ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τύπος και ουσία στη λειτουργία της χωματερής Μαρουλά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μαρουλάς
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Δευτέρα, 29 Ιανουάριος 2007
Ναι μεν αλλά. Η χωματερή του Μαρουλά έκλεισε, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί, όπως και πρώτα. Το κλείσιμό της ήταν, λέει, τυπικό, κάτι σαν δήλωση του νόμου 105. Η παράταση της παράνομης λειτουργίας της, ουσιαστική. Αντίφαση; Δεν είναι δα και η μόνη. Είναι όμως μια ωρολογιακή βόμβα, που άφησε στα χέρια της νέας Δημοτικής  Αρχής, η απελθούσα - άδωρο  δώρο του κ. Αρχοντάκη στον κ. Μαρινάκη.

Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, δεν συμφωνείτε; Ή ας το διατυπώσουμε διαφορετικά. Τι άλλο να κάνει ο νέος Δήμαρχος κ. Μαρινάκης; Που να πάει τους τόνους των σκουπιδιών που οι δημότες του παράγουν νυχθημερόν; Έλα ντε.

Βρώμικη υπόθεση τα σκουπίδια. Ο κ. Μαρινάκης είχε όλο τον απαιτούμενο χρόνο, ως Νομαρχιακός και στην συνέχεια ως Δημοτικός Σύμβουλος, για να μην ασχοληθεί με αυτά, ως την στιγμή που πήρε στα χέρια του το πηδάλιο του Δήμου. Τότε αντελήφθη ότι τα ρολόγια του Δημαρχείου είναι όλα κολλημένα και δείχνουν μονίμως δώδεκα παρά κάτι. Έκανε συνεπώς αυτό που σε παρόμοιες περιπτώσεις συνήθιζε να κάνει ο προκάτοχός του: επικαλέστηκε το αδιέξοδο της στιγμής για να νομιμοποιήσει παρανομίες μιας δεκαετίας και βάλε.

Έτσι έχουν, λοιπόν, τα πράγματα. Η χωματερή του Μαρουλά  δεν κλείνει και ουσιαστικά, γιατί ο πρώην Δήμαρχος έθετε πάντα το ίδιο λάθος ερώτημα και πάντα υπό μορφή του κατεπείγοντος. "Πείτε μου να πάω τα σκουπίδια αν αύριο κλείσει ο Μαρουλάς". Και η χωματερή του Μαρουλά συνέχιζε να ξεχειλίζει και ο καιρός συνέχιζε να περνά, πάντα από παραπέντε σε παραπέντε, πάντα με την ψυχή στο στόμα και πάντα υπό το βάρος του αμείλικτου ερωτήματος: "Αν αύριο κτλ, κτλ". Ώσπου, ξάφνου, χωρίς να το καταλάβουμε καλά-καλά, βρεθήκαμε και πάλι στο ίδιο σκηνικό, με τους ίδιους κολλημένους δείκτες, και τα ίδια κολλημένα μυαλά - μόνο με άλλον Δήμαρχο, τον νυν.

Το "ουσιαστικό" της λειτουργίας της χωματερής του Μαρουλά το περιγράψαμε δεόντως. Όμως το "τυπικό" κλείσιμο, τι ακριβώς σημαίνει και ποια αναγκαιότητα εξυπηρετεί; Είναι πράγματι μια άκρως ενδιαφέρουσα, πλην σκοτεινή, ιστορία: δουλειά, λένε, του πρώην που έχει αναλάβει να συγκαλύψει ο νυν.

Ας κάνουμε, όμως τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Την χωματερή, που "ουσιαστικά" συνεχίζει να λειτουργεί, την έχουμε κλείσει "τυπικά". Στην μηνιαία έκθεση που υποβάλαμε τον περασμένο Νοέμβριο στο Ταμείο Συνοχής σχετικά με την πρόοδο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την ενιαία διαχείριση των απορριμμάτων μας, δηλώσαμε ότι η χωματερή "κλείνει ως τις 31.12.2006".

