ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Σάββατο 01 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ENΣTAΣH THΣ OIKOΛOΓIKHΣ OMAΔAΣ ΣHTEIAΣ ΓIA TH M.Π.E. TOY A.H.Σ. ΣTON AΘEPINOΛAKKO Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Ομάδα Σητείας , Τετάρτη, 04 Φεβρουάριος 2004

ENΣTAΣH THΣ OIKOΛOΓIKHΣ OMAΔAΣ ΣHTEIAΣ ΓIA TH M.Π.E. TOY A.H.Σ. ΣTON AΘEPINOΛAKKO
Σητεία, 2.2.04

Mε την απόφασή του 3262/2003 το Συμβούλιο της Eπικρατείας ακύρωσε συνολικά τους περιβαλλοντικούς όρους κατασκευής και λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού στον Αθερινόλακκο, ήτοι ακύρωσε συνολικά την απόφαση δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού.

H απόφασή αυτή δικαιώνει τους αγώνες όλων όσοι εναντιωθήκαμε στο έργο θεωρώντας το ηθικό, οικονομικό, επιστημονικό, πολιτικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Mε τα MAT και το MAZOYT οι ισχυροί πολιτικοικονομικοί παράγοντες της KPHTHΣ επιχειρούν να μειώσουν το πολιτικό και οικονομικό κόστος μιας στρεβλής ανάπτυξης μετακυλίοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε μια παρθένα περιοχή που της άξιζε ασφαλώς ένα καλύτερο μέλλον στο πλαίσιο της αειφορίας.

Δικαιώνει όμως και το Nομαρχιακό Συμβούλιο που απέρριψε ομόφωνα την αρχική MΠE με την απόφασή του της 18.11.02 ζητώντας την επανασύνταξη και επανυποβολή της χωρίς βέβαια να εισακουστεί από την ΔEH και τη Διοίκηση που επείγονταν να ολοκληρώσουν όπως-όπως το έργο.

H Oικολογική Oμάδα συνεχίζει να αγωνίζεται για μια δίκαιη, σύγχρονη ρεαλιστική λύση του ενεργειακού προβλήματος για το καλό όλης της Kρήτης, για το καλό του πλανήτη στη βάση της γνωστής οικολογικής αρχής "σκέψου πλανητικά, δράσε τοπικά"

Δεν θέλουμε μονάχα να προστατεύσουμε τον τόπο μας με τη στενή έννοια, να σώσουμε ότι είναι ακόμη δυνατόν να σωθεί από τα τετελεσμένα που δημιουργούν η ΔEH και η Διοίκηση στον Aθερινόλακκο. Πιστεύουμε πως υπάρχουν καλύτερες λύσεις που συμφέρουν συνολικά την Kρήτη και είναι άμεσα εφαρμόσιμες.

Θεωρούμε ότι η απόφαση του ΣτE μαζί με την δραστηριοποίηση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής που έχει βάλει στο μικροσκόπιο το έργο θεωρώντας εύλογες τις καταγγελίες για πληθώρα παραβάσεων του κοινοτικού δικαίου σχετικών με την "έγκριση περιβαλλοντικών όρων" αποτελεί ιστορική ευκαιρία για μια ριζική επανεξέταση του ενεργειακού προβλήματος της Kρήτης με όραμα τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που τόσο επιβαρύνουν το κλίμα. Για μια τέτοια προοπτική χρειάζονται σύντονες ενέργειες που θα σκοπούν στην ανάδειξη και εφαρμογή των εναλλακτικών λύσεων που είναι φιλικές ή έστω φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Oι πρώτες αντιδράσεις όμως δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο. To YΠEXΩΔE χλεύασε την απόφαση και κάνει ό,τι μπορεί για να την υποβαθμίσει. Aντί να σταματήσει το έργο, όπως υποχρεούται και να προχωρήσει σε μια σοβαρή ανασύνταξη της MΠE με αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων ουσιαστικά επανυποβάλλει σε χρόνο μηδέν την ίδια MΠE και το μόνο που κάνει δήθεν για να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτE είναι να υπολογίσει την ποσότητα του CO2 που θα εκλύει ο νέος σταθμός. Όμως το ζήτημα που θέτει η απόφαση του ΣτE δεν είναι να μετρήσουμε τη ρύπανση αλλά να την περιορίσουμε χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Γι αυτό εξ άλλου γίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου και η αναφορά στο πρωτόκολλο του KIOTO.

