ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Σ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 03 Δεκέμβριος 2004

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΜΕΡΟΣ 2.

Επάρκεια-Πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα:

Είναι δεδομένο ότι η Κρήτη μέχρι στιγμής δεν έχει καμία υποδομή μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής του φυσικού αερίου. Το μόνο που υπάρχει είναι "Στρατηγική Μελέτη Προμήθειας Φυσικού Αερίου", την οποία εκπόνησε μετά από διεθνή διαγωνισμό η Αγγλική εταιρεία Advantica, μετά από εντολή της Ρ.Α.Ε. (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αποκλειστικά για την Κρήτη.

Οι μελετητές έδωσαν έμφαση την αξιολόγηση των τεχνικών και οικονομικών λύσεων ως προς τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου (LNG) ή συμπιεσμένου (CNG) φυσικού αερίου και στις προδιαγραφές για τον σκοπό αυτό. Τελικά η Αγγλική εταιρεία έδωσε πριν από λίγο καιρό το πράσινο φως για την υλοποίηση και αυτής της λύσης, μετά από τις αποτυχημένες και άστοχες προσπάθειες μιας δεκαετίας και πλέον: [υποβρύχιο καλώδιο αδυναμία προώθησης Α.Π.Ε στους στόχους που έχουν τεθεί, αποξήλωση και αντικατάσταση του απηρχαιωμένου δικτύου, επέκταση των δικτύων μέχρι τα αιολικά πάρκα με ευθύνη της Δ.Ε.Η, αδυναμία απόκτησης Η/Ζ παραμονές Ολυμπιακών Αγώνων, καθυστέρηση επί μια δεκαετία της κατασκευής του νέου Α.Η.Σ στον Αθερινόλακκο ισχύος 190ΜW, μερική λειτουργία του, μόλις 50 ΜW για την κάλυψη ισχύος ενόψει Ολυμπιακών, σοβαρό ατύχημα από την εν βρασμώ λειτουργία του εργοστασίου (κάψιμο δύο μετασχηματιστών με το τοξικό εξαφθοριούχο χλώριο, που δημιούργησε προβλήματα σε πέντε εργάτες) διαδοχικά, εκτεταμένα και μεγάλης διάρκειας Μπλάκ ¶ουτ, επιβολή δια της βίας δύο αεριοστροβίλων στα Λινοπεραματα, μετά από παρέμβαση των Μ.Α.Τ., σε μια περιοχή όπου η φέρουσα ικανότητα σε ρύπους, έχουν προ πολλού υπερβεί τα θεσμοθετημένα όρια κ.λ.π ] .Όλες οι παραπάνω ενέργειες ήταν επακόλουθο αδιαφορίας, έλλειψης πολιτικής βούλησης και κοινωνικής αποδοχής, αλλά προπάντων αδυναμίας συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, στην εφαρμογή νέων και δοκιμασμένων τεχνολογιών. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα με την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη.

Για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά και να καταστεί το φυσικό αέριο στην Κρήτη, πλέον ανταγωνιστικό, φιλοπεριβολλοντικό στρατηγικό καύσιμο πρέπει εκτός των άλλων, να πληρεί τρεις βασικές απαιτήσεις, που είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και των συναρμόδιων φορέων (ΥΠ.ΑΝ, Ρ.Α.Ε, Δ.Ε.Π.Α., Δ.Ε.Η., ΔΕΣΜΗΕ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΝΟΜΑΡΧΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΑΖΙΟΥ κ.λ.π).

1. Την εξασφάλιση επάρκειας φυσικού αερίου στην αγορά από τις χώρες παραγωγής του.

2. Την ρύθμιση της τιμής μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κρήτη και των εμπλεκομένων φορέων στο σύστημα διαμονής.

3. Την δημιουργία χρηματιστηρίου Παραγώγων Ενέργειας, μέσω του οποίου θα επιτευχθεί ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου, διάθεσης της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τον τρόπο με άλλα λόγια, με τον οποίο θα γίνεται η διάθεση της παραγόμενης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και τους αρμόδιους τεχνικούς συμβούλους της πολιτείας.

