ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Δράσεις
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας , Κυριακή, 27 Μάιος 2007

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η Ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση LEGΑMBIENTE, από το 1995 διοργανώνει το τελευταίο Παρασκευο-Σαββατο-Κύριακο του Μαΐου, εκστρατεία με τίτλο ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, εφέτος ήταν 25-26-27/05/07.

Παίρνουν μέρος πάνω από 6.000 οργανώσεις, δήμοι, σχολεία, ξενοδοχεία.

Συμμετείχαν, πέρσι και προβλέπεται φέτος να ξεπεραστούν αυτοί οι αριθμοί, 1050 ομάδες, από 22 χώρες της Μεσογείου και η συμμετοχή ξεπέρασε τους 120.000 εθελοντές. Καθαρίστηκαν 1000 ακτές και μαζεύτηκαν 1100 τόνοι σκουπιδιών.

Στην Ιεράπετρα η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και συμμετείχαν στους καθαρισμούς, ο Κρατικός Παιδικός Σταθμός, Δημοτικά Σχολεία, το Σώμα των Σαμαρειτών, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος και ορισμένα ξενοδοχεία της περιοχής. Ο Δήμος Ιεράπετρας χορήγησε γάντια και σακούλες, ενώ βοήθησε και για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Φέτος καθαρίστηκαν ο βυθός της Κάτω παραλίας, ακτές της Ιεράπετρας και η είσοδος της πόλης από ¶γιο Νικόλαο.

 

Την Παρασκευή 25/5 δημοτικά σχολεία καθάρισαν τις ακτές της πόλης, ενώ στον Παιδικό Σταθμό οι λιλιπούτειοι μαθητές, νοικοκύρεψαν την αυλή τους και ζωγράφισαν για το περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί τους διάβασαν παραμύθια για το περιβάλλον και ζήτησαν από τα μικρά παιδιά να ζωγραφίσουν γι΄ αυτό. Τα έργα τους θα τα εκθέσουν στην εκδήλωση που διοργανώνει η Οικολογική Ομάδα το Σάββατο 2 Ιουνίου, στο χώρο της Ναυμαχίας, στις 5:30 το απόγευμα και που θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

 

Το Σάββατο 26/5, το πρωί, αυτοδύτες της οικολογικής ομάδας σε συνεργασία με αυτοδύτες του σώματος των Σαμαρειτών καθάρισαν το βυθό της Κάτω παραλίας από την αποβάθρα μέχρι τον Καλέ. Τα απορρίμματα που έβγαλαν ήταν ποικίλα. Κυρίως πλαστικά ποτηράκια, κουτάκια αλουμινίου, μπουκάλια μπύρας (φαίνεται κάποιοι ασυνείδητοι όταν πίνουν τις μπύρες τους στην εν λόγω παραλία έχουν το «έθιμο» μετά να πετούν τα μπουκάλια και τα κουτάκια στη θάλασσα…), σίδερα, τέντες, ένα καροτσάκι από σούπερ μάρκετ, ένα ποδήλατο αλλά και ένα κάλυκα αντιαεροπορικού και μια δεσμίδα σφαίρες, προφανώς προερχόμενα από τα ναυάγιο που υπάρχει ανοιχτά της θάλασσας Ιεράπετρας (τα εν λόγω πυρομαχικά παραδόθηκαν στη λιμενική αρχή). Επίσης από το χώρο της αποβάθρας όπου αράζουν τα καραβάκια για τη Χρυσή, ανελκίστηκαν 4 μεγάλα ελαστικά αυτοκινήτων από τα δεκάδες (27 μετρήσανε οι αυτοδύτες) που υπάρχουν στο σημείο αυτό. Κατά τη γνώμη μας η Λιμενική Αρχή θα πρέπει να υποχρεώσει τους πλοιοκτήτες των καραβιών να τα απομακρύνουν μιας και αποτελούν αντιαισθητική εικόνα όταν τα βλέπεις μέσα από τα πεντακάθαρα νερά.Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δεκάδες μέλη της Οικολογικής Ομάδας καθάρισαν την είσοδο της πόλης. Ένα πολύ μεγάλο τρέιλερ, γέμισε με πάνω από 50 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Πολλά απορρίμματα απομακρύνθηκαν από τον κόμβο της εισόδου, από παρακείμενα οικόπεδα και από την Παιδική Χαρά που υπάρχει δίπλα από ένα μεγάλο Σούπερ Μάρκετ. Να σημειώσουμε, ότι η Παιδική Χαρά δεν θα πρέπει να έχει καθαριστεί ποτέ μιας και βρέθηκαν εκεί απορρίμματα από τότε που κατασκευάστηκε (πλαστικά ποτηράκια, μπουκάλια νερού, αλουμινένια κουτάκια πασαλειμμένα από τους σοβάδες της περίφραξης…). Όπως, επίσης, ότι είναι γεμάτη ξερά αγριόχορτα που πρέπει άμεσα να καθαριστούν διότι είναι επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά που παίζουν εκεί.

