ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αφιλόξενη πόλη μας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ρέθυμνο
Δήμος Τσαντίλης , Τετάρτη, 25 Μάιος 2005

Η αφιλόξενη πόλη μας

Οι πόλεις μας είμαστε εμείς. Αντανακλούν τις αξίες μας, την αισθητική μας την φαντασία μας ή την  έλλειψή της. Τις πόλεις τις διαμορφώνουμε αλλά και μας διαμορφώνουν. Οι πόλεις μας είναι ο βιότοπος μας, θα ’λεγε ένας βιολόγος, αλλά σε αντίθεση με τα ζώα, είναι ένας βιότοπος που τον έχουμε κατασκευάσει εμείς. Όχι όπως θέλαμε, όχι όπως είχαμε τον είχαμε φανταστεί. Οι πόλεις μοιάζουν να έχουν την δική τους δυναμική που μοιάζει να συνθλίβει κάθε ατομική βούληση.

«Μου κτίσανε» ήταν το παράπονο μιας Ρεθυμνώτισας νοικοκυράς. Το μπαλόνι της πολυκατοικίας, που μόλις είχε κτιστεί στο πλαϊνό οικόπεδο, έμοιαζε να εμβολίζει την μπαλκονόπορτα του δικού ης σπιτιού, αποστερώντας την από την θέα που είχε συνηθίσει να έχει. «Μου κτίσανε». Με αυτές τις δύο λέξεις δέχεται ο καθένας μας την μοίρα του, όταν βλέπει κήπους να τσιμεντώνονται, δέντρα να κόβονται, μονοκατοικίες να γκρεμίζονται για να δώσουν την θέση τους σε πολυκατοικίες.

«Δικό μου είναι και ότι θέλω το κάνω». Αυτή είναι η εξήγηση κάθε διαπραττόμενης αθλιότητας εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και της πόλης. Το παράξενο είναι ότι η στάση αυτή είναι αποδεκτή απ’ όλους μας, έστω και αν διαπιστώνουμε με πίκρα ότι η πόλη που ζούμε δεν είναι σε τελική ανάλυση παρά το άθροισμα των ατομικών μας αθλιοτήτων.

«Γίναμε πολλοί» είναι η άλλη μοιρολατρική εξήγηση. Με την ίδια απάθεια και μοιρολατρία με την οποία αποδεχόμαστε τον εγωκεντρισμό του γείτονα - πιστό αντίγραφο του δικού μας - βλέπουμε το ποτάμι των αυτοκινήτων να υπερχειλίζει από τα ρείθρα των δρόμων και να καταλαμβάνει τα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις των πεζών, τις ράμπες που προορίζονται για τα καρότσι των μωρών και αναπηρικές καρέκλες, τις αυλές των σχολείων, την παραλία.

«Αναπτυχθήκαμε». Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Αλλά γιατί να χρησιμοποιούμε την ανάπτυξη για να αποδεχτούμε με σκυμμένο το κεφάλι τη διάλυση αυτού που παλιότερα ονομάζαμε «πόλη»; Ας μείνουμε, όμως στο Ρέθυμνο, που όλοι γνωρίζουμε καλύτερα. Τι έχει απομείνει από αυτό; Η παλιά πόλη έχει γίνει φθηνό σκηνικό για την τουριστική οπερέτα  που παίζεται σε αυτή κάθε καλοκαίρι. Το χειμώνα η παλιά πόλη αργεί, αν εξαιρέσει κανείς τα μπαρ που μαζεύουν τον φοιτητόκοσμο.

«Έχουν αλλάξει, βλέπεις οι ανάγκες μας», είναι μια άλλη αυτάρεσκη δικαιολόγηση όλων των στραβών που συμβαίνουν. Και πράγματι, είναι αλήθεια ότι η παλιά πόλη δεν θα χωρούσε σήμερα τον νέο τρόπο ζωής μας ούτε την εισβολή των αυτοκινήτων μας. Η σύγκρουση ήταν αθέατη αλλά τα αποτελέσματά της, εξόχως καταστροφικά. Η πόλη απονευρώθηκε, έπαψε να προσφέρει στους κατοίκους της ασφάλεια και θαλπωρή και έπαψε να είναι τόπος επικοινωνίας και δημιουργίας ενός κοινού (αστικού) πολιτισμού. Οι ήχοι από τις ντίσκο, τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μπαρ είναι παντού και εισχωρούν σε κάθε γωνιά του χώρου. Οι κάτοικοι της παλιάς πόλης έχουν οι περισσότεροι πάρει των ομματιών τους και έχουν μετακομίσει σε νεόδμητα διαμερίσματα. Πού; Στο πουθενά θα ήταν η πιο σωστή απάντηση. Αυτό που ονομάζεται νέα πόλη δεν είναι παρά ένα συνονθύλευμα  κατοικιών ατάκτως ερριμμένων, χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς πλατείες, Χωρίς χώρους για να παίζουν τα παιδιά ή να χαίρονται το ηλιοβασίλεμα οι ηλικιωμένοι, χώρους παρκαρίσματος, χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες και το χειρότερο, χωρίς χώρους επικοινωνίας των κατοίκων της.

Η νέα πόλη δεν έχει καρδιά ούτε σαφές περίγραμμα. Είναι μια πόλη που εξαπλώνεται ροκανίζοντας και οικοπεδοποιώντας μεθοδικά την ύπαιθρο που την περιβάλλει. Σε αυτό το πολεοδομικό κενό επεκτείνονται οι κατοικίες, τα ξενοδοχεία και κάθε είδους άλλες δραστηριότητες. Το κύριο ελάττωμά της νέας πόλης είναι ότι δεν είναι καν πόλη, αλλά τσιμεντωμένος και κακοποιημένος χώρος. Αν τελικά αισθάνεστε δυσφορία δεν φταίτε εσείς, αλλά η αφιλόξενη πόλη μας.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 53 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167916
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.