ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σε ποιόν ανήκει η παραλία: στους Ρεθεμνιώτες ή στα αμάξ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ρέθυμνο
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 19 Απρίλιος 2007

Αν το αυτοκίνητο αποτελεί δικαίωμα, τότε δικαίωμα είναι και το παράνομο παρκάρισμα. Τα αυτοκίνητα πάνε παντού, άρα πρέπει και να παρκάρουν παντού. Όπου σταθούν κιΆ όπου βρεθούν. Τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια του Ρεθύμνου απορρέουν από την άσκηση αυτού του απαράγραπτου δικαιώματος των κάθε λογής εποχουμένων. Τα ίδιο ισχύει και για τα δίπλο- και τριπλο-παρκαρίσμένα οχήματα καταμεσής των δρόμων. Πού αλλού να τα βάλουν;

Η μετατροπή των αυλών των σχολείων σε χώρους σταθμεύσεως, που είχε προταθεί από την προηγούμενη δημοτική διοίκηση ήταν μια φαεινή ιδέα που, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, θα έλυνε το πρόβλημα του παρκαρίσματος στην πόλη. Πλην όμως, η ιδέα αυτή ήταν ιδιαζόντως χονδροειδής για να περάσει.

Έκτοτε, τα μεν αυτοκίνητα δεν έπαψαν να αυξάνουν, η δε πόλη δεν έπαψε να τα χωρά όλο και λιγότερο. Δεν έχουν πια χώρο να κινηθούν, ούτε χώρο για να παρκάρουν. Τι πρέπει να γίνει;

Μην ανησυχείτε. Στην πόλη μας λειτουργεί, κατά πώς φαίνεται, ένα χαλκείο βλακωδών προτάσεων δια πάσαν νόσον. Ιδού μία: «Τις αυλές των σχολείων μας τις απέκλεισαν, ποιος άλλος ελεύθερος χώρος απομένει για την δημιουργία Parking; Μα η παραλία πλάι στην Μαρίνα». Πώς δεν το είχαν σκεφθεί νωρίτερα;

ΑμΆ έπος αμΆ έργον, λοιπόν. Χωματουργικά μηχανήματα ισοπεδώνουν πασχαλιάτικα αμμώδη έκταση επί της παραλίας, φορτηγά μεταφέρουν και αδειάζουν σκύρα, ένας ακούραστος οδοστρωτήρας πηγαινοέρχεται και τα στρώνει. Σε αυτό το ημιτελές Parking, ανυπόμονοι αυτοκινητιστές αφήνουν ήδη τα αυτοκίνητά τους.

Ποίος ο δράστης; Καμία ένδειξη ή πινακίδα για το εκτελούμενο έργο, τον κύριο του έργου και τον αριθμό αδείας. Βέβαια είναι σε όλους γνωστό ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Λιμενικού Ταμείου έχει εδώ και καιρό δραστηριοποιηθεί ενθέρμως υπέρ του έργου και ότι κατάφερε να πείσει τον πολιτικό του προϊστάμενο στην Δημαρχία να συναινέσει - αν και με «πόνο ψυχής», κατά τα δικά του λεγόμενα.

Τον κ. Δήμαρχο τον καταλαβαίνουμε, αλλά μόνον εν μέρει. Και σε εμάς που διαφωνούμε ριζικά με το έργο, η τσιμεντοποίηση ενός ακόμη τμήματος της παραλίας του Ρεθύμνου μόνο «πόνο ψυχής» μας προκαλεί.

Εμείς λέμε: Το έργο είναι παράνομο και αλλοιώνει βάναυσα την όψη της Παλιάς Πόλης. Ο «πόνος ψυχής» που νιώθουμε μας κινητοποιεί να δραστηριοποιηθούμε για να το αποτρέψουμε. Λέμε επίσης: Το έργο δεν είναι μόνο παράνομο και αυθαίρετο, αλλά και παντελώς άχρηστο και επιβλαβές.

Ο κ. Δήμαρχος τι κάνει; Πονά μεν ψυχικά, αλλά δεν φαίνεται να διαφωνεί ιδιαίτερα με την καταπάτηση τμήματος του αιγιαλού με σκοπό την μετατροπή του σε υπαίθριο Parking; Αλλά γιατί είναι το έργο παράνομο, επιβλαβές και άχρηστο;

Παράνομο είναι γιατί ο αιγιαλός δεν ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά είναι περιουσία όλων μας. Κάθε παρέμβαση απαιτεί άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και η άδεια αυτή δεν δίνεται παρά μόνο για μη μόνιμες κατασκευές. Δεν το πιστεύετε; Κάντε τότε τον κόπο να συμβουλευτείτε τον Νόμο 2971 του 2001 «Περί της προστασίας του αιγιαλού και παραλίας».

Επιβλαβές είναι το έργο, γιατί συμπληρώνει την αλλοίωση της παραλιακής ζώνης. Λιμάνι, μαρίνα, κάγκελα, στέγαστρα, καταλήψεις πεζοδρομίων και άλλων δημοσίων χώρων, μποτιλιάρισμα των αυτοκινήτων, ηχορύπανση. Στην υπάρχουσες αθλιότητες προστίθεται άλλη μία: τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μάλιστα φάτσα-κάρτα εμπρός από την Παλιά Πόλη.

¶χρηστο είναι γιατί το Parking θα προσελκύει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα, από όσες θέσεις παρκαρίσματος δημιουργεί. Ρωτήστε τον συγκοινωνιολόγο της γειτονιάς σας και θα σας πει. Οι παλιές πόλεις, όπως το Ρέθυμνο, δεν έχουν φτιαχτεί για τα αυτοκίνητα. Κάθε μέτρο που διευκολύνει τα αυτοκίνητα τις τραυματίζει και δυσκολεύει την ζωή των ανθρώπων σε αυτές. Κάθε μέτρο που διευκολύνει τα αυτοκίνητα, προσελκύει περισσότερα αυτοκίνητα.

Ο κύκλος είναι φαύλος. Η μόνη λύση είναι να περιοριστεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην πόλη (και όχι μόνο στην παλιά). Και κάθε μέτρο, που αποθαρρύνει την χρήση του αυτοκινήτου, είναι ένα βήμα που βελτιώνει την ζωή στην πόλη και μας φέρνει πιο κοντά στην λύση.

Ποια είναι αυτή; Να αναχαιτιστεί το ποτάμι της λαμαρίνας που πλημμυρίζει κάθε πρωί το Ρέθυμνο. Και αν πρέπει να δημιουργηθούν χώροι για παρκάρισμα, αυτό δεν πρέπει να γίνει στην αμμουδιά ή στον ¶γνωστο, αλλά στις εισόδους της πόλης.

Και ας μη ξεχνάμε. Το αυτοκίνητο δεν είναι δικαίωμα. Ούτε το αυθαίρετο Beach-Parking στην παραλία της Παλιάς Πόλης.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167725
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.