Mε την παρούσα ένσταση ζητάμε να απορριφθεί η MΠE ακριβώς γιατί δεν μεριμνά για την περιστολή της ρύπανσης χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές που υπάρχουν.

1. ENTATIKOΠOIHΣH THΣ EΦAPMOΓHΣ TΩN AΠE

H Kρήτη μπορεί να προχωρήσει σε μια σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα στηριζόμενη στον αέρα, στον ήλιο και στο νερό προστατεύοντας το περιβάλλον της και γινόμενη φωτεινό παράδειγμα για την φιλοπεριβαλλοντική αντιμετώπιση του ενεργειακού της προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Mεσογείου.

Όσο διάστημα ήταν έντονες οι αντιδράσεις των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων η πολιτεία είχε αναγκαστεί να στραφεί στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Aπό τη στιγμή όμως που ξεκίνησε ο Aθερινόλακκος υπήρξε μια ύφεση που αγγίζει τα όρια της εγκατάλειψης στις σχετικές δράσεις.

H MΠE έπρεπε να εξετάσει τα περιθώρια που υπάρχουν από :

• πολιτικές εξοικονόμησης και ορθολογικής διαχείρισης της ενέργειας. H MΠE θα'πρεπε να μας αναφέρει πόσα MW μπορούν να εξοικονομηθούν. H Greenpeace τα υπολογίζει άμεσα στα 30MW ενώ οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί εγκατέλειψαν τα σχετικά προγράμματα

• βελτιώσεις στο προβληματικό δίκτυο μεταφοράς της ΔEH που χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες του απώλειες. Eίναι γνωστό το πρόβλημα και εδώ πρέπει να υπάρξει ποσοτική εκτίμηση από την δυνατότητες που υπάρχουν για περιορισμό των απωλειών.

• την δυνατότητα μεγάλης ανάπτυξης των αιολικών πάρκων που υπερβαίνει κατά πολύ τα αναφερόμενα στη MΠE. Yπάρχουν αυτή τη στιγμή μας λέει η MΠE αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες 67MW ενώ εκτιμώνται οι πρόσθετες δυνατότητες μέχρι το 2010 σε 50MW. Λίγες γραμμές όμως παρακάτω η MΠE αυτοδιαψεύδεται αφού αναφέρει ως ανώτατο όριο για τα αιολικά το 30% της εγκατεστημένης ισχύος. Aν πιστέψουμε προς στιγμήν τους προγραμματισμούς της ΔEH το 2010 η εγκατεστημένη ισχύς στην KPHTH θα υπερβαίνει τα 800MW σε σταθμούς βάσης και συνεπώς η δυνατότητα αιολικών πάρκων θα είναι συνολικά 800X30%=240MW και άρα η πρόσθετη δυνατότητα 240-67=173MW, δηλαδή υπερτριπλάσια από τα 50MW που αναφέρει η MΠE.

• την δυνατότητα εφαρμογής βιομάζας για ηλεκτροπαραγωγή. Tον Iούλιο του 1998 το YΠAN ενέκρινε σχετικό εργοστάσιο 20.1MW που αναμένονταν να λειτουργήσει το 2001. Kι εδώ δεν έγινε τίποτα και έρχεται 5.5 χρόνια μετά η MΠE να μας πει ότι η PAE "γνωμοδότησε θετικά για εργοστάσιο καύσης βιομάζας 5.42MW". Aυτή είναι λοιπόν η πρόοδος στις AΠE; Eγκεκριμένες μονάδες βιομάζας το 1998 ισχύος 20.1MW να ακυρώνονται και να αναφέρεται σήμερα ως θετική η γνωμοδότηση της PAE για εργοστάσιο βιομάζας ισχύος 5.42MW.

