ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
H άποψη της ομάδας του tetrapodologein.gr για τον νόμο 3170/2003 Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τετραποδολογείν , Κυριακή, 30 Μάιος 2004

H άποψη της ομάδας του tetrapodologein.gr για τον νόμο 3170/2003 για τα αδέσποτα ζώα με αφορμή άρθρο της Ελευθεροτυπίας

ΤΟ tetrapodologein ΚΑΙ ΤΑ "ΠΑΓΩΜΑΤΑ"...

Κυκλοφορείται τις τελευταίες μέρες πρόσκληση για την προσεχή συγκέντρωση ζωοφίλων στην πλατεία Συντάγματος στις 6/6/2004, με στόχο την καταδίκη των κακοποιήσεων, βασανισμών και θανατώσεων αδέσποτων ζώων.

Πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν να μάθουν τη θέση μας. Τη διατυπώνουμε ρητά: Είμαστε ΣΑΦΩΣ ηθικά και συναισθηματικά ΥΠΕΡ της ιδέας και ενώνουμε και μεις τη φωνή μας. Ωστόσο, τα ανθρώπινα ενεργήματα δεν πρέπει κανείς να τα βλέπει απομονωμένα και άσχετα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο εγγράφονται. Και τώρα πιο λιανά:

Γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης 280239/2003, έχει σταματήσει - εν μέρει - τις εξαγωγές τετραπόδων χωρίς τα προβλεπόμενα από το Νόμο δικαιολογητικά. Και όσοι τις συνεχίζουν είναι εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου. Ας προσέξουν λοιπόν οι αναγνώστες μας ότι με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας της 27ης/5/2004 (σάλπισμα για τη συγκέντρωση της 6ης/6/2004) επισημαίνεται η ανάγκη «παγώματος» του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Η συντάκτριά του μάλιστα κ. Αργυρώ Μώρου, επιχειρεί με κριτική επεξεργασία των επιμέρους παραγράφων και διατάξεων να υπογραμμίσει την ανεπάρκεια του Νόμου 3170/2003. Και αφού τελικά αποδεικνύει «περίτρανα» ότι ο Νόμος χωλαίνει προτείνει την «κατάψυξή» του. Και επειδή, πάνω απ΄ όλα, πρέπει να πρυτανεύει η ειλικρίνεια, το δίκαιο και η αλήθεια, ορισμένες παρατηρήσεις της συντάκτριας είναι εύστοχες και σωστές. Βέβαια, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το άρθρο δεν αντιπροσωπεύει την ως άνω δημοσιογράφο αλλά την Ελευθεροτυπία (όπως η ίδια η συντάκτρια δηλώνει).

Το tetrapodologein πιστεύει ότι το άρθρο της Ελευθεροτυπίας αποτελεί τη δεύτερη πράξη ενός έργου που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, στο ALTER, στην εκπομπή του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Στο πλαίσιο της ελεύθερης ανταλλαγής και έκφρασης των ιδεών πάει να «περάσει» και να εμπεδωθεί από τη ζωοφιλική κοινότητα εν Ελλάδι, το εξής σκεπτικό: «Τα ζώα στην Ελλάδα φολιάζονται, βασανίζονται, κακοποιούνται, εκτελούνται με ποικίλους ευφάνταστους και ανατριχιαστικούς τρόπους. Ευθύνη γι αυτή τη βαρβαρότητα έχουν ποιοι άλλοι; οι συνέλληνες, οι βάρβαροι και απολίτιστοι, άρα πρέπει με το “πάγωμα” του Νόμου να συνεχιστούν οι εξαγωγές για τη σωτηρία των τετραπόδων».

