ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η φωτογράφηση ενός ενδημικού φυτού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Χρυσή
Περ. Ομ. ΤΕΕ Ιεράπετρας , Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2004

Η φωτογράφηση ενός ενδημικού φυτού

Κολχικό

Ο αριθμός των φυτικών ειδών της νήσου Χρυσής ή κοιν. Γαϊδουρονήσι, που ανήκει γεωγραφικά στο Δήμο Ιεράπετρας, είναι αρκετά μεγάλος σε σχέση με την έκτασή της και αντιστοιχεί στο 1/20 της κρητικής χλωρίδας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 100 είδη φυτών. Από αυτά 13 είδη είναι ενδημικά της Ελλάδας, εκ των οποίων 5 είναι ενδημικά της Κρήτης και 1 είδος είναι ενδημικό της Χρυσής.

Αρκετά είδη είναι σπάνια και απειλούμενα και προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις και νόμους.

Το είδος που συναντάται ως ενδημικό της Χρυσής και που από ολόκληρο τον κόσμο υπάρχει ΜΟΝΟ στο νησάκι αυτό είναι ένα είδος κολχικού το Colchicum costurieri.

Από την εποχή της περιγραφής του, το 1967, δεν έχει αναφερθεί από άλλο μέρος του κόσμου και έτσι η ύπαρξη και διαιώνιση του είδους, συνδέεται με τη γενικότερη κατάσταση του οικοσυστήματος στο νησί.

Αναρωτιόμαστε, πως προστατεύεται η μοναδικότητα αυτού του είδους.

Το είδος αυτό φύεται κυρίως στο Δυτικό μέρος της Χρυσής. Η εποχή κατά την  οποία φύεται είναι από Δεκέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο ανάλογα πάντα με το ύψος των βροχοπτώσεων στο νησί.

Ο αναγνώστης θα σκεφθεί, ότι υπάρχει ελπίδα για την διατήρηση και διαιώνιση  του είδους αυτού και δεν κινδυνεύει, αφού την συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία προς τη Χρυσή, όπως συμβαίνει την καλοκαιρινή περίοδο και που ειδικά την υψηλή σεζόν, κατά μέσω όρο 2500 ημερησίως επισκέπτονται το νησάκι αυτό. 

Δεν γνωρίζουν, όμως, οι αναγνώστες ότι ειδικά την περίοδο αυτή «είθισται» πολλοί ντόπιοι να επισκέπτονται το νησί της Χρυσής και να εξασκούνται στο «άθλημα» της περισυλλογής, της νοστιμότατης κατά τα άλλα, Αγριοαγκινάρας και των κάθε είδους άγριων χόρτων που φύονται σε πολλές ποικιλίες ειδικά αυτήν την περίοδο. Η περιοχή, δυστυχώς, που φύονται αυτά τα αγριόχορτα συμπίπτει με την περιοχή που φύεται το Colchicum costurieri. Και εάν η επέμβαση ήταν ήπια, δηλαδή, λίγοι ντόπιοι που αγαπούν τη φύση, επισκέπτονται τη Χρυσή και κατά τη χειμερινή περίοδο και μαζεύουν και μερικά χορταράκια, σεβόμενοι την μοναδικότητα ορισμένων ειδών δεν θα υπήρχε σοβαρό θέμα. Όμως, αυτό που γίνεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή ξεπερνά κάθε όριο. Εκατοντάδες Ιεραπετρίτες και όχι μόνο (υπάρχουν και αρκετοί που έρχονται και από το Ηράκλειο ακόμη) κάθε Σαββατοκύριακο  κάνουν πραγματική «απόβαση» και με διάφορα μέσα, σκαλίδες, τσαπάκια και ακόμη με ειδικά εργαλεία που έχουν κατασκευάσει για την αποκομιδή της αγριοαγκινάρας, γεμίζουν τσουβάλια ολόκληρα από το φυτό αυτό. Σκοπός, όχι δυστυχώς, να καλύψουν μια διατροφική τους ανάγκη, αλλά η εμπορία του είδους αφού η τιμή του στην τοπική αγορά φτάνει και στα 10ευρώ το κιλό. Μάλιστα ορισμένοι ξεπέρασαν φέτος τον εαυτό τους, αφού «προσέλαβαν» και αλλοδαπούς για να υλοποιήσουν την επίπονη αυτή εργασία.

Υπάρχει, συνεπώς, τεράστιος κίνδυνος για την μοναδικότητα αυτού του είδους, που εξαιτίας του η Χρυσή είναι υπό ένταξη στο δίκτυο περιοχών ΦΥΣΗ  (NATURA).

Να σημειώσουμε, ότι μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο περιγραφή αυτού του φυτού και σκιτσογράφισή του.  Από τις 06 Δεκεμβρίου 2003 και μετά, υπάρχει και η φωτογραφία του, την οποία σας παρουσιάζουμε. Την φωτογραφία τράβηξε ο εκπαιδευτικός Παύλος Δασκαλάκης, υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΤΕΕ Ιεράπετρας.

Την ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου, 6/12/03, επισκέφτηκε μαζί με μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας αλλά και εκατοντάδες άλλους τη Χρυσή για να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία στο ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Μετά τη Θεία Λειτουργία και ενώ οι περισσότεροι εξασκήθηκαν  στην περισυλλογή της αγριοαγκινάρας και των άλλων αγριόχορτων εκείνος προτίμησε να κάνει μια βόλτα στο νησί. Όχι πολύ μακρύτερα από το σημείο που είχαν δέσει τα δεκάδες πλοιάρια, που μετέφεραν δωρεάν τους προσκυνητές στο νησί, σε μια περιοχή που κυριαρχεί η μακία βλάστηση, ανάμεσα σε μικρές πέτρες, φύονταν ολομόναχο, πανέμορφο, βελούδινο, ολάνθιστο, το Colchicum costurieri. 

Η ομάδα μη γνωρίζοντας τι είναι το φυτό αυτό, προβληματισμένα όλα τα παιδιά για τη μοναδικότητά του στην ευρύτερη περιοχή, θεώρησαν ότι ίσως πρόκειται για ένα σπάνιο είδος. Το φωτογράφισαν και απέστειλαν την φωτογραφία στον κ. Γεώργιο Σφήκα, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και γνωστό συγγραφέα βιβλίων για την χλωρίδα της πατρίδας μας αλλά και της Κρήτης. Η απάντηση μπορεί να καθυστέρησε λίγο, αλλά ήταν συγκλονιστική. ΝΑΙ, είχε φωτογραφηθεί το είδος Colchicum costurieri.

Αυτά για την ιστορία της φωτογράφησης.

Περί της προστασίας του όμως; Ποιος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη λήψη σχετικών μέτρων; Μαθαίνουμε ότι συντάσσεται η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη διαχείρισης της Χρυσής, άραγε τι μέτρα προτείνει για την προστασία του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ αυτού είδους;

Αναμένουμε….

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 01 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167859
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.