ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το γκολφ σε κρίση; δύο άρθρα από Αμερικάνικα μέσα συνηγ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
e , Τρίτη, 01 Απρίλιος 2008


Δύο άρθρα στα Αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης Tree Hugger και New York Times εκφράζουν τις ανησυχίες των επιχειρηματιών του γκολφ για την συνεχή μείωση των γκόλφερς. Από τα 16.000 γήπεδα γκολφ στις ΗΠΑ, εκατοντάδες έχουν ήδη κλείσει ενώ ακόμα περισσότερα πωλούνται για αντιμετωπίσουν την οικονομική στενότητα. Μια νέα ιδέα για να αντικαταστήσει το "άθλημα" είναι το γκολφ "δίσκου" που δείχνει να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον: «Για να φτιάξεις ένα γήπεδο γκολφ δίσκου δεν υπάρχει ανάγκη να ποτίζεις, να βάζεις λίπασμα ή να αλλάζεις το τοπίο...


http://www.treehugger.com/files/2008/03/disk-golf-green-sport.php

Η ανάδυση του γκολφ δίσκου: μια πιο πράσινη εναλλακτική στο κλασικό γκολφ (με μπαλάκι)

Από τον Tim McGee, Helena, MT, USA on 03.31.08

Το γκολφ σαν ένα Αμερικάνικο σπορ είναι σε παρακμή. Σύμφωνα με την Εθνικό Ίδρυμα Γκολφ (National Golf Foundation) και την Ένωση Κατασκευαστών Αθλητικών Ειδών ο αριθμός των ανθρώπων που παίζουν κλασικό γκολφ έχει πέσει από 30 εκατομμύρια σε περίπου 26 εκατομμύρια τα τελευταία 8 χρόνια. Ένα άρθρο στη New York Times αυτή τη χρονιά υποδεικνύει ως κρίσιμο παράγοντα τον χρόνο. Ο Walter Hurney, ένας κτηματομεσίτης και φανατικός παίκτης του γκολφ είπε:

«Απλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Οι άνδρες δεν μπορούν να είναι μακριά από την οικογένεια τους για μια ολόκληρη μέρα πλέον».

Το γκολφ δίσκου πάντως βρίσκεται σε άνοδο. Ονομαζόμενο το πιο γρήγορα ανερχόμενο σπορ στην Αμερική, τα προηγούμενα 30 χρόνια περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωπο έπαιξαν το παιχνίδι. Η Επαγγελματική Ένωση Γκολφ Δίσκου (Professional Disk Golf Association, PDGA) έχει περίπου 12,000 μέλη, και τα γήπεδα γκολφ δίσκου ξεφυτρώνουν σε κάθε πολιτεία.Έχοντας δημιουργηθεί στα 1970, το γκολφ δίσκου έχει κληρονομήσει πολλούς από τους ιδιοματισμούς και τους κανόνες του κλασικού γκολφ. Η διαφορά είναι ότι αντί για μπαλάκια και μπαστούνια, το γκολφ δίσκου χρησιμοποιεί ένα ιπτάμενο δίσκο (φρίσμπι). Ο στόχος είναι να ρίξει κάποιος τον δίσκο από ένα στήριγμα (tee), κατά μήκος μιας διαδρομής σε μια ΅τρύπαΆ, που συνήθως είναι ένα αναρτημένο μεταλλικό καλαθάκι (όπως φαίνεται στη φωτογραφία). Ο παίκτης με τα λιγότερα κτυπήματα ή βολές στο τέλος του παιχνιδιού κερδίζει. Εδώ είναι που τα δύο σπορ αρχίζουν να διαφοροποιούνται.

«Ο πατέρας μου δεν μπορεί να καταλάβει γιατί δεν παίζω γκολφ» λέει ο Chris Aruin, ο γραμματέας της λέσχης του Richmond Disc Golf Club σΆ ένα άρθρο αυτή την εβδομάδα στο Eastern Progress. «Ξέρει ότι αγαπώ τη φύση, αλλά ένα γήπεδο γκολφ είναι ψεύτικη φύση. Αυτό εδώ είναι το πραγματικό παιχνίδι».

