ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 23 Ιούλ 2018
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το παράδειγμα του Samso στη Δανία και ο Αϊ-Στράτης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ενέργεια
Από τα ΝΕΑ , Τετάρτη, 12 Μάρτιος 2008


Σύμφωνα με άρθρο στα ΝΕΑ, «σε λίγα χρόνια ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το απόλυτο πράσινο νησί στο Αιγαίο», λέει ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής. Ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εμπνευσμένος από το παράδειγμα του νησιού Samso στη Δανία πρότεινε να εφαρμοστεί κάτι ανάλογο κσι στον Αϊ-Στράτη. Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Χαράλαμπος Μακρής λέει ότι ήδη έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και ετοιμάζουν την εγκατάσταση ενός ακόμα υβριδικού σταθμού σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης:

Ο Αϊ-Στράτης εξορίζει το πετρέλαιο - Σχέδιο για να τροφοδοτείται ενεργειακά το νησί μόνο με ήλιο και άνεμο

«Πριν από δύο χρόνια, στη Χίο, ο καθηγητής Γιαν Γιάντσεν παρουσίασε το δανέζικο νησί Σάμσο. Πρόκειται για ένα «πράσινο νησί», όπου γίνεται χρήση οικολογικών μεθόδων σε όλα τα επίπεδα- από την ενέργεια ώς τη γεωργία», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να εφαρμόσουμε το παράδειγμα του δανέζικου νησιού, στον δικό μας Αϊ-Στράτη».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η ιδέα ήταν «να αποκτήσουμε ένα 100% αυτόνομο ηλεκτρικά νησί που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την πρόσθετη πρόκληση ότι το νησί δεν είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα είναι η πρώτη φορά που ένα νησί θα είναι απολύτως αυτόνομο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Ήλιος και άνεμος θα δίνουν ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις, ενώ οι κάτοικοι θα αναπτύξουν βιολογική κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργειες. Σε λίγα χρόνια ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το απόλυτο πράσινο νησί στο Αιγαίο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής. «Ήδη έχουμε απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της μελέτης, την οποία και θα υποβάλουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε ζητήσει κατ΄ αρχήν χρήματα από το υπουργείο Αιγαίου και επειδή καθυστερούσαν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με δικά μας κεφάλαια. Το νησί του Αϊ-Στράτη είναι ιδανικό γι΄ αυτόν το σκοπό, επειδή δεν απαιτεί δυσβάσταχτο κόστος λόγω του μικρού του μεγέθους. Η επένδυση μπορεί να κυμανθεί σε ανεκτό ύψος και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα. Σκοπός μας αρχικά είναι να αναπτυχθεί τουριστικά το νησί, ενώ ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και σημαντικό αριθμό νέων κατοίκων και ο πληθυσμός του, που είναι σήμερα 263 άνθρωποι, θα αυξηθεί σημαντικά», υποστηρίζει ο νομάρχης Λέσβου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπος Μακρής δεν περιμένει πάντως τη μελέτη για να... πρασινίσει το νησί του: «Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας ισχύος 25 κιλοβάτ και στην πρόβλεψη εγκατάστασης ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος από αιολική ενέργεια και υδροστρόβιλο, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης».

Το κόστος

Οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού σε ρεύμα δεν ξεπερνούν τα 200 κιλοβάτ. Ο υβριδικός σταθμός για τον οποίο μιλά ο πρόεδρος της κοινότητας του νησιού προβλέπεται να έχει ισχύ 600 κιλοβάτ. « Η μελέτη είναι έτοιμη και το προτεινόμενο σύστημα παραγωγής που θα χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες και υδροστρόβιλο παρουσιάζει κόστος ίσο με 0,72 ευρώ ανά κιλοβατώρα», αναφέρει ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Χρηστάκης.

«Θέλουμε και στον Αϊ-Στράτη η δόμηση να συμβαδίσει με την οικολογική προοπτική και σκεφτόμαστε την αξιοποίηση κυρίως της ηλιακής ενέργειας, ενώ για τη θέρμανση σκεφτόμαστε την τηλεθέρμανση με νερό είτε από μεγάλο βάθος είτε από γεωθερμικά πεδία», λέει ο νομάρχης Λέσβου. «Ωστόσο, αρχικά θα εξεταστεί η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η δυνατότητα παραγωγής θερμότητας από βιομάζα και η μείωση των απορριμμάτων, τα βιοκλιματικά δημόσια κτίρια είναι στο πρόγραμμα και ελπίζουμε να εφαρμόσουμε συστήματα αιολικής και κυματικής ενέργειας». Η ομάδα μελέτης προτείνει και τη χρήση τεχνολογιών υδρογόνου και νέου τύπου μπαταριών. Στην πόλη Βάρτσε της Ιταλίας που εφαρμόστηκε κάτι ανάλογο, ο τουρισμός εξαπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια.

Σάμσο: οι πρωτοπόροι της πράσινης αυτονομίαςΣτο νησί Σάμσο της Δανίας, που χρησιμεύει ως πρότυπο για το ελληνικό «πράσινο νησί», ζουν σήμερα 4.400 κάτοικοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν μόνον ήπιες μορφές ενέργειας και σύντομα όλοι θα κινούν τα αυτοκίνητά τους με βιοκαύσιμα. Το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από αιολικά πάρκα και το 75% της θέρμανσης προέρχεται από ηλιακή ενέργεια και καύσιμα βιομάζας.

«Οι κάτοικοι του Σάμσο έχουν μετοχές στο εγχείρημα της πράσινης ενέργειας και γι΄ αυτό ίσως το εγχείρημα είχε πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή», επισημαίνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Δανίας κ. Γιάντσεν. «Πιστεύω αν οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου συμμετάσχουν από την αρχή στον σχεδιασμό και σε κάθε λεπτομέρεια που πρέπει να εξεταστεί και επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Όλοι θα ενδιαφέρονται στο μέλλον γι΄ αυτό το νησί και τα αγροτικά του προϊόντα θα μπορούν να διαφημίζονται ως προερχόμενα 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα υπάρξει τουρισμός, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, όπως έγινε στο Σάμσο».Παρόμοια προγράμματα πάντως έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες νησίδες στην Ευρώπη, όμως οι περιοχές στις οποίες υλοποιήθηκαν ήταν διασυνδεδεμένες στο κεντρικό ηπειρωτικό δίκτυο, οπότε πουλούσαν την υπερεπάρκεια όταν είχαν και αντλούσαν ενέργεια όταν χρειάζονταν.


Πηγή: "TA NEA" Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 http://www.tanea.gr


Για περισσότερες πληροφορίες:


Samso Green Energy Island
http://w2.djh.dk/international/2001/samso

The Vineyard Energy Project (VEP)
http://www.vineyardenergyproject.org

Aspen and Pitkin County in Colorado
Community Office for Resource Efficiency
http://www.aspencore.orgΓράψε τα σχόλιά σου σ΄αυτό το άρθρο... (0 Σχόλια)
Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 12 Μάρτιος 2008 )

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 263 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 28688381
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.