ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Δασικό Χωριό του Σελάκανου: Μια νέα Απειλή για το Δά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας
Περ. Ομάδα ΤΕΕ Ιεράπετρας , Κυριακή, 05 Οκτώβριος 2003

Το Δασικό Χωριό του Σελάκανου:
Μια νέα Απειλή για το Δάσος

Το Υπουργείο Γεωργίας, ύστερα από πιεστική πρόταση του Δήμου Ιεράπετρας υποστηριζόμενη και από τον βουλευτή του Νομού μας κ. Καρχιμάκη, ενέταξε στα σχέδια για την κατασκευή δασικών χωριών σε διάφορα σημεία της επικράτειας και την περιοχή του Σελάκανου. Αυτό το χωριό θα είναι ένα από τα τέσσερα χωριά που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη.

Ακούγοντας κάποιος ότι θα κατασκευαστεί ένα Δασικό Χωριό στο Σελάκανο, αποκτά την εντύπωση πως θα δοθούν χρήματα για την αναμόρφωση και διαμόρφωση του υπάρχοντος οικισμού. Ότι πιθανόν να κατασκευασθούν παραδοσιακές κατοικίες, θα στρωθούν πλακόστρωτο οι δρόμοι, θα αναβαθμιστεί το χωριό. Κανείς από όσους ρωτήσαμε, κατοίκους του χωριού και πολλοί περισσότερους Γεραπετρίτες, ήξεραν τι ακριβώς θα γίνει εκεί, τι είναι αυτό το Δασικό Χωριό, τι σκοπό έχει.

Η συζήτηση για την ένταξη του Σελάκανου στα σχέδια του Υπ. Γεωργίας, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, ανοικτά και δημόσια αλλά άκρως εσπευσμένα. Η ομάδα μας μη μπορώντας να συγκεντρωθεί εκείνη την περίοδο (κλειστά τα σχολεία) δεν μπόρεσε να πάρει θέση εγκαίρως γι' αυτό το μεγάλο θέμα που δημιουργείται. Ωστόσο, η κατασκευή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και θεωρούμε, ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την αναμόρφωση της συγκεκριμένης πρότασης.

Το Δασικό χωριό θα είναι ένα νέο χωριό στην περιοχή του Σελάκανου. Δεν θα έχει καμία σχέση με το παλιό χωριό. Θα κατασκευαστεί μέσα στο δάσος κάτω από τις πηγές ΚΑΡΑ, σε κάποιο ξέφωτο και όπως λένε οι αρμόδιοι θα κοπούν ... και κάποια δένδρα! Θα αποτελείται από 19 πετρόχτιστες κατοικίες, αν και οι τελευταίες πληροφορίες μιλάνε για ξύλινες κατασκευές, που θα μπορούν να φιλοξενούν 4-6 άτομα, θα υπάρχει αίθουσα εστιατορίου, αίθουσα εκδηλώσεων και χώρος για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. Αντιλαμβάνεται ο καθένας, την όχληση που θα δημιουργηθεί, από τις χωματουργικές εργασίες, την κατασκευή του δρόμου προς το δασικό χωριό, την μεταφορά των υλικών, τις εργασίες κατασκευής και τέλος από την ίδια τη λειτουργία αυτού του χώρου.

Όσα έχουμε αναφέρει κατά καιρούς περί των κινδύνων για την εξαφάνιση των σπανίων ειδών, Γυπαετός, Στικταετός, Χρυσαετός, Όρνεο κ.ά, που διαβιούν στην περιοχή, αρχίζουν να αποκτούν νόημα και περιεχόμενο.

Ανησυχούμε πολύ και θέτουμε τον προβληματισμό μας προς τους αρμόδιους.

Ζητάμε να μας εξηγήσουν ποια ανάγκη υπάρχει για την κατασκευή αυτής της τόσο μεγάλης υποδομής. Τι σκοπούς θα έχει το όλο εγχείρημα, ποιους θα εξυπηρετεί, τι θα συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία. Ζητάμε ένα έργο χωρίς να έχουμε κάνει προηγουμένως ΚΑΜΙΑ μελέτη.

Ο Δήμαρχος, με τον οποίο είχε συνάντηση στις 2/10/03 η περιβαλλοντική μας ομάδα, μας εξήγησε ότι στο χώρο αυτό θα φιλοξενούνται, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και ότι το χωριό αυτό θα το διαχειρίζεται ο Δήμος Ιεράπετρας.

Αν υπάρχει ανάγκη, φιλοξενίας των ανθρώπων που ασχολούνται με το περιβάλλον στο Σελάκανο, γιατί δεν κατασκευάζεται ένας ξενώνας μέσα στον οικισμό, όπως αυτόν που έχει κατασκευάσει η WWF στο Δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να εξυπηρετηθούν.