Πράγματα, τα γήπεδα γκολφ απαιτούν πολύ μεγάλη συντήρηση, με αποτέλεσμα πολύ υψηλά ΅πράσινα τέλη» (εισιτήρια). Τα γήπεδα γκολφ δίσκου αντίθετα προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Ένα άδειο οικόπεδο, ένα πάρκο με δάσος, ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή που υποχρησιμοποιείται είναι ένα δυνητικό γήπεδο γκολφ δίσκου. Όλα κι όλα που χρειάζεσαι είναι μια θέση να στέκεσαι, ένα δίσκο και ένα καλάθι. Για να φτιάξεις ένα γήπεδο γκολφ δίσκου δεν υπάρχει ανάγκη να ποτίζεις, να βάζεις λίπασμα ή να αλλάζεις το τοπίο.

Κάνε μια βόλτα στο δάσος μέσα σε ένα γήπεδο γκολφ δίσκου, και δεν θα καταλάβεις ότι είσαι μέσα σε ένα γήπεδο παιχνιδιού μέχρι που να ακούσεις «ΤΕΣΣΕΡΑ» και τον ήχο από τους δίσκους να αναπηδούν στα δέντρα. Ο ιστότοπος του PDGA είανι το κύριο σημείο ηλεκτρονικής επικοινωνίας για ότι έχει σχέση με το γκολφ δίσκου και έχει ένα πλήρη κατάλογο των γηπέδων γκολφ δίσκου.

Από τη φύση του το γκολφ δίσκου έχει πολύ μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και η Επιτροπή Περιβάλλοντος του PDGA εργάζεται στο θέμα των δυνητικών επιπτώσεων των υφιστάμενων και των προτεινόμενων γηπέδων. Πάντως, για ένα τέτοιο πράσινο σπορ υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα όπως ΅πράσιναΆ είδη (εξαρτήματα), σίγουρα μια ευκαιρία που το επιχειρηματικό ακροατήριο του TreeHugger θα μπορούσε να αναλάβει.

Από προσωπική εμπειρία μπορώ να εγγυηθώ ότι το γκολφ δίσκου είναι εξίσου προκλητικό όσο και τι πιο παραδοσιακό παιχνίδι. Και με τη χαμηλή τιμή εισόδου στα γήπεδα (τις πιο πολλές φορές δωρεάν), και τα φτηνά ρούχα που χρειάζονται για ξεκίνημα, το παιχνίδι ταιριάζει σε όλα τα πορτοφόλια. Βγαίνοντας έξω με την οικογένεια για ένα παιχνίδι γκολφ δίσκου είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Είναι εύκολο να το κάνεις, εύκολο για τον προϋπολογισμό και εύκολο για τον πλανήτη.

Οπότε, πάρτε ένα δίσκο και αρχίστε. Μην ξεχάσετε να μάθετε περισσότερες μικρές λεπτομέρειες για να είστε ΅πράσινοι όταν πάτε στο ύπαιθρο με το εγχειρίδιο του TreeHuggerΆs How To Go Green Guide for Outdoor Sports.
 

http://www.nytimes.com/2008/02/21/nyregion/21golf.html?_r=3&pagewanted=1&hp&oref=slogin

21 Φεβρουαρίου 2008

Περισσότεροι Αμερικάνοι εγκαταλείπουν το γκολφ

Από τον PAUL VITELLO

HAUPPAUGE, N.Y. — Οι άνδρες που μαζεύτηκαν εδώ σε ένα καινούργιο κτήριο λέσχης σε γήπεδο γκολφ πριν μερικές εβδομάδες περικύκλωσαν το θέμα από κάθε πλευρά, όπως οι caddies (βοηθοί γκολφ) που παρατάσσονται γύρω από μια βολή από το rough (μέρος του γηπέδου γκολφ με ακούρευτο γρασίδι).

«Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας», είπε ο Richard Rocchio, ένας σύμβουλος δημοσίων σχέσεων.

«Το πρόβλημα είναι ο χρόνος» είπε ο Walter Hurney, ένας παράγοντας της αγοράς ακινήτων. «Απλά δεν υπάρχει χρόνος. Οι άνδρες δεν μπορούν να μείνουν πια μια ολόκληρη ημέρα μακριά από την οικογένεια τους».

Ο William A. Gatz, ιδιοκτήτης της λέσχης Long Island National Golf Club στο Riverhead, είπε ότι το πρόβλημα ήταν θεμελιώδη οικονομικά: υπερβολική προσφορά, όχι αρκετή ζήτηση.

