ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ποταμός Κοιλιάρης και ο ΟΑΔΥΚ με τα έργα του Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων - Διάφορα
Γαβριλάκης Γιάννης , Παρασκευή, 17 Οκτώβριος 2008

"Ο Δήμος Αρμένων είναι μία εντυπωσιακή γεωγραφική ενότητα η οποία αποτελεί μικρογραφία, της ευρύτερης περιοχής της Κρήτης. Οι όμορφες λίμνες, οι πηγές, και τα ποτάμια αποτελούν ένα ανεπανάληπτο τοπίο.
Πέρα από τους πανέμορφους γραφικούς οικισμούς του Δήμου μας, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει, τις υπέροχες φυσιολατρικές διαδρομές, πλάι στα ποτάμια και στις πηγές των Αρμένων και του Στύλου, που αποτελούν πηγή πλούτου για τους κατοίκους.

Τη χαρακτηριστική πεδιάδα του Δήμου Αρμένων διασχίζει ο ποταμός Κοιλιάρης, ο μοναδικός ποταμός στην Κρήτη με συνεχή ροή καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Ξεκινάει από τις πηγές του Στύλου και εκβάλει στην παραλία Κυανή Ακτή των Καλυβών διανύοντας μήκος πέντε χιλιομέτρων. Η διάρκεια της διαδρομής του ανάμεσα σε πλατάνια, καλαμώνες και αναρριχώμενα φυτά, προσφέρει στον επισκέπτη μια όαση ηρεμίας, ξεκούρασης και αισθητικής απόλαυσης.
Ένας σημαντικός αριθμός από υδρόβιες χελώνες, βατράχια, χέλια και καβούρια, βρίσκουν καταφύγιο στα νερά του ποταμού και αναπαράγονται σε ήσυχα σημεία κοντά στα καλάμια και στις ξερολιθιές. Σ' όλο το μήκος του ποταμού Κοιλιάρη, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση, την άνοιξη φωλιάζουν αηδόνια, μαυροπούλια, τρυγόνια, κοτσύφια και τσαλαπετεινοί.

Επίσης συχνοί "επισκέπτες" για ξεκούραση και τροφή κατά την αποδημία, είναι οι ερωδιοί, οι κύκνοι, οι πάπιες, οι αλκυόνες και άλλα. Η οικολογική αλυσίδα συμπληρώνεται από την χλωρίδα, που και αυτή με τη σειρά της, συγκεντρώνει μια μεγάλη ποικιλία εντόμων.
 
Αυτό τον υπέροχο τόπο, τον μοναδικό στην Κρήτη, πράγματι είναι έτσι όπως στην ιστοσελίδα του Δήμου Αρμένων περιγράφεται, βάλθηκε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) να τον αποξηράνει, να του αφαιρέσει ότι υπόλοιπο νερού τρέχει την καλοκαιρινή περίοδο.
Η ποσότητα του νερού που τρέχει το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ελάχιστη, μάλιστα δεν είναι αρκετή για να συντηρήσει την πυκνή βλάστηση και τους υδρόβιους οργανισμούς για να επιβιώσει το οικοσύστημα μέχρι τις εκβολές του ποταμού.
Σημειώνεται ακόμα ότι αρκετοί ιδιοκτήτες αρδευόμενων εκτάσεων κάνουν χρήση του νερού του ποταμού.

Η Κοινοτική και η Ελληνική νομοθεσία προβλέπουν ρητά και απαιτούν να ρέει αυτή η ελάχιστη ποσότητα νερού (το 30% του Μ.Ο. της ποσότητας θερινής ροής του ποταμού) για να διατηρείται το οικοσύστημα.

Ο ΟΑΔΥΚ πραγματοποίησε ένα έργο (στο μέσο περίπου της διαδρομής του ποταμού από πηγές μέχρι εκβολές). Με τα τσιμεντένια τοιχία και φράγμα που κατασκεύασε στη κοίτη του ποταμού ουσιαστικά θα αντλεί κάθε υπόλοιπη ποσότητα νερού.
Αμείλικτα ερωτήματα προς τον ΟΑΔΥΚ αλλά και κάθε αρμόδια Αρχή, τα οποία έχουμε υποβάλει και άλλες φορές, είναι τα παρακάτω:
- Έχει Ο ΟΑΔΥΚ εξασφαλίσει την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία άδεια χρήσης νερού;
- Έχει Ο ΟΑΔΥΚ εξασφαλίσει αδειοδότηση περιβαλλοντικής μελέτης για το συγκεκριμένο έργο στο συγκεκριμένο σημείο;
- Είχε Ο ΟΑΔΥΚ εξασφαλίσει οικοδομική άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο του ποταμού;
- Έχει Ο ΟΑΔΥΚ εξασφαλίσει άδειες δασαρχείου και αρχαιολογικής υπηρεσίας για την συγκεκριμένη περιοχή;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ
Με την κατασκευή των τσιμεντένιων τοιχίων, με τα οποία περιορίζεται το φυσικό πλάτος του ποταμού, καθώς και με την κατασκευή του τσιμεντένιου αναβαθμού, ύψους περίπου 1,30 μέτρα, οι τεράστιες ποσότητες νερών (που με μαθηματική ακρίβεια θα προκύψουν κατά τους χειμερινούς μήνες) θα δημιουργήσουν πλημμυρικές καταστάσεις και θα καταστρέψουν αρκετά στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων της γύρω περιοχής.

