ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στην πόλη του Ρεθύμνου έχει καταργηθεί η έννοια του δη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Ρέθυμνο
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Τετάρτη, 23 Μάιος 2007

Το κείμενο που ακολουθεί κατατέθηκε για να διαβαστεί απο τους Δημοτικούς Συμβούλους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις καταλήψεις δημοσίων χώρων.
 
ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
 
Οι δημόσιοι χώροι σε μια πόλη αποτελούν κοινό αγαθό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποκλείει την χρήση τους από τους πολίτες.

Στην πόλη του Ρεθύμνου έχει καταργηθεί η έννοια του δημόσιου χώρου.

Τα πεζοδρόμια, όταν υπάρχουν, είτε είναι στενά και επικίνδυνα είτε καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μόνιμες προθήκες, εμπορεύματα, ψυγεία, τραπεζοκαθίσματα.

Οσοι δρόμοι πεζοδρομούνται, στην πράξη δεν αποδίδονται στους πεζούς. Οταν δεν κατακλύζονται από αυτοκίνητα και μηχανάκια, χρησιμοποιούνται ως επέκταση των καταστημάτων. Εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα εμποδίζουν την διελευση των πεζών αποκλείοντας ακόμη και στους περιοίκους την πρόσβαση στα σπίτια τους.

Η κατάσταση αυτή, που δημιουργήθηκε στην παλιά πόλη, υποτίθεται, για χάρη του τουρισμού, διώχνει όχι μόνο τους ντόπιους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες.

Το χάος έχει επεκταθεί και στην νέα πόλη. Κάθε επιχειρηματίας θεωρεί πλέον αυτονόητο δικαίωμά του να καταλαμβάνει δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, δρόμους και τις ελάχιστες πλατείες που υπάρχουν) όσο και κοινόχρηστους, όπως τις πρασιές, στις οποίες παρανόμως επεκτείνεται η δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Η παραλιακή εικόνα του παλιού Ρεθύμνου έχει εξαφανιστεί πίσω από τερατώδεις κατασκευές, χτισμένες κυριολεκτικά επί του οδοστρώματος που το Λιμενικό Ταμείο εκμισθώνει σε επιχειρηματίες.

Το Λιμενικό Ταμείο επιδεικνύει υπέρμετρη επιχειρηματική απληστία εκμισθώνοντας σε ιδιώτες, με μοναδικό κριτήριο το οικονομικό ώφελος, ένα κοινό αγαθό που ανήκει σε όλους μας. Με την απαράδεκτη ανοχή που δείχνει στις υπερβάσεις και στις παράνομες κατασκευές των ενοικιαστών του, συντελεί, επίσης, στην διαμόρφωση της νοσηρής κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.

Είναι μάλλον προφανές ότι το Λιμενικό Ταμείο δεν δρα ανεξάρτητα από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, κυρίως, όταν πρόεδρος του είναι ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάγια τακτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν να μεταθέτει, κάθε Ανοιξη, το ξήλωμα των παράνομων κατασκευών για το επόμενο Φθινόπωρο. Με το τέλος της σεζόν, τα μαγαζιά της παραλίας έκλειναν, το πρόβλημα ξεχνιόταν κι εμφανιζόταν πάλι την επόμενη Ανοιξη, όταν λόγω τουρισμού δεν μπορούσε, υποτίθεται, να λυθεί.

Η νέα Δημοτική Αρχή, λίγο μετά την ανάληψη της θητείας της, διευκρίνισε οτι λόγω της επικείμενης τουριστικής περιόδου δεν διέθετε τον απαιτούμενο χρόνο για να ξηλώσει τις μόνιμες (πλήν όμως παράνομες) κατασκευές και μετέθεσε με την σειρά της την λύση του προβλήματος στο επόμενο έτος.

Ωστόσο,το διάστημα των λίγων μηνών, μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αποδείχθηκε υπεραρκετό για να χτιστούν παράνομα και άλλες μόνιμες κατασκευές στην παραλιακή και να γίνουν μονιμότερες όσες δεν ήσαν μέχρι πρότινος.

Σε μια πόλη όπου έχει παγιωθεί η ασυδοσία και επικρατεί το δίκαιο του ισχυροτέρου, κάποιοι συμπεριφέρονται ως κατακτητές. Παρκάρουν όπου θέλουν, καταλαμβάνουν τον ελάχιστο δημόσιο χώρο, προσβάλλουν την ιστορία και τον χαρακτήρα της πόλης με τις αυθαίρετες κατασκευές τους, ηχορυπαίνουν. Οι υπόλοιποι πολίτες αισθάνονται αποκλεισμένοι, απο την ίδια τους την πόλη.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου περιμένει απο την νέα Δημοτική Αρχή να προχωρήσει εφαρμόζοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για άμεση απελευθέρωση των δημόσιων χώρων απο τις καταλήψεις και την απόδοσή τους στην δημόσια χρήση για την οποία και μόνο προορίζονται.

Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των δημόσιων χώρων πρέπει να προστατευθεί, όπως επίσης πρέπει να προστατευθεί και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης από την επιχειρηματική ασυδοσία.

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167585
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.