Σχετικά με την επάρκεια, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, η θέση του ΥΠ.ΑΝ. είναι η παρακάτω :

Υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από τον Σιβηρικό Αγωγό που εξασφαλίζει στη χώρα μας 6 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (Το σύστημα διανομής φυσικού αερίου στην Ηπειρωτική Ελλάδα, περιλαμβάνει δύο βασικά τμήματα με υπόγειους αγωγούς. Το ένα δίκτυο διανομής είναι μέσης πίεσης και περιλαμβάνει τις περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Οινόφυτα, Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ξάνθη, Καβάλα,, ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ενώ ένα δεύτερο δίκτυο χαμηλής πίεσης υπάρχει σε μερικές από τις προαναφερόμενες περιοχές όπως, η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, ο Βόλος και η Κομοτηνή). Η ποσότητα όμως αυτή δεν επαρκή και χρειαζόμαστε επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου, τουλάχιστον για την δεκαετία μέχρι το 2014, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για επάρκεια.

A) Πλεονεκτήματα

Α1) Βιομηχανία: α) Μειωμένες εκπομπές ρύπων, που συμβάλλουν αποφασιστικά σε καθαρότερο περιβάλλον και στην καταπολέμηση και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου,β) Αυξημένη ενεργειακή απόδοση και οικονομία με μειωμένο λειτουργικό κόστος διαχείρισης, γ) Ευχέρεια χειρισμού και ελέγχου, αυτονομία. Αμεσότητα και ταχύτητα. Ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσμές και θορύβους.

Α2) Στο σπίτι: α) Στη θέρμανση χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των καταναλωτών. β) Στο μαγείρεμα, χωρίς χρόνους αναμονής και άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας, γ) Στο ζεστό νερό, τη στιγμή που το θέλουμε, όπου και όταν το θέλουμε και σε πολλές άλλες λειτουργίες του νοικοκυριού, δ) Σε μια σειρά νέων προϊόντων, όπως στεγνωτήρια ρούχων, τζάκια, μπάρμεπεκιου κ.λ.π. ε) Στον τρόπο σύνδεσης με το σπίτι μ’ ένα απλό και γρήγορο τρόπο και με μία συγκριτικά χαμηλή οικονομική δαπάνη που γίνεται εφάπαξ, στ) Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού, με υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για ομαλή λειτουργία(δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες κ.λ.π)

Α3) Σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα: α) Συνεχής παροχή και έλλειψη ενασχόλησης με παραγγελίες και παραλαβές καυσίμων, β) Δυνατότητα εκμετάλλευσης σημερινών αποθηκευτικών χώρων (δεξαμενών), γ) Αισθητή αρτιότητα, αυξημένη καθαριότητα χώρων και συσκευών,εξοικονόμηση ενέργειας, δ) Μειωμένη συντήρηση, ορθολογική χρήση ενέργειας, μείωση λειτουργικών δαπανών, οικονομία. Επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού, υψηλότερη απόδοση.

Α4) Στη προστασία του περιβάλλοντος: Το φυσικό αέριο είναι καθαρότερη πηγή ενέργειας, μετά φυσικά τις Α.Π.Ε. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Α5) Τόνωση της βιομηχανικής απασχόλησης: Το φυσικό αέριο προσφέρει τη δυνατότητα εισαγωγής νέων τεχνολογιών αυξημένης ενεργειακής απόδοσης στη Κρήτη, σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους (εφόσον φθάσουμε σε δίκτυα διανομής με αγωγούς κυρίως στον Βόρεια άξονα της Κρήτης λόγω μορφολογίας του εδάφους).

Α6) Εξοικονόμηση ενέργειας: Με την υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, κυρίως στις οικιακές και εμπορικές σχέσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες μετατροπής του σε θερμική ενέργεια (φαινόμενο joyle), καθώς και στη μεταφορά της. Η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κρήτη, σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτραγωγικών σταθμών. Λόγω «καθαρότητας» των προϊόντων καύσης του φυσικού αερίου, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ΄ευθείας σε ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές χωρίς την παρεμβολή εναλλακτών που έχουν ως συνέπεια ενεργειακές απώλειες.

Α7) Μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο: H χρήση του φυσικού αερίου θα μας απαλλάξει από τον εφιάλτη που ζούμε αυτές τις ημέρες με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Γενικά θα έχει θετικές επιδράσεις στη δομή του ενεργειακού ισοζυγίου. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος (μειονεκτήματα) με τα οποία θα ασχοληθούμε στο επόμενο δημοσίευμα…

Συνεχίζεται.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

... (0 )
Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58195837
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.