Το πρόβλημα δεν ήταν ένα παιχνίδι γκολφ. Ήταν το ίδιο το παιχνίδι του γκολφ.

Την περασμένη δεκαετία, η δραστηριότητα της αναψυχής που ήταν στενά σχετισμένη με την επιχειρηματική επιτυχία στην Αμερική βρέθηκε σε ένα είδος ύφεσης.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που παίζουν μειώθηκε ή παρέμενε σταθερός κάθε χρόνο από το 2000, πέφτοντας σε 26 εκατομμύρια από 30 εκατομμύρια, σύμφωνα με Εθνικό Ίδρυμα Γκολφ (National Golf Foundation) και την Ένωση Κατασκευαστών Αθλητικών Ειδών.

Περισσότερο ανησυχητικό για τους υποστηρικτές του γκολφ είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που παίζουν περισσότερο από 25 φορές το χρόνο έπεσε σε 4.6 εκατομμύρια το 2005 από 6.9 εκατομμύρια το 2000, μια απώλεια 33 τοις εκατό.

Η βιομηχανία τώρα μετρά σαν βασικούς της παίκτες εκείνους που παίζουν γκολφ περισσότερο από οκτώ φορές το χρόνο. Αυτός ο αριθμός επίσης έχει μειωθεί αλλά πιο αργά: σε 15 εκατομμύρια το 2006 από 17.7 εκατομμύρια το 2000, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Γκολφ.

Οι πέντε άνδρες που συναντήθηκαν εδώ στη λέσχη γκολφ Wind Watch πριν μερικές εβδομάδες, όλοι τους θερμοί παίκτες γκολφ, αναρωτήθηκαν φωναχτά για τους λόγους. Ήταν η οικονομία; Μεταβαλλόμενες συνθήκες στην οικογένεια; Κορεσμός σε γήπεδα γκολφ; Πληθώρα τυπικών κανόνων; — όπως το να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα κινητά τους οι άνθρωποι για τις τέσσερις ώρες που απαιτούνται τυπικά να παίξουν ένα παιχνίδι γκολφ 18 οπών;

Ή ήταν απλά οι τέσσερις ώρες;

Εδώ στο Long Island, όπου υπάρχουν περισσότερα από 100 ιδιωτικά γήπεδα γκολφ, οι ιδιοκτήτες των γηπέδων έχουν δοκιμάσει διάφορες στρατηγικές: κουπόνια και δοκιμαστικές συνδρομές, επιθετικό μάρκετινγκ για τουρνουά επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ακόμα και μερικές ΅επιδρομέςΆ στην επιχείρηση γαμήλιων εκδηλώσεων.

Πίνοντας καφέ με ένα αντιπρόσωπο της Εθνικής Ένωσης Ιδιοκτητών Γηπέδων Γκολφ, οι ιδιοκτήτες τεσσάρων γηπέδων συζήτησαν το ενδεχόμενο να φτιάξουν ένα συνεταιρισμό ιδιοκτητών για να προωθήσουν το γκολφ στο Long Island και, ίσως, να αγοράσουν αναγκαία είδη όπως αμαξάκια γκολφ λιπάσματα πιο φτηνά.

Έκαναν στρατηγικές σκέψεις για την προώθηση του γκολφ σε γυναίκες, που αποτελούν περίπου το 25 τοις εκατό των παικτών σε εθνικό επίπεδο, να στρατολογήσουν νέους παίκτες με ένα τουρνουά για γυμνάσια, να προσελκύσουν οικογένειες με ειδικές τιμές, να φτιάξουν τα γήπεδα για παιχνίδια 6 οπών, αντί για 9 ή 18, και να ψάξουν για φορολογικές απαλλαγές με την υπόθεση ότι τα γήπεδα γκολφ, ακόμα και τα ιδιωτικά, παρέχουν δημόσια ωφέλιμο ανοικτό χώρο.

«Όταν το πλοίο βουλιάζει, είναι καιρός να γίνεις δημιουργικός» είπε ο κ. Hurney, ένας βασικός ιδιοκτήτης της λέσχης γκολφ Great Rock στο Wading River, που το περασμένο καλοκαίρι έφτιαξε ένα υπόστεγο 4,000 τετραγωνικών ποδιών για κοινωνικές εκδηλώσεις, περιλαμβανομένων γάμων, βαπτίσεων και Θείας Κοινωνίας.