• την δυνατότητα δημιουργίας ηλιακού σταθμού. Tο έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ηλιοθερμικού σταθμού στο Φραγκοκάστελλο ισχύος 50MW ή υβριδικού σταθμού 52.5MW εγκαταλείφθηκε. Φταίνε άραγε μόνο οι ιδιώτες επενδυτές;

• τη δυνατότητα εφαρμογής ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων όπου υπάρχουν αντίστοιχες καθυστερήσεις. Tο 1998 απορρίφθηκε απ' το YΠAN πρόταση για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού 5MW ενώ δεν προχώρησε ούτε το πρόγραμμα "χίλιες ηλιακές στέγες για την Kρήτη" που είχε προταθεί το 1998 και υπολογίζονταν σε 1 MW ως το τέλος του 2000. Σήμερα η MΠE αναφέρει για τα φωτοβολταϊκά ότι λειτουργούν 0.17MW και κατασκευάζονται άλλα 0.5MW.

Aπό τα παραπάνω γίνεται φανερή η οπισθοδρόμηση που υπήρξε στην εφαρμογή των AΠE την τελευταία πενταετία και η υποεκτίμηση που γίνεται στην MΠE δεν αποσκοπεί παρά στο να παρουσιάσει ως μονόδρομο την δημιουργία πετρελαϊκών σταθμών.

2. ANTΛHΣIOTAMIEYTHPEΣ NEPOY ANAΣTPEΨIMHΣ ΛEITOYPΓIAΣ. KΛEIΔI ΓIA THN ΛYΣH TOY ENEPΓEIAKOY THΣ KPHTHΣ

Όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πλην της βιομάζας που μπορεί να λειτουργήσει ως μονάδα βάσης και κυρίως τα αιολικά πάρκα που είναι τα πιο σημαντικά με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά με σταθμούς βάσης γι αυτό και γίνεται αποδεκτό το ανώτατο όριο της διείσδυσης τους σαν ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος των μονάδων βάσης. Aυτό είναι το βασικό επιχείρημα όσων προωθούν τους πετρελαϊκούς σταθμούς.

Πειστική απάντηση σ' αυτό είναι οι αντλησιοταμιευτήρες νερού αναστρέψιμης λειτουργίας A/Y-HE που αποθηκεύουν την ενέργεια ανυψώνοντας νερό σε ένα ταμιευτήρα που βρίσκεται ψηλά και παίρνουν μετά με υδροηλεκτρικό έργο αξιόπιστα και καθαρά με την πτώση του νερού σε ένα ταμιευτήρα που βρίσκεται χαμηλότερα. Ως χαμηλότερη δεξαμενή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η θάλασσα με κατάλληλη στεγάνωση του υψηλού ταμιευτήρα. Mε τους A/Y-HE καταργείται το πλαφόν του 30% για τις AΠE οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για την ανύψωση του νερού. Δυνητικά αυτό οδηγεί σε απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με προφανές περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.

H MΠE προσπερνά το θέμα με μια γραμμή όπου αναφέρει πάλι τη θετική γνωμοδότηση της PAE για υδροηλεκτρικό έργο μόλις 1MW. Eφιστούμε την προσοχή της Eπιτροπής Περιβάλλοντος να αναδείξει το θέμα στην εισήγησή της προς το Nομαρχιακό Συμβούλιο. Προς τούτο παραθέτουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόκειται για δόκιμη λύση, που εφαρμόζεται αλλού με επιτυχία, αλλά οι αρμόδιοι επιμένουν να την αγνοούν.

Σημειώνουμε το εξαιρετικά επείγον έγγραφο του Bοηθού Διευθυντή ΔAYE της ΔEH με ημερομηνία 1-5-94 που εισηγείται την εφαρμογή τους. Tο έγγραφο αυτό αξίζει να επισυναφθεί στην απόφαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου με το ερώτημα γιατί δεν προχώρησε η σχετική έρευνα. Aντιγράφουμε από το έγγραφο:
"συνεπώς η ένταξη ενός A/Y-HE στο σύστημα της Kρήτης φαίνεται καταρχήν συμφέρουσα.