Εμείς ρωτάμε τους εισηγητές της «κατάψυξης» του Νόμου: Δεν θα ΄ταν καλύτερο να επενδύσουν τα ζωοφιλικά τους αισθήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης και της εφαρμογής του Νόμου (1) εν Ελλάδι; Ας δραστηριοποιηθούν τα Σωματεία πιέζοντας τους Δήμους (όσο αφόρητα πιέζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τροποποίηση της 280239/2003 Υπουργικής Απόφασης επί το εξαγωγικότερον…) για την εφαρμογή του Νόμου. Χρονοβόρα ίσως και εργώδης προσπάθεια αλλά νοικοκυρεύουμε τα του οίκου μας, ανεβάζουμε το επίπεδό μας και λύνουμε προοδευτικά το πρόβλημα.

Γιατί, από την άλλη μεριά, έχει λύσει κανένα πρόβλημα η λογική των «υιοθεσιών» από οικογένειες του εξωτερικού εδώ και τόσα χρόνια; Με τη λογική των εξαγωγών δεν παρατείνεται, δεν διαιωνίζεται η κακή εικόνα μας στη διεθνή κοινότητα; Βεβαίως, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες δεν είναι αγγελικές κι έχουμε πλουσιότατη βιβλιογραφία για το ζωοφιλικό τους «πολιτισμό». Απλούστατα έχουν στερεότερο ζωοφιλικό, νομοθετικό εποικοδόμημα. Και αυτό ακριβώς πρέπει να αποκτήσουμε κι εμείς! Μήπως είναι παράλογος ο συλλογισμός μας;

Και επειδή οι εξαγωγείς στο πυκνό ερωτηματολόγιο που έχει το tetrapodologein τους τελευταίους μήνες συντάξει απαντούν με συνεπέστατη και αταλάντευτη σιωπή, διαμορφώνουμε την τελική μας θέση:

«ΠΑΓΩΜΑ» ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ.

Αν πονάει το μάτι δεν το βγάζουμε…    

Υ.Γ. Πληροφορηθήκαμε από συνεργάτη μας ότι προηγούμενο κείμενό μας, απαντητικό σε δημοσίευμα της κ. Αργυρώς Μώρου (Η φαντασία του tetrapodologein δεν σταματάει στα πειράματα…) δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της επειδή δεν υπογραφόταν από τα ονοματεπώνυμα των μελών της Ομάδας μας. Αλήθεια, όταν προβλήθηκε ευφήμως σε ειδικό ένθετο της εφημερίδας (Μπάτε σκύλοι…) το περιοδικό μας τον περασμένο Σεπτέμβριο γιατί δεν μας ζητήθηκε ταυτότητα; Και γιατί μας ζητείται τώρα που διαφωνούμε; Είναι δημοσιογραφική δεοντολογία αυτό; Από μια εφημερίδα που τη διαβάζουμε εδώ και 29 χρόνια;

[Της Ομάδας του Τετραποδολογείν, Αθήνα 29/5/2005 (www.tetrapodologein.gr)]

Παραπομπή:
(1) Και όχι, φυσικά, μόνο του 3170/2003 αλλά και του Ν. 2538/97 που απαγορεύει «την πώληση δηλητηριωδών σκευασμάτων άνευ συνταγής γεωπόνου».

Σημείωση:
Καλή φίλη μας από Σουηδία πρότεινε:

«----- Original Message ----- From: […]
To: τετραποδολογείν...
Sent: Saturday, May 29, 2004 8:10 PM
Subject: Re: Ενημέρωση

Γεια και χαρά αγαπητοί φίλοι και φίλες του Τετραποδολογείν! Πολύ θα σας παρακαλέσω αν είναι δυνατόν να αναφέρετε ένα e-mail κάποιου Yπουργείου ή άλλης Αρχής για να στέλνει ο καθένας την διαμαρτυρία του. Ή να κάνετε μια επιστολή / διαμαρτυρία που θα είναι standard για όλους όσους επιθυμούν να διαμαρτύρονται.

Καλή Πεντηκοστή,
[…]
Στοκχόλμη».

Πιθανόν να ζητούσαμε το ίδιο στη θέση της. Παραθέτουμε, λοιπόν, την ηλεκτρονική διεύθυνση του αρμοδίου Τμήματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας: ka6u030@minagric.gr

... (0 )
Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 30 Μάιος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58195738
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.