Αν πάλι θέλουμε να αναπτυχθεί ο οικοτουρισμός, με την ευρύτερη έννοια και όχι την αυστηρά επιστημονική, γιατί δεν κατασκευάζεται το Δασικό Χωριό, στα όρια του οικισμού, ώστε να έχει και κάποια οφέλη η τοπική μικρή κοινωνία;

ΓΙΑΤΙ θα πρέπει το Δασικό Χωριό να κατασκευαστεί, σώνει και καλά, ΜΕΣΑ στο δάσος, απομακρυσμένα από τον οικισμό; Με αίθουσα εστιατορίου και εκδηλώσεων που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών; Μήπως θα έχουμε επανάληψη του γνωστού πλέον σε όλους για τις επιπτώσεις του, all inclusive των μεγάλων ξενοδοχείων;

Μας λένε ότι θα αναλάβει τη διαχείριση του Δασικού Χωριού ο Δήμος Ιεράπετρας.

Μα ο Δήμος Ιεράπετρας έχει αποδείξει, ότι δεν είναι ικανός να διαχειρίζεται επιχειρήσεις και έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα αυτή σε ιδιώτες.

Παραδείγματα πολλά.

Το εργοστάσιο ανακύκλωσης παραμένει κλειστό και την συλλογή του νάιλον των θερμοκηπίων την έχει αναλάβει ιδιώτης.

Τη διαχείριση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, της νήσου Χρυσής, την έχει εκχωρήσει σε ιδιώτες.

Το Στέκι νεολαίας, που τώρα έχει μετατραπεί σε Κέντρο Πληροφόρησης Νεολαίας, μην έχοντας την δυνατότητα να προσλάβει προσωπικό, εκχώρησε τη διαχείρισή του στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιεράπετρας.

Ανησυχούμε και εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας αν τελικά διαχειριστής θα είναι ο Δήμος.

Στις τοπικές εφημερίδες πρόσφατα διαβάσαμε την απάντηση του Υπουργού Γεωργίας, σε ερώτηση του κ. Καρχιμάκη, ότι αν δεν θέλει ο Δήμος να αναλάβει την διαχείριση τότε θα υπάρξει άλλος φορέας. Μήπως κάποιος ιδιώτης;

Υπάρχει και τέτοιο ενδεχόμενο; Ανησυχούμε.

Ακόμη μπαίνουν και άλλα ερωτήματα.

Όποιος το αναλάβει να το διαχειριστεί και πως θα το διαχειριστεί;

Θα ασχολείται, ως διαχειριστής, αυστηρά και μόνο με το Δασικό Χωριό και οι διαμένοντες, σε αυτό, θα αφήνονται ελεύθεροι να "γνωρίσουν" το φυσικό περιβάλλον της περιοχής; Ή θα υπάρχουν ενημερωτικά προγράμματα, ελεγχόμενες και με συνοδεία εξορμήσεις στο δάσος από συγκεκριμένες διαδρομές; Πράγμα που προϋποθέτει στελεχικό δυναμικό εξειδικευμένο που αμφιβάλουμε αν ο Δήμος ή όποιος άλλος αναλάβει την διαχείρισή του έχει τη δυνατότητα να προσλάβει. Συνήθως, τέτοιου είδους χώρους, για την φιλοξενία ατόμων που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, διαχειρίζονται εθελοντικές οργανώσεις, βλέπε Δάσος Δαδιάς και WWF.

Όλα αυτά τα ερωτήματα και ζητήματα θα πρέπει να απαντηθούν και να λυθούν τώρα, ΠΡΙΝ την έναρξη της κατασκευής του;

Από την συνάντηση που είχαμε με το Δήμαρχο, βγήκε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν υπάρχει μελέτη διαχείρισης και σκοπιμότητας και ότι όλες αυτές οι μελέτες ΘΑ γίνουν και ΘΑ ελεγχθούν από το Δήμο.

Όμως, προχθές μόλις, διαβάσαμε στις εφημερίδες (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κ.ά.) ότι οι Ορειβατικοί σύλλογοι Αχαΐας και Ηλείας προσφεύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη για τα υπό κατασκευή δασικά χωριά στον Ερύμανθο, γιατί αυτά έχουν ήδη δημοπρατηθεί, χωρίς κανείς να έχει δει τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή σκοπιμότητας και διαχείρισης.

Μήπως το ίδιο συμβεί και εδώ;

Μήπως ένα πρωινό ξυπνήσουμε από το θόρυβο των ερπυστριών των μηχανημάτων που θα έχουν ήδη ξεκινήσει τις χωματουργικές εργασίες; Συμβολικά το αναφέρουμε αυτό, εννοώντας, μήπως όλα προωθούνται από το Υπουργείο Γεωργίας και δεν ζητηθεί καθόλου η γνώμη του Δήμου Ιεράπετρας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που χρήζουν άμεσης απάντησης, γιατί όπως αναφέρει ο Υπ. Γεωργίας, στην απάντησή του προς τον τοπικό μας Βουλευτή, ήδη το κονδύλιο έχει εγκριθεί (2,5 εκατ. €) και η "επένδυση" προχωρά και θα παραδοθεί μέσα στο 2004!!!

Παύλος Δασκαλάκης
Συντονιστής εκπ/κός
Περιβαλλοντικής Ομάδας ΤΕΕ Ιεράπετρας

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 01 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167452
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.