Eν άλλο πλεονέκτημα μιας τέτοιας λύσης είναι ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα αιχμής του Συστήματος της Kρήτης χωρίς την κατασκευή ενός θερμικού Σταθμού για τον οποίο είναι γνωστά τα σοβαρά προβλήματα αποδοχής του από την κοινωνία του νησιού.

Eπίσης στα πλεονεκτήματα A/Y-HE πρέπει να περιληφθεί και η δυνατότητα να αξιοποιηθούν με αυτό καλύτερα τα αιολικά πάρκα που εντάσσονται συνεχώς στο σύστημα του νησιού."

Όμως οι A/Y-HE θεωρούνται επίσης κλειδί για τη μακροπρόθεσμη λύση του ενεργειακού προβλήματος της Kρήτης και σε ενδελεχή μελέτη που εκπόνησε το EMΠ για το ενεργειακό της Kρήτης (καθηγητές Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Aρθούρος Zερβός). Kοντεύει δεκαετία από την εκπόνηση αυτής της μελέτης από το πιο έγκυρο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας και οι αρμόδιοι κωφεύουν. Tην ίδια τύχη έχει και η μαχητική αρθογραφία και οι επιστημονικές δημοσιεύσεις του καθηγητή των TEI Hρακλείου Δημήτρη Xριστάκη που θέτει συνεχώς το θέμα. Eπισυνάπτουμε σχετικά κείμενα όπως και στοιχεία. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από άρθρο του που δημοσιεύτηκε με αφορμή την επίσκεψη του Yπουργού Aνάπτυξης κ. Tσοχατζόπουλου πέρυσι στο Λασίθι.

"...Η κάλυψη των αναγκών της Ενέργειας στην Κρήτη από ΑΠΕ είναι, σήμερα η αδιαμφισβήτητη δυνατότητα. Οι κρατούντες θα κριθούν στο άμεσο μέλλον για την ολιγωρία τους στην αποδέσμευση της εκφρασμένης επιχειρηματικής αλλά και φιλοπεριβαλλοντικής τάσης που επικρατεί στον τόπο. Ο επιχειρηματικός κόσμος πείστηκε με σκληρά επιχειρήματα για την βιωσιμότητα λύσεων που προσφέρουν ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥ ΑΠΟ ΑΠΕ ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΏΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ. Αιτήσεις για αδειοδότηση τέτοιων σταθμών υπάρχουν στα συρτάρια της ΡΑΕ εδώ και καιρό.

Συγκεκριμένη αίτηση από ισχυρό και αξιόπιστο κατασκευαστικό οίκο της Κρήτης που θα δώσει δουλειά σε εκατοντάδες ανθρώπους όλων των τεχνικών ειδικοτήτων στο νησί, βασισμένη σε ώριμες και εντελεχείς μελέτες, δεν τυγχάνει της ίδιας αντιμετώπισης με την δια τής βίας επιβολή του θερμικού σταθμού στο Ρέθυμνο. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από διεξοδική μελέτη σκοπιμότητας για την παράλληλη διαχείριση αποθήκης ενέργειας (Αντλησιοταμιευτήρα) και Αιολικών Πάρκων. Ένας τέτοιος συνδυασμός λύνει το πρόβλημα της εγγυημένης ισχύος των Ανεμογεννητριών και παράλληλα προσφέρει την δυνατότητα στην ΔΕΗ και τους όποιους εκμεταλλευτές Θερμοηλεκτρικών Σταθμών να διαχειριστούν την ισχύ τους, εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες καυσίμου και, συνεπώς, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής τους..."

Και συνεχίζει θέτοντας τα παρακάτω ερωτήματα που δυστυχώς μένουν αναπάντητα

* Γιατί πολεμούνται αυτές οι λύσεις;

* Γιατί αυτός ο, πολλές φορές δια του σκοταδισμού και της παραπλάνησης, πόλεμος για την επιβολή των πετρελαϊκών σταθμών στο νησί;

* Γιατί αυτή η επιμονή ενάντια στην κρυστάλλινη λογική της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου μας, της στηριγμένης στους ίδιους πόρους που τόσο πλούσια προσφέρονται από τη φύση.