Για τον λόγο αυτό ήδη οι ιδιοκτήτες των γύρω από το φράγμα εκτάσεων υπέβαλλαν μήνυση κατά του Γενικού Διευθυντή του ΟΑΔΥΚ και κατά παντός αυτουργού ή αναγκαίου συνεργού για τις τσιμεντοστρώσεις και τα έργα που πραγματοποίησε πρόσφατα στο μέσο του ποταμού χωρίς να έχει εφοδιαστεί με άδεια χρήσης νερού, κ.ά.
Αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, από τους ιδιοκτήτες περιουσιών και ενδιαφερομένων για το φυσικό περιβάλλον, η εκδίκαση (13/10/2008 στο Ειρηνοδικείο Βάμου) της μήνυσης και των ασφαλιστικών μέτρων που υποβλήθηκαν.

Εν τέλει Ο ΟΑΔΥΚ έχει εξασφαλίσει τα προβλεπόμενα στις παρακάτω σχετικές νομοθεσίες και Ευρωπαϊκές οδηγίες;
- N. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α) : για την προστασία του περιβάλλοντος.
- N. 1739/1987 : για την διατήρηση των υδατικών πόρων
- Ν. 998/1979 : για την προστασία των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας
- Ν.996/1971: εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση και διατηρητέα μνημεία της φύσης.
- Ν. 1335/1983 : κύρωση διεθνούς σύμβασης για την διατήρηση της άγριας ζωής και φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης
- Ν. 3199/2003 : προστασία και διαχείριση των υδάτων. Εναρμόνιση με την οδηγία 2000/60 ΕΚ.
- Ν. 2204/15-4-1994 (ΦΕΚ 59 Α') : Κύρωση Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα
- Ν. 3010/25 Απριλίου 2002 (ΦΕΚ-91 Α') : Εναρμόνιση του Ν. 1650/1986 με τις Οδηγίες 97/11 Ε.Ε. και 96/61 Ε.Ε., διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα και άλλες διατάξεις.
- Π.Δ. 67/29-11-1980 "Περί προστασίας της Αυτοφυούς Χλωρίδας και Άγριας Πτηνοπανίδας και διαδικασίας συντονισμού και ελέγχου της Ερεύνης επ΄αυτών. ΚΥΑ 69269/5387/1990 για την κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, περιεχόμενο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθορισμό περιεχομένου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και άλλες συναφείς διατάξεις, σύμφωνα με το Ν. (650/1986)
- ΚΥΑ 69269/5387/1990 για την κατάταξη έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες, περιεχόμενο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), καθορισμό περιεχομένου Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) και άλλες συναφείς διατάξεις, σύμφωνα με το Ν. (650/1986)
Με όλες τις τροποποιήσεις - βελτιώσεις αυτών, καθώς και τις Κοινοτικές οδηγίες:
- Οδηγία : 60/2000 ΕΚ
- Οδηγία: 92/43/ΕΟΚ Για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

ΕΚΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ο Ο.Α.ΔΥ.Κ.

Πόσες και ποιες από τις παραπάνω νομοθεσίες έλαβε υπόψη ο ΟΑΔΥΚ;
Τι και αν οι επιστήμονες επεσήμαναν την απόλυτη αναγκαιότητα για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων διαφορετικά εγκυμονείται ο κίνδυνος ακόμα και να αχρηστευτούν γεωτρήσεις που σήμερα λειτουργούν!!

Τι και αν μίλησαν για την μελλοντική απειλή ξηρασίας για την Κρήτη αφού λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας με αποτέλεσμα να χαθούν υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες με κίνδυνο υφαλμύρωσης των νερών άρα καταστροφικές συνέπειες για τις λεκάνες απορροής και το οικοσύστημα των ποταμών και των κάμπων με τις καλλιέργειες.
Τι και αν μιλούν οι ομάδες επιστημόνων (Εργαστήριο Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και άλλοι επιστημονικοί φορείς για απόλυτη ανάγκη παρακολούθησης και εκτίμησης μιας πραγματικής εικόνας των δεδομένων της ποσότητας και ποιότητας των νερών, μέσα από εγκατάσταση βροχογράφων και σταθμογράφων για την παρακολούθηση των φυσικών υδρολογικών διαδικασιών;