Η εξαφάνιση των παικτών γκολφ τα τελευταία χρόνια είναι μέρος μιας μεγαλύτερης μείωσης των υπαίθριων δραστηριοτήτων αναψυχής — που περιλαμβάνουν το τέννις, το κολύμπι, την οδοιπορία, το ποδήλατο και το σκι — σύμφωνα με ένα αριθμό μελετών από ακαδημαϊκούς και τη βιομηχανία αναψυχής.

Με μελέτη του 2006 από την Ένωση Τέννις των ΗΠΑ, που έχει πολεμήσει την τάση μάλλον επιτυχώς με μια δυναμική εκστρατεία για προσέλκυση νέων παικτών, βρήκε ότι περίοδοι με σοβαρούς ανεμοστρόβιλους ευθυνόταν για την πτώση του παιχνιδιού στο Νότο, ενώ η ραγδαία ανερχόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και των νεότερων σπορ όπως η τροχοσανίδα (skateboard) μείωνε τον αριθμό των νέων παικτών τέννις παντού.

Ο Rodney B. Warnick, καθηγητής σπουδών αναψυχής και τουρισμού στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέττης,είπε ότι ο γηράσκων πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν πιθανά μέρος του προβλήματος , επίσης, και ότι «υπάρχει μια νεότερη γενιά που δεν είναι τόσο ενεργητική».

Αλλά το γκολφ, ένα σπορ μακροχρόνιων επενδυτών — τόσο αυτών που αγοράζουν τα ακριβά εξαρτήματα όσο και αυτών που κτίζουν τα πριγκηπικά συγκροτήματα στα οποία παίζεται — πάντα φαινόταν να υπάρχει σε ένα κόσμο πάνω από τη φασαρία των μεταβαλλόμενων δημογραφικών συνθηκών. Όχι πια.

Ο Jim Kass, ο διευθυντής έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Γκολφ, μια ομάδα της βιομηχανίας, είπε ότι το σταδιακό αλλά παρατεταμένο βούλιαγμα στο γκολφ έχει αψηφήσει το ρητό «άπαξ και είσαι γκόλφερ, μένεις πάντα γκόλφερ». Περίπου τρία εκατομμύρια παίκτες σταματούν να παίζουν γκολφ κάθε χρόνο, και ελαφρώς λιγότεροι από αυτούς που το έχουν αρχίσει. Μια διετής εκστρατεία από το Ίδρυμα για να προσελκύσει νέους παίκτες στο παιχνίδι, είπε, «δεν έδειξε πολλά από άποψη αποτελεσμάτων».

«Ο περαστικός θα σου πει ότι το γκολφ πάει καλά γιατί βλέπει τον Tiger Woods στην τηλεόραση», είπε ο κ. Kass. «Αλλά εμείς καταγράφουμε την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι, αν και δεν έχουμε ακριβείς υπολογισμούς, ότι οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί εδώ και κάμποσο καιρό».

Δημοσκοπήσεις που υποστηρίχθηκαν από το Ίδρυμα ρώτησαν τους παίκτες τι τους κρατά μακριά. «Η απάντηση είναι συνήθως για λόγους οικονομικούς», είπε ο κ. Kass. «Καθόλου χρόνος. Δύο δουλειές. Οι πραγματικοί μισθοί δεν μεγαλώνουν. Οι συντάξεις απομακρύνονται. Μειώσεις στις συνδρομές των λεσχών – όλο αυτό το σκαιό και σκοτεινό υλικό».

Σε πολλά μέρη της χώρας, μεγάλες προσδοκίες για μια χρυσή περίοδο του γκολφ που παραλληλίζεται με τη συνταξιοδότηση της γενιάς της πληθυσμιακής έκρηξης (baby boomer) οδήγησε σε αυτό που τώρα θεωρείται ένα υπερβολικό αριθμό κατασκευών γηπέδων γκολφ.