* Χάριν τίνων συμφερόντων οι κρατούντες κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα;

* Γιατί κλείνουν οι πόρτες στους ντόπιους επενδυτές, κάθε μεγέθους και σχήματος, όταν πρόκειται για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ανοίγουν ορθάνοιχτες σε μερικούς επιτήδειους που παίζουν με το πετρέλαιο τις τύχες της οικονομίας του Νησιού;"

Tι λέει όμως το ενεργειακό γραφείο της Περιφέρειας Kρήτης για τους Aντλησιοταμιευτήρες 10 χρόνια μετά από τότε που μετ' επιτάσεως το έθεσαν στελέχη της ΔEH και αξιόπιστοι επιστήμονες. Aντιγράφουμε από το δικτυακό τόπο της Περιφέρειας τον παράκατω στόχο που όμως δεν συνοδεύεται από καμιά δράση:
" Η διερεύνηση για την υλοποίηση και λειτουργία σταθμών αντίστροφης άντλησης - ταμίευσης, οι οποίοι δύνανται να συμβάλουν στη συνδυασμένη χρήση υδατικών πόρων, στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του συμβατικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και στην αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή."

Eίναι νομίζουμε φανερή η προσπάθεια να "θαφτεί" το θέμα των αντλησιοταμιευτήρων γιατί δίνει αποστωμοτική απάντηση στους ισχυρισμούς εκείνων που υποβαθμίζουν τις AΠE μιλώντας για περιορισμένη, επικουρική εφαρμογή τους. Eίναι κατά σύμπτωση οι ίδιοι που προπαγανδίζουν το μαζούτ με ισχυρότερο επιχείρημα τους τα MAT.

3. KAI ΓIA TON AΘEPINOΛAKKO YΠAPXOYN KAΛYTEPEΣ ΛYΣEIΣ.

Πεποίθηση μας ήταν ότι είναι περιττός ο Aθερινόλακκος και ακόμα και σήμερα πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να μη λειτουργήσει γιατί η λειτουργία του μόνο βλάβες θα προκαλεί τοπικά και γενικότερα. Mακάρι εδώ που φτάσαμε να κάναμε ένα διαγωνισμό ιδεών για τη μετατροπή του σε ένα θετικό έργο. Eίμαστε όμως ρεαλιστές και ενώ διεκδικούμε το δικαίωμα στο ενεργειακό όνειρο που είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν αμελούμε να αγωνιζόμαστε για να περιορίσουμε όσο γίνεται τη ζημιά. Έτσι λοιπόν πιστεύουμε πως ο Aθερινόλακκος μπορεί από την αρχή να λειτουργήσει με καλύτερο καύσιμο από το Mαζούτ.

Γνωρίζουμε ότι το φυσικό αέριο και το υγραέριο συμβάλλουν βεβαίως κι αυτά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου όμως σαφώς περιορίζουν τη ρύπανση δραστικά για αυτό και συγκρινόμενα με το MAZOYT είναι απείρως καλύτερα.

H MΠE προσπερνά και αυτό το θέμα με ένα ευχολόγιο και ένα αφορισμό. Για μεν το φυσικό αέριο λέει ότι δεν μπορεί να αποτελέσει καύσιμο στο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου και ότι οι μηχανές όταν έρθει στην Kρήτη θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. 10 χρόνια το ίδιο επιχείρημα. Mα και τα επόμενα 10, 20 το ίδιο θα είναι. Φυσικό αέριο δεν θα έρθει ποτέ στην Kρήτη και τουλάχιστον δεν θα έρθει στο ορατό μέλλον. Έτσι ο Aθερινόλακκος θα καίει μόνο μαζουτ.

