ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Χωματερή Μαρουλά: Παράταση της παρανομίας; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μαρουλάς
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Πέμπτη, 02 Νοέμβριος 2006
Χωματερή Μαρουλά: Παράταση της παρανομίας;

Η χωματερή στον Μαρουλά θα έπρεπε να έχει κλείσει από τότε που δεν ανανεώθηκε η άδεια λειτουργίας της, δηλαδή από το 1998.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει ποτέ. Η χωματερή στον Μαρουλά δεν υπήρξε ποτέ χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων γιατί ποτέ δεν πληρούσε την βασική απαίτηση που πρέπει να πληροί ένας ΧΥΤΑ, δηλαδή να εξασφαλίζει ότι τα απορρίμματα και τα στραγγίσματα που αποτίθενται σε αυτόν, δεν έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον και ιδιαίτερα με τα υπόγεια νερά.

Η λειτουργία της χωματερής στον Μαρουλά παραβίαζε και παραβιάζει την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρέπει να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να παραπεμφθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να  καταδικαστεί στην καταβολή υψηλού προστίμου, όπως έγινε στην περίπτωση του Κουρουπητού.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μη χρηματοδοτήσει την προωθούμενη από τον Δήμο και την Νομαρχία επέκταση της χωματερής, αλλά μόνο το οριστικό της κλείσιμο, όπως και εμείς υποστηρίζαμε.

Εκφράζει, ωστόσο, την βαθιά ανησυχία του καθώς βλέπει να μετατίθεται στο μέλλον το οριστικό κλείσιμο της χωματερής στον Μαρουλά και η αποκατάσταση του χώρου. Σύμφωνα με δηλώσεις του απερχόμενου Δημάρχου Ρεθύμνου, που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο, η χωματερή θα έκλεινε πριν από το 2007. Σύμφωνα με νέες πρόσφατες δηλώσεις του το κλείσιμο της μετατίθεται στην άνοιξη του 2007.

Πρόσθετος λόγος ανησυχίας είναι η σχεδιαζόμενη δημιουργία "μονάδας θερμικής επεξεργασίας" των απορριμμάτων σε περιοχή του νομού, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνεται στον περιφερειακό σχεδιασμό για την διαχείριση απορριμμάτων. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παλιά αντίληψη για "κλείσιμο συν επέκταση" έδωσε την θέση της σε μια εξίσου, αν όχι περισσότερο, επικίνδυνη αντίληψη για "κλείσιμο συν δημιουργία μονάδας θερμικής επεξεργασίας.

Η αντίθεσή μας στην δημιουργία μιας τέτοιου είδους μονάδας οφείλεται στους εξής λόγους:

- Η θερμική επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση) δεν εξαφανίζει ως δια μαγείας το πρόβλημα των απορριμμάτων και δεν μας απαλλάσσει από την δημιουργία ενός ΧΥΤΑ ειδικών προδιαγραφών για την διάθεση της εξαιρετικά τοξικής τέφρας που θα παράγεται.

- Η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων είναι η ακριβότερη μέθοδος για την διαχείριση των απορριμμάτων και η χρήση της μειώνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί που την προωθούν θα πρέπει να προειδοποιήσουν τους δημότες για την αύξηση των τελών που συνεπάγεται το αυξημένο κόστος της θερμικής επεξεργασίας.

- Όλες οι μορφές θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων (καυση, πυρόλυσγ, αεριοποίηση κ.α.) παράγουν τοξικά παραπροϊόντα. Η καύση, ακόμη και όταν η μονάδα λειτουργεί καλά, οδηγεί στην έκλυση τοξικών ουσιών και ιδιαίτερα διοξινών. Τυχόν κακή λειτουργία της μονάδας αυξάνει τις τοξικές εκπομπές. Η πυρόλυση, η οποία συνδυάζεται με ανάκτηση ενέργειας, (= καύση των προϊόντων) παράγει επίσης τοξικές ουσίες και ιδιαίτερα διοξίνες.

- Η θερμική επεξεργασία είναι ασυμβίβαστη με την ανακύκλωση. Είτε τα απορρίμματα θα πάνε για ανακύκλωση (ανάκτηση, λιπασματοποίηση), είτε για θερμική επεξεργασία. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που επιτυγχάνει η ανακύκλωση θα κάνει ακόμη πιο ασύμφορη (και ακριβή) την λειτουργία της μονάδας θερμικής επεξεργασίας που δεν θα έχει επαρκή πώτη ύλη να επεξεργαστεί.

- Στην Κρήτη έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να φοβούμαστε τις διοξίνες, ακόμη και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις. Οι διοξίνες είναι "λιπόφιλες". Διαλύονται στα λίπη και το λάδι και όχι στο νερό. Οι ώριμες ελιές είναι δυνατόν να μολυνθούν πάνω στα δέντρα πριν ραβδιστούν. Αναλογίζεστε τι θα συμβεί στην ελαιοπαραγωγή αν όντως οι ελιές και το λάδι μολυνθούν από τα δηλητήρια αυτά. Αναλογίζεστε τι θα συμβεί αν οι διοξίνες μολύνουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας, γάλα, γραβιέρα κ.ά.);

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου ήταν πάντα αντίθετος στην αντίληψη "κλείσιμο  συν επέκταση" της χωματερής στον Μαρουλά και δικαιώθηκε. Με τον ίδιο ζήλο θα καταπολεμήσουμε την αντίληψη "κλείσιμο συν μονάδα θερμικής επεξεργασίας" που προωθείται στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού,  είτε αυτή χωροθετηθεί στον νομό ή αλλού. Η λύση που υποστηρίζουμε είναι "κλείσιμο συν ανακύκλωση".

Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθυμνου

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167748
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.