι πριν ένα αιώνα.

- Οι παγετώνες στα βουνά της Βενεζουέλας ήταν έξι το 1972. Σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο.

- Στην Ινδία οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες των τελευταίων 50 χρόνων, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο 2.500 ανθρώπους τον Μάιο του 1998.

- Οι τελευταίες σφοδρές βροχοπτώσεις στην Αγγλία κατέστησαν την τρίμηνη υγρή περίοδο της Βρετανίας μοναδική στα χρονικά.

- Οι φωτιές λόγω της έντονης ξηρασίας κατέκαψαν το 20% της Σάμου και τα βόρεια παρθένα δάση της Πίνδου τον περασμένο Ιούλιο.

- Οι πλημμύρες στις περιοχές γύρω από τον Ποταμό Οχάιο τον Μάρτιο του 1977 κόστισαν τη ζωή σε 30 ανθρώπους και 50 ton εκατ. δολάρια από καταστροφές ιδιοκτησιών.

- Τα αποθέματα σολομού στον Ειρηνικό Ωκεανό μειώθηκαν δραματικά το 1977 και το 1988 λόγω της τοπικής αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά 3,3 βαθμούς Κελσίου.

- Τα κοράλλια πεθαίνουν και αποχρωματίζονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης των Ωκεανών.

- Πεταλούδες βρίσκονται πλέον σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Η πεταλούδα Edith’s Chekespot στη δυτική πλευρά της Βόρειας Αμερικής μετακινήθηκε 100 χλμ. βόρεια τα τελευταία 100 χρόνια.

- Οι οχυρώσεις των Ιαπώνων στο νησί Kosrae στον Νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, οι οποίες έγιναν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να προφυλαχθούν από το αμερικάνικο ναυτικό, έχουν πλέον εξαφανισθεί από τις συχνές παλίρροιες.

- Οι ακτογραμμές της Βραζιλίας στην περιοχή Recife υποχωρούσαν 1,8 μέτρα τον χρόνο από το 1915 έως το 1950 και περισσότερο από 2,4 μέτρα από το 1985 ως το 1995.

Πέρα όμως αυτά που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα μας περιμένουν (καλύτερα θα τα υποστούν τα παιδιά μας, τα οποία σημειωτέον δεν τα γνωρίζουν και έχουμε υποχρέωση να τα ενημερώσουμε στο πλαίσιο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης των γενεών) εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα που οι επιστήμονες τα έχουν περιληπτικά ταξινομήσει ως εξής:

α) Ερημοποίηση κυρίως των περιοχών της Νοτιανατολικής Μεσογείου (μέσα και η Κρήτη) τα επόμενα 80 χρόνια.

β) Γεωγραφική μετατόπιση των καλλιεργειών λόγω υφαλμύρωσης (Ήδη μερικά ξενοδοχεία στα βόρεια παράλια της Κρήτης, τροφοδοτούν το ξενοδοχείο τους με αφαλατωμένο νερό).

γ) Μείωση της γεωργικής παραγωγής (αυτό το αντιμετωπίζει και σήμερα ο αγρότης, αλλά και για άλλους λόγους).

δ) Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 6 βαθμούς τα επόμενα 100 χρόνια (φανταστείτε καύσωνα στο Ηράκλειο με 46-47 Cο) Μείωση των αποθεμάτων νερού (ήδη στη Μεσσαρά είχαμε πτώση του υδροφόρου ορίζοντα μέχρι και δέκα μέτρα ετησίως).

ε) Αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας λόγω καταστροφής του όζοντος των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας. στ) Προτεταμένη ξηρασία κ.λ.π.

Τα οικοσυστήματα θα δοκιμαστούν, οι οικονομίες θα κλυδωνισθούν, οι κοινωνίες θα πρέπει να προσαρμοστούν για να μην υποφέρουν.

Παράλληλα καταδεικνύεται ο κοινωνικός χαρακτήρας των οικολογικών προβλημάτων και η προσοχή στρέφεται στο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ και η μόνη διέξοδος είναι που μας απομένει, είναι η στροφή το ταχύτερο δυνατό σε μια ηλιακή οικονομία, σε μια ορθολογική χρήση της ενέργειας και στην αμφισβήτηση πλέον της οικονομίας των ορυκτών καυσίμων (που συνεπάγεται βέβαια ότι ο κ. Μπούς πρέπει να βάλει το καουμπόικο μπιστόλι στη θέση του και να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο).

Εάν όλα αυτά συμβούν και με γρήγορους ρυθμούς ΤΟΤΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝΕ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΦΕΛΟΥΣ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 152 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39062198
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.