Μεταξύ 1990 και 2003, οι εργολάβοι έκτισαν πάνω από 3,000 νέα γήπεδα στις ΗΠΑ, φέρνοντας το σύνολο κοντά στις 16,000. Πολλές εκατοντάδες έκλεισαν τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα από αυτά στην Αριζόνα, Φλόριντα, Μίτσιγκαν και Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με το Ίδρυμα. (Δεκάδες ακόμα γήπεδα είναι στον κατάλογο πωλήσεων στον ιστότοπο της Εθνικής Ένωσης Ιδιοκτητών Γηπέδων Γκολφ, που καταχωρεί, π.χ., μια ιδιοκτησία στη Βόρεια Καρολίνα που περιγράφεται σαν «δύο γήπεδα πρωταθλήματος γκολφ 18 οπών, υπέροχες ορεινές τοποθεσίες, προσοδοφόρα, $1.5 εκατομμύρια έσοδα, διαδρομές με γρασίδι Bermuda* και bent grass, ωραίες λέσχες, η μια στα $5.5 εκατομμύρια, η άλλη στα $2.5 εκατομμύρια — κάποια χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη δυνατή»).

Στη συνάντηση εδώ, υπήρχε ομοφωνία ότι οι μεταβολές στη δυναμική των οικογενειών είχαν μια πολύ βαθειά επίδραση στο σπορ.

«Πριν από χρόνια, οι άνδρες δεν είχαν σε τίποτα να αφιερώσουν μια ολόκληρη ημέρα παίζοντας γκολφ — ίσως το Σάββατο ή την Κυριακή ή και τις δύο ημέρες», είπε ο κ. Rocchio, ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων, που είναι επίσης ο περιφερειακός διευθυντής Νέας Υόρκης της Εθνικής Ένωσης Ιδιοκτητών Γηπέδων Γκολφ. «Σήμερα, πάει τα παιδιά του οδηγώντας σε παιχνίδια ποδοσφαίρου. Ίσως παίζει ένα γύρο νωρίς το πρωί. Αλλά πρέπει να είναι έγκαιρα πίσω στο σπίτι για γέυμα».

Ο κ. Hurney, ο κτηματομεσίτης, παρενέβη στη συζήτηση «που εξηγεί το γιατί αν δεν ξαναφτιάξουμε τις εγκαταστάσεις μας με περισσότερο προσανατολισμό σε οικογένειες, είμαστε νεκροί».

Για να βοηθήσουν τη λέσχη γκολφ Great Rock να επιβιώσει, οι ιδιοκτήτες έκτισαν ένα μεγάλο υπόστεγο, με ελεγχόμενο κλίμα, κοντά στο 18ο green (πράσινη περιοχή του γηπέδου) το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν δίπλα στο εστιατόριο, του Blackwell, που λειτουργούσε ήδη εκεί. Με τους περισσότερους υπολογισμούς, ήταν μποναμάς στη λέσχη — αν και όχι μεγάλος.

Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έχουν παραπονεθεί για τον θόρυβο από τα πάρτυ, και πέρυσι περισσότεροι από 40 υπέγραψαν μια διαμαρτυρία ζητώντας από τον Δήμο του Riverhead να παρέμβει. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ερευνούν αν το υπόστεγο πληροί τους τοπικούς πολεοδομικούς κανονισμούς, αλλά δεν εξέδωσαν καμιά κλήτευση περί θορύβου summonses. Ο κ. Hurney τους είπε ότι αγόρασε ένα μετρητή ντεσιμπέλ και θα προσπαθήσει να έχει περισσότερο ήσυχες εκδηλώσεις.

Ένας γείτονας, η Dominique Mendez, που το σπίτι του είναι περίπου 600 πόδια μακριά από την 18η τρύπα, είπε, «Αγοράσαμε το σπίτι μας εδώ γιατί θέλαμε να ζούμε σε ένα ήσυχο τόπο, και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ωραία να βλέπαμε ένα γήπεδο γκολφ από το παράθυρο. Αντί γιΆ αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να ανάβουν τα κλιματιστικά τους ή να βάζουν ωτασπίδες το βράδυ γιατί είναι δυνατή η μουσική».

Κατά τη διάρκεια γάμων, είπε: «μπορείς να ακούσεις τον D.J. να φωνάζει, ΅Θα κάνουμε τη ζαρτιέραΆ! Είναι λίγο υπερβολικό».


(*) Σημ. του μεταφραστή: υπερβολικά απαιτητικό σε νερό, χρησιμοποιήθηκε για χρόνια στα γήπεδα (και κυρίως τα πολυτελείας τύπου Αυγούστας).Απόδοση για το ecocrete: ΕΚΜ


 
... (0 )
Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 01 Απρίλιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 64 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575970
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.