ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Χρυσή
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας , Σάββατο, 04 Ιούνιος 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31/05/2005

Η ΝΗΣΟΣ ΧΡΥΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «CLEAN UP THE MED – ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», που διοργανώθηκε το 3ήμερο 27,28,29 Μαΐου 2005, επισκέφτηκε το νησί της Χρυσής (Γαϊδουρονήσι), στις 28/05/05 και έκανε καθαρισμούς στις παραλίες του νησιού και του δάσους.

Καθαρίστε το Γαϊδουρονήσι!

Το πρόγραμμα «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ», που γενικός του συντονιστής είναι η Ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση LEGAMBIENTE, διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Στο πρόγραμμα αυτό, που ξεκίνησε το 1995 και συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια δραστηριοτήτων, συμμετέχουν 21 χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο.  Φέτος συμμετείχαν 3200 φορείς (οικολογικές οργανώσεις, Δήμοι, σχολεία, ξενοδοχεία κλπ) και καθαρίστηκαν πάνω από 800 ακτές και τοποθεσίες.

Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς αλλά και οι κάτοικοι των παραλίων της Μεσογείου, στο να δημιουργηθεί μια φύση χωρίς σκουπίδια και μια Μεσόγειος καθαρή.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έγινε η συμμετοχή της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας σε αυτό το πρόγραμμα.  Η Ομάδα μας σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Ομάδα του 1ου ΤΕΕ Ιεράπετρας το Σάββατο 28/05 επισκέφτηκε τη Χρυσή και προέβη σε καθαρισμούς. Καθαρίστηκε συγκεκριμένη περιοχή μέσα στο δάσος των κέδρων. Αποκομίστηκαν πάνω από 25 γιγαντο- σακούλες με απορρίμματα, δεκάδες πλαστικές καρέκλες, τραπέζια σκουριασμένα, ξαπλώστρες, σκελετοί ομπρελών, μπαταρίες αυτοκινήτων, εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, πιατάκια, ρούχα, σχοινιά και σύρματα που υπήρχαν δεμένα πάνω σε κέδρους, λάστιχα αυτοκινήτων (!), σωλήνες μαύρες ποτίσματος, εκατοντάδες κουτάκια αναψυκτικών, τεράστιες ποσότητες με χαρτιά υγείας (!) κλπ.

Το αισιόδοξο αυτής της προσπάθειας, που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές μόνο από την περιβαλλοντική ομάδα του 1ου ΤΕΕ Ιεράπετρας, είναι ότι τα σημεία του δάσους, που είχαν καθαριστεί τις προηγούμενες χρονιές, βρέθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Οι ομάδες μας έχουν επιλέξει να καθαρίζουν σημεία που κανείς ποτέ δεν έχει καθαρίσει.

Με τη δράση μας αυτή θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε το Δήμο Ιεράπετρας στο να προβεί σε παρεμβάσεις και καθαρισμούς στη Χρυσή σε βάθος και όχι μόνο επιφανειακά.

Με τη δράση μας αυτή θέλουμε ακόμη, να ευαισθητοποιήσουμε τους ελάχιστους εναπομείναντες κατασκηνωτές, που δημιουργούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί.  Πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατασκήνωση μέσα στο δάσος με τον τρόπο που γίνεται ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ επιφέρει. Εξάλλου οι περισσότεροι συμπολίτες μας,  συνειδητοποίησαν αυτή την πραγματικότητα και επισκέπτονται με μονοήμερες εκδρομές τη Χρυσή απολαμβάνοντας το θαυμάσιο φυσικό της περιβάλλον και τις χαρές που μόνο αυτό μπορεί να αποδώσει στην ανθρώπινη φύση.

Με τη δράση μας αυτή, τέλος, θέλουμε να πιέσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς να σκύψουν, επιτέλους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάνω στη Χρυσή και να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της και την αξιοποίησή της. Σημαντική συμβολή σε μια τέτοια προσπάθεια θα ήταν η πραγματοποίηση μιας σύσκεψης, όλων των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα «Διαχείριση Νήσου Χρυσής».

Θέλουμε, ιδιαίτερα, να ευχαριστήσουμε τους πλοιοκτήτες που δέχθηκαν, όπως κάθε χρόνο κάνουν, να μεταφέρουν δωρεάν τα 22 άτομα των ομάδων μας που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή. Ευχαριστίες θέλουμε, ακόμη, να δώσουμε στο Λιμεναρχείο και τον Δήμο Ιεράπετρας για την συμπαράστασή τους. 

Για την Συντονιστική Επιτροπή της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΦΡΟΝΙΜΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΗ

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας
ΜΙΧ. ΚΟΘΡΗ 20, 72200 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΤΗΛ: 6974608060, 6932403188
ΦΑΞ: 2842051121

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΡΥΣΗΣ
Επισκέπτης , 2005-07-12 10:55:03
ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ????

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 01 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167384
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.