ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Όταν καπνίζει ο Μαρουλάς... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Μαρουλάς
Δήμος Τσαντίλης , Σάββατο, 16 Ιούνιος 2007

«Όταν καπνίζει ο Μαρουλάς,

Εσύ δεν πρέπει να μιλάς…»

Στον πόλεμο τα στόματα πρέπει να παραμένουν ερμητικά κλειστά, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά ειδήσεων «δυναμένων να προκαλέσουν ανησυχία στον πληθυσμό». Στον πόλεμο των σκουπιδιών, ο Τύπος οφείλει να επιδείξει την «δέουσα υπευθυνότητα» και να παύσει να παρέχει βήμα σε όσους αμφισβητούν την πολιτική των Αρχών.

Προτροπή για προληπτική αυτολογοκρισία; Μα τι άλλο παρά σύσταση για εθελοντική εφαρμογή του νόμου της σιωπής είναι η παραίνεση που διετύπωσε ο κ. Δήμαρχος στην εισήγησή προς το Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να λέγονται».

Τι μας ζητά, λοιπόν, ο κ. Δήμαρχος;

Μας ζητά να μη λέμε ότι επί μια δεκαετία και πλέον η χωματερή του Μαρουλά ρυπαίνει τον αέρα, το έδαφος και τα νερά με βιοαέρια και τοξικά στραγγίδια. Μας ζητά να μην αναφερόμαστε στους κινδύνους, που εγκυμονεί για την δημόσια υγεία η ρύπανση των υπόγειων νερών. Μας ζητά να αποκρύπτουμε επιμελώς ότι τα χλωριωμένα πλαστικά, που καίγονται μαζί με τα άλλα σκουπίδια, εκλύουν διοξίνες. Μας ζητά, επί πλέον, να μη λέμε ότι οι διοξίνες ανήκουν στα ισχυρότερα δηλητήρια στον πλανήτη και ότι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο δραστικούς καρκινογεννητικούς παράγοντες.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, την χωματερή να καπνίζει. Τα αποτελέσματα μετρήσεων διοξινών στο γάλα, το κρέας, τις ελιές και το λάδι δεν μας ζητείται να τα αποκρύψουμε. Τέτοιες μετρήσεις δεν έχουν γίνει ποτέ, όπως ποτέ δεν έχει μετρηθεί η ρύπανση στα υπόγεια νερά.

¶λλωστε τι κιΆ αν γίνουν; Σύμφωνα με μια διαδεδομένη αντίληψη στην χώρα μας, δεν φταίει ο φονιάς, αλλά αυτός που καταγγέλλει τον φόνο. Από τις διοξίνες (τον φονιά) δεν κινδυνεύουμε εμείς και τα παιδιά μας. Κινδυνεύουν οι εξαγωγές μας και ο τουρισμός μας (από την καταγγελία του φόνου).

ΓιΆ αυτό δημοσιογράφοι μη δημοσιογραφείτε. Μη γράφετε ότι η χωματερή του Μαρουλά δεν έκλεισε ενώ διατυμπανίσαμε ότι έχει κλείσει. Υπάρχει κίνδυνος να το ακούσουν στις Βρυξέλλες και να μη δώσουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση (όπως δεν έδωσαν το 1 δις δραχμές για την επέκταση).

Μη λέτε ότι ο Μαρουλάς δεν κλείνει, όχι γιατί δεν ξέρουμε που να πάμε τα σκουπίδια, αλλά γιατί δεν βρίσκουμε χώρο που να λειτουργεί νόμιμα, ούτε στον νομό, ούτε στην υπόλοιπη Κρήτη.

Ακόμη και αν γνωρίζουμε ότι μια χωματερή δεν «κλείνει» από την μια μέρα στην άλλη, οφείλουμε να προσποιούμαστε άγνοια. Οφείλουμε, δηλαδή, να αποκρύπτουμε το γεγονός ότι μια χωματερή παραμένει «χημικά ενεργή» και ότι εξακολουθεί να εκλύει επί δεκαετίες μετά το κλείσιμό της επικίνδυνα στραγγίδια και βιοαέρια.

Οφείλουμε, τέλος, να μην υπερτονίζουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην Γη και ότι δεν αποφασίζουμε αυτεξούσιοι αν θα πρέπει ή όχι να εφαρμόζουμε τους νόμους. Όποιος το υπενθυμίζει υποσκάπτει, αν μη τι άλλο, το μέλλον του τόπου και την ανάπτυξη.

Η αλήθεια είναι όμως πικρή. Προληπτική αυτολογοκρισία είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην εποχή του διαδικτύου. Όλοι μας βλέπουν και όλοι μας ακούν.

Κάποτε, στους χαλεπούς μετεμφυλιακούς χρόνους, η «διασπορά ανησυχητικών ειδήσεων» ήταν ποινικό αδίκημα. Σήμερα, η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και λειτουργική απαίτηση που περιλαμβάνεται σε όλα τα νομοθετήματα που μας έρχονται από τις Βρυξέλλες. Η συμμετοχή του κοινού στην λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων που σχετίζονται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι θεσμικά κατοχυρωμένη. Θεσμικά κατοχυρωμένη είναι ως εκ τούτου και η ελεύθερη πρόσβαση στις περιβαλλοντικές πληροφορίες, έστω και αν αυτό εξοργίζει μερικές φορές τις τοπικές αρχές.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167657
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.