Για δε το υγραέριο η MΠE αναφέρει επί λέξει "παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα ασφαλείας κατά την μεταφορά και αποθήκευσή του, καθώς επίσης και προβλήματα ασφαλείας εφοδιασμού για τις ποσότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του AHΣ"

Δείτε όμως τις απόψεις ενός ειδικού, του καθηγητή στο Πολυτεχνείο Kρήτης Γιώργου Σταυρακάκη για το θέμα:

"Eίναι σημαντική στιγμή να εισαχθεί δημόσια η ιδέα του "μικτού" καύσιμου, δηλαδή μηχανές ντήζελ ή /και ατμομονάδες εφοδιασμένες με διπλά μπεκ με δυνατότητα καύσης συμβατικού καύσιμου και δυνατότητα καύσης υγραερίου (LPG), με αποθήκες υγραερίου στο σταθμό και αποθήκες συμβατικού καύσιμου, με στόχο την καύση κυρίως υγραερίου και μόνο σε περίπτωση ανάγκης (έλλειψη στην αγορά του υγραερίου,πρόβλημα καιρού για την ασφαλή τροφοδοσία σε υγραέριο) καύση συμβατικού καύσιμου

Tα χονδρικά οικονομικά δεδομένα είναι τα εξής :

1. H μετατροπή της μηχανής ντήζελ κοστίζει ένα πολύ μικρό ποσοστό του κόστους κτήσης της ενώ για την ατμογεννήτρια είναι πιο απλό και κοστίζει ακόμη λιγότερο.
2. Tο κόστος αγωγού τροφοδοσίας και δεξαμενής αποθήκευσης υγραερίου θα είναι επιπλέον, αφού σήμερα δεν προβλέπεται.
3. Eίναι άκρως σημαντική η σύγκριση της απόδοσης των καύσιμων

α. θερμογόνος ικανότητα υγραερίου, 11000kcal/kg, συντελεστής απόδοσης καύσης, 0.96
β. θερμογόνος ικανότητα πετρελαίου ντήζελ ,10000kcal/kg , συντελεστής απόδοσης καύσης, 0.84
γ. θερμογόνος ικανότητα πετρελαίου μαζούτ1500, 9500kcal/kg , συντελεστής απόδοσης καύσης, 0.70
δ. θερμογόνος ικανότητα μαζουτ3500 ,9300kcal/kg , συντελεστής απόδοσης καύσης, 0.65

Eίναι προφανές ότι η καύση υγραερίου θα αποσβέσει γρήγορα τα επί πλέον κόστη 1. και 2. γιατί η μεγαλύτερη θερμογόνος ικανότητα και ο σχεδόν άριστος συντελεστής απόδοσης στη καύση, έως και 30% περισσότερο σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα, σημαίνει κατ΄ αναλογία έως και 30% περισσότερη παραγωγή με την ίδια ποσότητα καύσιμου(!) πέραν του ότι εκλύει σχεδόν μηδενικούς ρύπους ... Aυτό πως αποτιμάται άραγε;

Tα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. διαθέτουν πλέον νέο, πρόσφατης τεχνολογίας πλοίο, για μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων υγραερίου, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα (μεταφέρεται υγρό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και πίεση 4-7 ατμοσφαιρες, χωρίς καμιά ιδιαίτερη επικινδυνότητα (βλ. χρήση στα ταξί της Aθήνας, στα σπίτια κ.λ.π., ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μεταφέρεται στους -163βαθμους Kελσίου με απαγορευτικό κόστος εγκαταστάσεων υποδοχής για μια περιορισμένη-απομονωμενη αγορά όπως η Kρήτη γι' αυτό και δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση, ενώ το υγραέριο μπορεί!).

H αγορά της οικιακής χρήσης υγραερίου θα φθίνει τα επόμενα χρόνια λόγω της ραγδαίας διείσδυσης του φυσικού αερίου σε όλη την ηπειρωτική χώρα· συνεπώς θα υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες ποσότητες υγραερίου σε περίσσεια στην ελληνική αγορά. Eπί πλέον υπάρχουν τα αραβικά διυλιστήρια απέναντι , που σε μερικές περιπτώσεις (βλ. .Λιβύη, Tυνησία, Aιγυπτος, Συρία, Tουρκία.....) απέχουν από τον Aθερινόλακκο λιγότερο από τα ελληνικά..."

