ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Beach-Parking» και μη χειρότερα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ρέθυμνο
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007

Η δημιουργία Parking  πάνω στην άμμο πλάι στην Μαρίνα, στην οποία επιδίδεται το Λιμενικό Ταμείο με την σύμφωνη γνώμη της Δημαρχίας είναι μια παράνομη, επιβλαβής και άχρηστη ενέργεια.

1. Παράνομη ενέργεια

Παρανόμως ισοπεδώθηκε αμμώδης έκταση, στον χώρο που θα δημιουργηθεί το Parking, η οποία στην συνέχεια επιστρώθηκε με σκύρα. Η παραλία και ο αιγιαλός είναι δημόσια περιουσία, δηλαδή περιουσία όλων μας. Την διαχείριση αυτού του δημόσιου αγαθού ασκεί η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Κάθε παρέμβαση στην παραλία και τον αιγιαλό πρέπει να έχει την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και η έγκριση αυτή χορηγείται μόνο σε «μη μόνιμες κατασκευές».

Το Parking που κατασκευάζει το Λιμενικό Ταμείο δεν είναι «μη μόνιμη κατασκευή», ακόμη και αν η λειτουργία του είναι προσωρινή, τα αποτελέσματά της κατασκευής του στην παραλία και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν έχει χορηγήσει άδεια για την κατασκευή Parking επί της παραλίας.

Ο ισχυρισμός του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Μ. Λίτινα, ότι πρόκειται για έργα συμπληρωματικά της Μαρίνας, για τα οποία δεν χρειάζεται άδεια, είναι παραπλανητικός. Τέτοιου είδους λιμενικά έργα απαιτούν μελέτες που εγκρίνονται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, η απόφαση του οποίου κοινοποιείται στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Στην περίπτωση του Parking στην παραλία του Ρεθύμνου, παρόμοια άδεια δεν έχει ζητηθεί ούτε έχει χορηγηθεί από την Περιφέρεια

2. Επιβλαβής παρέμβαση

Η κατασκευή Parking πάνω στην άμμο θα επιφέρει πρόσθετη αλλοίωση στην φυσιογνωμία της Παλιάς Πόλης. Στα αποτυχημένα λιμενικά έργα, στην κυκλώπειας εμπνεύσεως μαρίνα, στα στέγαστρα που κρύβουν την όψη των κτιρίων, στις καταλήψεις πεζοδρομίων και άλλων δημόσιων χώρων, στο μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων και την ηχορύπανση, θα προστεθούν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα που τριγυρνούν ελπίζοντας να βρουν θέση να παρκάρουν.

3. Ένα άχρηστο έργο

Το Parking στην άμμο δεν θα λύσει το πρόβλημα του παρκαρίσματος στην πόλη. Αντίθετα θα αποβεί άχρηστο, θα προσελκύει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα, από όσες θέσεις παρκαρίσματος δημιουργεί. Το Ρέθυμνο, δεν έχει φτιαχτεί για τα αυτοκίνητα. Κάθε μέτρο που διευκολύνει την κίνηση ή την στάθμευση των αυτοκινήτων στην πόλη, προσελκύει περισσότερα αυτοκίνητα, αυξάνει την κυκλοφορία, αλλοιώνει την φυσιογνωμία της και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Το Parking στην άμμο θα προσελκύσει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα και θα εντείνει τις πιέσεις, τόσο στην παλιά, όσο και στην νέα πόλη, που περικυκλώνονται ήδη από ένα τείχος αυτοκινήτων.

4. Τι να κάνουμε

Το Ρέθυμνο πρέπει προστατευθεί από τα αυτοκίνητα. Το Parking στην άμμο πρέπει να καταργηθεί και ο χώρος να αποκατασταθεί πάραυτα. Τα αυτοκίνητα πρέπει να μένουν όσο το δυνατό έξω από το Ρέθυμνο. Parking χρειάζονται, αλλά στις εισόδους της πόλης. Οι μετακινήσεις στην πόλη πρέπει να γίνονται με τα πόδια, με ποδήλατα και άλλα δίκυκλα, καθώς και με δημοτικά λεωφορεία που θα συνδέουν τα Parking στις εισόδους της πόλης με το κέντρο. Για όλα αυτά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Η αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο πολιτών προϋποθέτει όμως πρωτίστως  αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Δελτίο τύπου
18.4.2007


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167583
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.