ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την Ελλάδα στη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S , Παρασκευή, 29 Οκτώβριος 2004

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S
Μαμάη 3, ΑΘΗΝΑ 10440, τηλ. 210 8228795,
e-mail:medsos@medsos.gr,
www.medsos,gr

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Μπορεί σήμερα να θέτουμε σε δεύτερη μοίρα τα θέματα του περιβάλλοντος και να συνεχίζουμε να συντηρούμε μια αντίληψη για την οικονομία που αγνοεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσει ξεκάθαρα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Διότι στο Λουξεμβούργο, κατά το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Τρίτη 26/10), η Ελλάδα μπλόκαρε την λήψη απόφασης (μαζί με τη Μάλτα και την Κύπρο) για την προώθηση σχεδίου Οδηγίας που καθιστά, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL, πιο αυστηρές τις ποινικές κι άλλες ευθύνες σε περίπτωση ρύπανσης της θάλασσας. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα, και στο παρελθόν, είχε παρεμποδίσει και καθυστερήσει την προώθηση του "πακέτου ERIKA II" που προωθούσε η τότε Επιτροπή με στόχο να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα είναι μια σημαντική ναυτική δύναμη. Ταυτόχρονα είναι, όμως, και μια χώρα που εξαρτάται απόλυτα από τη θάλασσα όχι μόνο από περιβαλλοντική (θαλάσσιος πλούτος, αναψυχή, διατροφή) αλλά και από οικονομική άποψη. Αν ρυπανθούν οι θάλασσές μας η καταστροφή στον τουρισμό, στην αλιεία, στη ναυτιλία και σε πολλούς άλλους κλάδους θα είναι τρομακτική. Δεν θα θέλαμε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που ένα ναυάγιο σαν αυτό του "Prestige, έξω από τις ισπανικές ζημιές, συνέβαινε στο ελληνικό αρχιπέλαγος.

Η Ελλάδα θα έπρεπε, λοιπόν, να πρωτοστατεί στη λήψη αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων μέτρων για την πρόληψη της ρύπανσης της θάλασσας, που ξεκινάνε από την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ναυτικών, τη δημιουργία υποδομών στα λιμάνια και φτάνουν στην εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων αλλά και στην επιβολή κυρώσεων που καθιστούν ασύμφορη τη ρύπανση της θάλασσας για λόγους βραχυπρόθεσμου κέρδους, αδιαφορίας ή αδράνειας. Ακόμα και οι ΗΠΑ, που δεν διακρίνονται για τον ηγετικό τους ρόλο σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, εφαρμόζουν σήμερα μια αυστηρή πολιτική για να προστατεύσουν τις ακτές και τις θάλασσές τους από τη ρύπανση που οφείλεται σε πλοία. Δεν διστάζουν, επίσης, να επιβάλουν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση ατυχημάτων.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι συνεχίζεται η παράδοση που θέλει τη χώρα μας να εγείρει συνεχώς εμπόδια στη λήψη αυστηρότερων μέτρων προστασίας της θάλασσας. Η υποστήριξη από την κυβέρνηση απόψεων που θεωρούν ότι όποιος προκαλεί μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ζημιά δεν πρέπει να έχει μεγάλες ευθύνες (με τη δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τον κλάδο της ναυτιλίας), συντηρεί μια εικόνα για τη ναυτιλία που προσβάλει τη χώρα και τους πολίτες (χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο με αφορμή τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης) και δημιουργεί προσκόμματα σε ένα αξιόλογο κομμάτι της ναυτιλίας που επιθυμεί να προσαρμοστεί στις νέες πολιτικές ή/και έχει επενδύσει ήδη σε καθαρότερες και ασφαλέστερες τεχνολογίες .

Αν η Ελλάδα, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ενδιαφέρεται να μην σηκώνουν το βάρος ενός ατυχήματος μόνο οι ναυτικοί, θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις ώστε να μην μπορεί μια εταιρία να αποφύγει την ευθύνη αλλάζοντας σημαία. Αλλά η προς αυτή την κατεύθυνση τροποποίηση της Οδηγίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για το μπλοκάρισμα όλης της διαδικασίας.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για διάλογο και ζητάει τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης θέσης μετά από διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όχι μονομερώς με έναν οικονομικό κλάδο, μια και τα θέματα της θάλασσας δεν αφορούν μόνο τους ιδιοκτήτες σκαφών. Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τη θέση της κυβέρνησης και να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, να υιοθετηθεί η σχετική Οδηγία για την ευθύνη όσων ρυπαίνουν, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή είναι, ήδη, προϊόν συμβιβασμών.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 47 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54596912
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.