Από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αρμένων τηρεί απαράδεκτη στάση για όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αφού:
- Προέβη σε, θετική για τον ΟΑΔΥΚ, λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (σε μια και μόνη βιαστική συνεδρίαση), παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και τις ομόφωνες αποφάσεις του ψηφίσματος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του ποταμού Κοιλιάρη οι οποίες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ και ΙΣΧΎΟΥΝ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ:

o Να προχωρήσει ο Δήμος Αρμένων, σε συνεργασία με την επιτροπή αγώνα, στην ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών και να καταγγείλει τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. προς κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα, για την απαράδεκτη λειτουργία του έναντι των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων που απορρέουν από την νομοθεσία, και τις συμβάσεις που έχει υπογράψει.

o Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος από μηδενική βάση και θα αφορά το διαχειριστικό σχέδιο της περαιτέρω πορείας των έργων.

o Να συνεχίσει ο Δήμος Αρμένων την προσπάθεια του για σύνταξη και ολοκλήρωση της μελέτης των επιστημονικών φορέων (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Εφαρμογών (Ι.Γ.Μ.Ε.) - Πολυτεχνείο Κρήτης - Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων (Δ.Ε.Β.) για την διαχείριση των νερών της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης του ποταμού Κοιλιάρη, σύμφωνα και με την οδηγία 2000/60 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Δεν εξάντλησε τον διάλογο με την τοπική κοινωνία ούτε έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις του Τοπικού Συμβουλίου Τοπικού Διαμερίσματος Στύλου, ούτε παρέδωσε ποτέ την τεχνική μελέτη που ζητούσαμε από το θέρος του 2007.
- Δεν διατήρησε την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία είχε εξασφαλίσει χρηματικό ποσό 180000 Ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Κοιλιάρη.
- Πρότεινε δε και ψηφίστηκε από το Δ.Σ. απόφαση με την οποία διατέθηκαν τα χρήματα σε άλλες εργασίες του Δήμου.
- Κατά την παρουσίαση του θέματος (έργα ΟΑΔΥΚ στον κοιλιάρη) από τηλεοπτικό κανάλι την 15/9/2008 προέβη σε ανακριβείς και αναληθείς δηλώσεις όπως:
α) "Αυτή τη στιγμή ο κάμπος αρδεύεται με πάρα πολλά χλώρια". Τον διέψευσε πρόσφατα η επιστημονική κοινότητα (Νεώρια, ημερίδα για τους υδάτινους πόρους
 κ.λ.π.).
β) "Η προηγούμενη δημοτική αρχή άλλαξε την ροή του ποταμού". Πλήρης αναλήθεια.
γ) "Η προηγούμενη δημοτική αρχή κατέστρεψε και ξεπάτωσε εκατοντάδες πλατάνια". Πλήρης αναλήθεια (κατά την διάρκεια των εργασιών εκβάθυνσης και καθαρισμού του ποταμού απομακρύνθηκαν τρία πλατάνια τα οποία είχαν πέσει μέσα στο ποτάμι).
 
Το Τοπικό Συμβούλιο Τοπικού Διαμερίσματος Στύλου από πέρυσι το καλοκαίρι ζητούσαμε, από την Νομαρχία Χανίων (αριθ. Πρωτ. Νομαρχίας 5072/21-6-07), από τον Δήμο Αρμένων (αριθ. Πρωτ. 3243/21-6-07) και από τον ΟΑΔΥΚ την εισηγητική έκθεση του ΟΑΔΥΚ και τους τεχνικούς όρους μελέτης και της σύμβασης με τον εργολάβο για να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο θα κατασκευάσουν το σημερινό έργο και ποια μορφή θα έχει αυτό.
Αγνοηθήκαμε από όλους! Κανένας θεσμικός σεβασμός στην Τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της παρά το ότι η νομοθεσία άλλα προβλέπει.

Σήμερα και στο δια ταύτα προτείνουμε.
Η πλέον λογική λύση θα ήταν να γκρεμιστούν άμεσα (οι βροχές έρχονται) τα τσιμεντένια τοιχία και οι αναβαθμοί από την κοίτη του ποταμού ΚΟΙΛΙΑΡΗ.
Να μεταφερθούν οι αντλίες και οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις σε σημείο πλησίον των εκβολών του ποταμού και από εκεί να αντλούν όλη την πλεονάζουσα ποσότητα νερών. (Αυτή ήταν και παλαιότερη πρόταση μας).

Γαβριλάκης Γιάννης
Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου
Τοπικού Διαμερίσματος Στύλου
Δήμου Αρμένων
Για τους ενδιαφερόμενους
τηλ. Επικοινωνίας: 6974483224

... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167498
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.