ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΡΟΥΛΑ: Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ Τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Μαρουλάς
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Δευτέρα, 11 Ιούνιος 2007

Εκτεθημένοι αμετάκλητα στον κίνδυνο απο τις διοξίνες, παρακολουθούμε την δεύτερη πράξη του δράματος (και όχι την τρίτη και τελευταία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν). Διότι, ακόμα και αν η χωματερή αποκατασταθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θα συνεχίσει να ρυπαίνει το περιβάλλον για αρκετές δεκαετίες


ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΡΟΥΛΑ: Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Η χωματερή του Μαρουλά πήρε φωτιά δυό φορές μέσα σε ένα μήνα. Οι φλόγες σβύστηκαν, όμως όλο αυτό το διάστημα, η χωματερή δεν σταμάτησε να καπνίζει.

Αυτό σημαίνει οτι στο εσωτερικό της τα σκουπίδια εξακολουθούν να καίγονται εκλύοντας διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες.

Εκτεθημένοι αμετάκλητα στον κίνδυνο απο τις διοξίνες, παρακολουθούμε την δεύτερη πράξη του δράματος (και όχι την τρίτη και τελευταία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν). Διότι, ακόμα και αν η χωματερή αποκατασταθεί σύμφωνα με όλους τους κανόνες και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θα συνεχίσει να ρυπαίνει το περιβάλλον για αρκετές δεκαετίες.

Την τρίτη πράξη, λοιπόν, θα τη ζήσουν οι επόμενες γενιές για τις οποίες οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Εδώ και πολλά χρόνια, φωνάζαμε σε ώτα μη ακουόντων, οτι η χωματερή πρέπει να κλείσει.

Περιμένοντας την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του χώρου, οι υπεύθυνοι συμφωνούν πλέον με την αυταπόδεικτη πραγματικότητα και υπερθεματίζουν: Ναι, η χωματερή είναι πολύ επικίνδυνη και πρέπει να κλείσει.

Γιατί λοιπόν δεν την έκλειναν τόσα χρόνια, γιατί δηλώνουν αδυναμία να την κλείσουν τώρα;

Διότι, κάθε φορά, επίκειται κάποια εξέλιξη που εν αναμονή της αναβάλλεται το κλείσιμο της χωματερής.

Ας μην πάμε πολύ μακριά στον χρόνο, ας θυμηθούμε την απόπειρα για επέκταση της χωματερής του Μαρουλά,την οποία απέρριψε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπεύθυνοι, ποντάροντας στην υποτιθέμενη ευπιστία των ευρωπαίων, περίμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα την ευτυχή «εξέλιξη» δίχως να προνοήσουν για εναλλακτικές λύσεις.

Κατόπιν, οι ελπίδες εναποτέθηκαν στο εργοστάσιο που θα κατασκευαζόταν στην Αγία Βαρβάρα, και μετά κόλλησαν για μερικά χρόνια στον Περιφερειακό Σχεδιασμό που θα ολοκληρωνόταν το 2004, το 2006 και έπεται συνέχεια.

Τώρα,οι υπεύθυνοι οραματίζονται ένα εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας που θα εξαφανίζει τα σκουπίδια με μαγικό τρόπο, δίχως να αφήνει τοξικά κατάλοιπα!

Ως τότε, οι ελπίδες έχουν στραφεί στην κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ Αμαρίου καθώς ο υφιστάμενος ήδη λειτουργεί ως χωματερή (δεν διαθέτει άδεια, είναι υπερκορεσμένος και τα στραγγίδια του διαρρέουν από παντού).

Ομως οι εξελίξεις στο θέμα του νέου ΧΥΤΑ Αμαρίου καθυστερούν.

Αν δεν κλείσει αμέσως η χωματερή του Μαρουλά, θα χαθούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της χωματερής και θα αρχίσουν να έρχονται τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν υπάρχει πιο χαλαρή και μακάρια περίοδος απο την αναναμονη των εξελίξεων. Είναι το άλλοθι για να μη κάνουν τίποτε όσοι έχουν το θεσμικό καθήκον να παίρνουν αποφάσεις. Απαιτούν μάλιστα από τους πολίτες να μη διαταράσσουν τήν περίοδο αναμονής ζητώντας «ανέφικτες» λύσεις. Τι πιο ανέφικτο απο το να λειτουργεί σωστά ένας ΧΥΤΑ, τί πιο ανέφικτο απο το να κλείσει μια επικίνδυνη χωματερή;

Δέκα χρόνια τώρα ζητάμε απο τις αρχές το αυτονόητο, να πάρουν αποφάσεις και να δώσουν λύση στο θέμα των σκουπιδιών. Αντιστρέφοντας τους ρόλους, οι αρχές ζητούν από εμάς τους πολίτες να τους πούμε που θα πάνε τα σκουπίδια.

Στην ουσία, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο αποφεύγοντας να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Αποφεύγοντας όμως τα δύσκολα δεν ασχολούνται ούτε με τα εύκολα.

Περιμένοντας τόσα χρόνια να κλείσει η χωματερή του Μαρουλά, κανείς δεν έκανε τις επιβαλλόμενες από τον νόμο μετρήσεις για να διαπιστωθεί ο βαθμός και η έκταση της ρύπανσης ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όμως το περιβάλλον και η δημόσια υγεία δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Εδώ και τώρα πρέπει να ελεγχθούν τα πηγάδια και οι πηγές της περιοχής.Επειδή η ρύπανση υπόγεια νερά εξαπλώνεται συνεχώς σε ευρύτερη έκταση πρέπει να ρίξουν στην χωματερή το ειδικό έγχρωμο υγρό που θα δείξει την πορεία των ρύπων.

Ακόμη πιο επείγον είναι, ιδίως μετα την πρόσφατη ανάφλεξη των σκουπιδιών, να γίνουν μετρήσεις για την ανίχνευση διοξινών.

Μετά το πλουτώνιο, οι διοξίνες είναι ίσως οι πιο τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Παράγονται κυρίως από την καύση πλαστικών σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επικρατούν κατά την ανάφλεξη σκουπιδιών. Οι διοξίνες είναι εξαιρετικά λιπόφιλες, συγκεντρώνονται στον λιπώδη ιστό, δεν αποβάλλονται από τους οργανισμούς που μολύνουν και συσσωρεύονται κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας.

Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιώνες και καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων. Επιβάλλεται συνεπώς να γίνουν μετρήσεις στο κρέας και το γάλα των ζώων, στις ελιές και το λάδι.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την πρόσφατη ανάφλεξη στην χωματερή των Ταγαράδων, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που ελέγχθηκαν, ήσαν τόσο μολυσμένα ώστε χρειάστηκε να ταφούν σε ειδικό χώρο για τοξικά απόβλητα.

Ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο θέμα της χωματερής του Μαρουλά, δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία από την πλευρά των αρχών, αν ολιγωρήσουν και δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167793
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.