Εντύπωση έκανε, σε όλους τους συμμετέχοντες, γεγονός που καταγγέλθηκε στον αντιδήμαρχο καθαριότητας, η ρύπανση που έχει προκαλέσει πλυντήριο αυτοκινήτων που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην κατεύθυνση προς ¶γιο Νικόλαο. Λάδια, γράσα, κουτάκια από λάδια, φίλτρα αυτοκινήτων, λύματα, μπουζί και ένα σωρό άλλα είδη, βρίσκονται πεταμένα σε μια μεγάλη έκταση γύρω από το πλυντήριο δυσφημίζοντας το Δήμο ολόκληρο και εμάς τους κατοίκους. Πιστεύουμε ότι ο συμπολίτης μας, ο οποίος ασχολείται και με τα κοινά, να ενδιαφερθεί και τις επόμενες μέρες να αποκαταστήσει το περιβάλλον του χώρου εργασίας του.

Επίσης εντύπωση μας προκάλεσε η συσσώρευση εκατοντάδων ελαστικών σε συγκεκριμένο συνεργείο αλλαγής ελαστικών, που βρίσκεται και αυτό στην είσοδο της πόλης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν ένα συνεργείο αντικαθιστά τα ελαστικά των οχημάτων τους, έχει παρακρατήσει ένα επιπλέον ποσό, για να οδηγηθούν τα ελαστικά αυτά προς ανακύκλωση. ¶ρα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, που δυστυχώς δεν είναι ο μόνος, αφού δεν τα απομακρύνει, σημαίνει ότι παρακρατεί προς όφελός του το εν λόγω ποσό. Ο Δήμος θα πρέπει, όπως έχουμε σημειώσει μεταξύ των προτάσεων που καταθέσαμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ιεράπετρα, να απαγορεύει την απόρριψη στον σκουπιδότοπο, όσων ειδών πρέπει να οδηγούνται προς ανακύκλωση (και υπάρχει σύστημα που λειτουργεί στην περιοχή). Να σημειώσουμε ότι ανακύκλωση από ιδιώτες, μέχρι στιγμής γίνεται στην Ιεράπετρα, για ελαστικά, μπαταρίες μεγάλες και μικρές, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, αλουμίνιο, διαφόρων ειδών μετάλλου, λαδιών αυτοκινήτων, οχημάτων παλιών, και για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στο δήμο και να παίρνουν σχετικές πληροφορίες.

Την Κυριακή 27/5, το πρωί, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιεράπετρας (ΠΟΙΑΘ), σε συνεργασία και με μέλη της Οικολογικής Ομάδας, καθάρισαν την παραλία της Κακιάς Σκάλας, πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση που είχαν για την απονομή των πτυχίων στους απόφοιτους της τελευταίας σειράς μαθημάτων Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

Η συμμετοχή της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας στις εκδηλώσεις ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία αλλά και τις αρχές Δήμο και Νομαρχία (μιας και μέρος του δρόμου που καθαρίστηκε ανήκει και στη Νομαρχία) ώστε να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για ποιο καθαρό περιβάλλον και για μια Φύση χωρίς Σκουπίδια.

Στα πλαίσια αυτά διοργανώνεται άλλη μια εκδήλωση, όπως προαναφέραμε, από την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, το Σάββατο 2 Ιουνίου, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με βιωματικό παιχνίδι για παιδιά και μεγάλους σε θέματα ανακύκλωσης, με ζωγραφική, ομιλίες και μουσική, στο χώρο της Ναυμαχίας.

Πιστεύουμε να είστε όλοι εκεί.

Σας προσκαλούμε.

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Μάιος 2007 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 76 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167440
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.