Τι είναι τώρα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός; Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά απ' ό,τι λέγεται και ακούγεται πρόκειται για πολλά λεφτά, που παραμένουν δεσμευμένα στα θησαυροφυλάκια των Βρυξελλών. Η υπόθεση στράβωσε, όταν ο Δήμος Ρεθύμνου, πονηρά σκεπτόμενος, υπέβαλε αίτηση για χρηματοδότηση δύο αντικρουόμενων  έργων σε συσκευασία ενός: την αποκατάσταση & επέκταση της αμαρτωλής χωματερής.

Η Επιτροπή συνειδητοποίησε την αφελή αλχημεία και απέρριψε το έργο. Δεν παρέλειψε όμως  να συμβουλεύσει τον Δήμο Ρεθύμνου να εντάξει στον Περιφερειακό Σχεδιασμό αποκλειστικά και μόνο το κλείσιμο και την αποκατάσταση της χωματερής. Ωραία. Γιατί πρέπει τότε να δηλώσουμε αναληθώς ότι η χωματερή κλείνει; Μα αν δεν κλείσει, πως θα αποκατασταθεί η χωματερή; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Το άλλο είναι ότι αν κλείσει, που θα πάνε τα σκουπίδια; Να φτιάξουμε τώρα έναν νέο ΧΥΤΑ. Δύσκολο στο παραπέντε. Να τα πάνε σε άλλο νόμιμο ΧΥΤΑ; Αστεία πράγματα. Ξέρετε πολλούς ΧΥΤΑ που να λειτουργούν νόμιμα;

Ο κύκλος είναι φαύλος γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραμονεύει στην στροφή. Αν ο Δήμος Ρεθύμνου δεν κλείσει την χωματερή του Μαρουλά και δεν βρει νόμιμη λύση για τα σκουπίδια του, πολλά κακά και λίγα καλά έχει να αναμένει στο μέλλον του. Πρώτον τίθεται εκτός Περιφερειακού Σχεδιασμού και χάνει την ενίσχυση για την αποκατάσταση της χωματερής του Μαρουλά. Η αποκατάσταση όμως δεν παραγράφεται και ο Δήμος Ρεθύμνου θα αναγκαστεί να την πληρώσει από το πενιχρό κομπόδεμά του. Δυσβάσταχτη υποχρέωση, ιδίως όταν ταυτόχρονα αρχίσουν να τρέχουν και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα.

Έτσι εξηγείται η φυγή προς τα εμπρός και ο κεραυνοβόλος έρωτας της Δημοτικής Αρχής με τον αυτόματο πιλότο της υψηλής τεχνολογίας. Μια μονάδα θερμικής επεξεργασίας θα εξαλείφει με τρόπο μαγικό τα σκουπίδια μας, χωρίς καν  να κινήσουμε το δαχτυλάκι μας. Ο έρωτας, όμως τυφλώνει και μας κάνει να ξεχνούμε τα ότι πρόκειται για μια πανάκριβη και βρώμικη λύση, που για να λειτουργήσει χρειάζεται έναν ειδικών προδιαγραφών ΧΥΤΑ που θα δέχεται την τοξική τέφρα που παράγεται.

Είναι όμως καιρός να χρησιμοποιήσουμε και εμείς το επιχείρημα του "παραπέντε". Η μονάδα θερμικής επεξεργασίας είναι για αντιμεθαύριο. Δεν θα πέσουμε συνεπώς στην παγίδα να συζητάμε ουτοπικές και ανεδαφικές λύσεις. Το ερώτημα είναι: αν αύριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας κλείσει την χωματερή στον Μαρουλά, σε ποιο νόμιμο ΧΥΤΑ θα πάμε τα σκουπίδια μας; Αφέλειά μας, άραγε, να πιστέψουμε τον νέο Δήμαρχο, όταν μας έλεγε ότι έχει έτοιμη την λύση;

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167551
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.