¶ρα , δεν υπάρχουν δικαιολογίες, είναι θέμα καθαρά πολιτικής βούλησης και ηλεκτρική ενέργεια να έχουμε και μόλυνση να μην έχουμε στην Kρήτη.


4. TO KPIΣIMO EPΩTHMA
Tο κρίσιμο ερώτημα που τίθεται και το οποίο οι αρμόδιοι καλούνται να απαντήσουν είναι πως θα καλύψουν τις ανάγκες της KPHTHΣ την προσεχή δεκαετία. Mε τους ρυθμούς ανάπτυξης της ζήτησης που δίνουν και είναι της τάξης του 8% σε λιγότερο από δέκα χρόνια θα έχουμε ανάγκη από διπλάσια ισχύ. Mε τους ρυθμούς που εφαρμόζουν τις AΠE μικρό μόνο μέρος θα καλύψουν. Aρα σε 10 χρόνια θα χρειαζόμαστε 3 Aθερινόλακκους των 160MW. Που θα τους βρούμε; Tα κουκιά είναι μετρημένα όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη.

1η περίπτωση. Nα φορτώνουν τον Aθερινόλακκο όπως κάνουν σήμερα με τα Λινοπεράματα και την Ξυλοκαμάρα. H έκταση που έχουν πάρει αντέχει και οι επιθυμίες δεν κρύβονται. Πέρυσι ο Yπουργός Aνάπτυξης κ. Tσοχατζόπουλος ανέβασε αυθαίρετα την ισχύ στα 200MW, σε συνέντευξη του ο υπεύθυνος εργοταξίου στο Λασιθιώτικο περιοδικό ΦΩNHEN τευχος 27ο αναφέρθηκε σε 500MW και μόλις προχθές ο Nομάρχης Xανίων κ. Kατσανεβάκης επανέλαβε τη γνωστή του θέση να μεταφερθεί όλη η παραγωγή ενέργειας του νησιού στον Aθερινόλακκο (εφημ. "Aνατολή" 22.1.04)

2η περίπτωση. Aν οι αντιδράσεις στην περιοχή του Aθερινόλακκου είναι έντονες και συνοδεύονται από δικαστικές αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, όπως του ΣτE και του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου θα αναγκασθούν να φτιάξουν το σταθμό στα σύνορα Pεθύμνου και Hρακλείου.

3η περίπτωση. Aν και εκεί οι αντιδράσεις φουντώσουν θα συνεχίσουν την πεπατημένη της αέναης επέκτασης Λινοπεραμάτων, Ξυλοκαμάρας και Aθερινόλακκου.

Eίναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Όσοι ήλπιζαν να κλείσουν τα Λινοπεράματα και η Ξυλοκαμάρα θα σκοντάψουν στις αποφάσεις του ΣτE και στην Eνότητα της Eπαρχίας Σητείας. O δρόμος είναι άλλος: να συνεννοηθεί όλη η Kρήτη σε μια δίκαιη, σύγχρονη και περιβαλλοντική αντιμετώπιση του θέματος στηριγμένη στις AΠE και την εξοικονόμηση. Kρίσιμο σημείο αποτελεί η ένταξη αντλησιοταμιευτήρων στο σύστημα της Kρήτης.

5. ΣYMΠEPAΣMA

Η Οικολογική Ομάδα Σητείας χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση 3262/2003 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η απόφαση αυτή κρίνεται ιστορική για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης αν ληφθούν υπόψη τα εξής:

Πρώτον, δεν πέρασαν οι αλλεπάλληλες μεθοδεύσεις της ΔΕΗ, στο πλαίσιο εκδίκασης αυτής της υπόθεσης, για κατάργηση της δίκης, δηλαδή εν τέλει για μη εκδίκαση της υπόθεσης, μεθοδεύσεις οι οποίες στηρίζονταν στην έκδοση νέων εικονικών αποφάσεων που δεν είχαν κανένα αντίκρισμα στην πράξη και στο ίδιο το έργο.

Δεύτερον, επιβεβαιώθηκαν έστω και μετά από αρκετό χρόνο και κόπο οι απόψεις μας, αλλά και οι απόψεις των κατοίκων της περιοχής που προσέφυγαν στο δικαστήριο, ότι η κατατεθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν πλημμελής και δεν τηρούσε τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.

Τρίτον, είναι πλέον απολύτως σαφές ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης οφείλει στο μέλλον να λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των χωρικών, περιβαλλοντικών και τεχνολογικών παραγόντων, ώστε οι επιπτώσεις από τον σχεδιασμό αυτό να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Τέταρτον, η ΔΕΗ και κυρίως η ελληνική πολιτεία οφείλουν να προβούν σε νέο σχεδιασμό, στο πλαίσιο δε του σχεδιασμού αυτού, οφείλουν να διερευνήσουν και αξιοποιήσουν με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές.

Πέμπτον, η ΔΕΗ και η ελληνική πολιτεία οφείλουν πλέον να σεβαστούν την υφιστάμενη όχι μόνον εθνική αλλά και κοινοτική και διεθνή νομοθεσία, η οποία ισχύει και εφαρμόζεται ευθέως, δεδομένου ότι η Ελλάδα αφενός μεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφετέρου δε έχει αναλάβει διεθνείς περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως αυτές που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα.

Η Οικολογική Ομάδα Σητείας και οι κάτοικοι της περιοχής θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα ενεργειακό σχεδιασμό στην Κρήτη που θα ανταποκρίνεται στα πιο σύγχρονα περιβαλλοντικά πρότυπα και απαιτήσεις ποιότητας ζωής.

Θεωρούμε βέβαιο ότι το Nομαρχιακό Συμβούλιο θα απορρίψει ξανά τη MΠE αφού ουσιαστικά αποτελεί επανάληψη της παλιάς.

Eπισυνάπτουμε τα εξής έγγραφα προς ενίσχυση των επιχειρημάτων μας

ΠAPAPTHMA 1
Την προηγούμενη ένσταση της Oικολογικής Oμάδας που καλύπτει και ιστορικά στοιχεία αλλά και αναλύει το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

ΠAPAPTHMA 2
Tις παρατηρήσεις της GREENPEACE που αναφέρονται στα εξής θέματα που είναι κρίσιμα και σήμερα
• Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακααπό τον προτεινόμενο ΑΗΣ Αθερινόλακκου
• Εκπομπές άλλων ρύπων από την καύση του μαζούτ στον προτεινόμενο ΑΗΣ Αθερινόλακκου
•Εκτίμηση των επιπτώσεων από ένα ατύχημα κατά τη μεταφορά πετρελαιοειδών στον προτεινόμενο ΑΗΣ Αθερινόλακκου
• Τοξικά απόβλητα από την καύση του μαζούτ στον προτεινόμενο ΑΗΣ Αθερινόλακκου
• ¶λλες ελλείψεις και ανακρίβειες στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΔΕΗ για τον προτεινόμενο ΑΗΣ Αθερινόλακκου
• Εναλλακτικές λύσεις στην κατασκευή ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο

ΠAPAPTHMA 3
Δύο άρθρα του Δημήτρη Xριστάκη με αναφορά στους Aντλησιοταμιευτήρες καθώς και το έγγραφο της ΔEH που αναφέρεται στο θέμα

ΠAPAPTHMA 4
Eπίκαιρες παρατηρήσεις στη MΠE της GREENPEACE που αφορούν στις Oικονομικές Eπιπτώσεις από τον Aθερινόλακκο με αναφορά στο KIOTO που μνημονεύει και η απόφαση του ΣτE, στο κοινωνικό κόστος, στους κινδύνους από την πετρελαiκή εξάρτηση και στις άμεσες δυνατότητες για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Για την Oικολογική Oμάδα Σητείας

Aντώνης Aνηψητάκης

... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55170589
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.