ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΡΟΥΛΑ: ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Μαρουλάς
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Πέμπτη, 11 Οκτώβριος 2007


Τον περασμένο Απρίλιο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην παράνομη χωματερή του Μαρουλά, όπου εναποτίθενται τα απορρίματα των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, η χωματερή συνεχίζει να καπνίζει. Ουσιαστικά, σε αυτό το χρονικό διάστημα, η φωτιά στο εσωτερικό της χωματερής δεν έσβησε ποτέ.


Το βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο) παράγεται από αναερόβια σήψη σε βαθιά στρώματα σκουπιδιών που έχουν αποτεθεί στην χωματερή και στην συνέχεια βρίσκει διόδους προς την επιφάνεια, όπου αναφλέγεται.
 
Ένα αποπνικτικό νέφος εκλύεται από την καιγόμενη χωματερή, το οποίο μεταφέρεται σε μεγάλες αποστάσεις, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Παρά το γεγονός ότι τα σκουπίδια συνεχίζουν να καίγονται, τα απορριμματοφόρα των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου, εξακολουθούν να αδειάζουν σκουπίδια στη χωματερή, τροφοδοτώντας την καύση και προκαλώντας την έκλυση οχληρών και επικίνδυνων τοξικών αερίων.

Τα σκουπίδια στοιβάζονται σε επισφαλή σωρό ύψους πολλών μέτρων με επικλινή πρανή που κινδυνεύουν κάθε στιγμή να κατολισθήσουν.

Μαύρα στραγγίσματα, προερχόμενα από τους σωρούς των σκουπιδιών, ρέουν ανεξέλεγκτα ακόμα και πάνω στον δρόμο

Η περίφραξη έχει σε πολλά σημεία καταρρεύσει και η πύλη είναι μονίμως ανοικτή. Κοπάδια από κατσίκες βόσκουν στον χώρο, τόσο γύρω, όσο και εντός της χωματερής.

Σε μικρή απόσταση από την χωματερή υπάρχουν βοσκότοποι, καλλιέργειες και ελαιώνες, οι οποίοι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουν ήδη μολυνθεί από τις τοξικές ουσίες που εκλύονται.

Σύμφωνα με την πάγια επιστημονική βιβλιογραφία, κατά την αργή καύση των σκουπιδιών στις χωματερές παράγονται τοξικές ουσίες, που διαχέονται στο περιβάλλον.

ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΙΓΟΜΕΝΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΟΞΙΝΕΣ

Οι διοξίνες είναι τα ισχυρότερα δηλητήρια που υπάρχουν στον πλανήτη. Είναι επίσης ισχυρότατες καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες, για τις οποίες δεν υπάρχει κατώτατο όριο ασφαλείας.

Οι διοξίνες δεν αφομοιώνονται, δεν διασπώνται, δεν αποβάλλονται από το σώμα των οργανισμών (και του ανθρώπου). Είναι εξαιρετικά λιπόφιλες. Ενσωματώνονται, δηλαδή, στους λιπαρούς ιστούς των φυτών και των ζώων και οι συγκεντρώσεις τους αυξάνονται κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας και από γενιά σε γενιά μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου καταγγέλλει τους Δήμους Ρεθύμνου και Αρκαδίου για μια σειρά πράξεων κα παραλήψεων, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την χωματερή του Μαρουλά, αλλά και σε μεγάλη απόσταση από αυτήν.

Στην διάρκεια των έξι μηνών που καίγεται η χωματερή, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες καταγγελίες του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου και τις εκκλήσεις μας να γίνουν μετρήσεις για διοξίνες και παρά την πρόσφατη εμπειρία από την ανάφλεξη της χωματερής των Ταγαράδων στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκαν γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μολυσμένα με διοξίνες, τα οποία κατασχέθηκαν,

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΟΥ:
 
• δεν έλαβαν κανένα μέτρο για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία (κάτι που έπρεπε να πράξουν αμέσως μετά την εκδήλωση της φωτιάς).

• συνεχίζουν να μεταφέρουν σκουπίδια στην φλεγόμενη χωματερή, τροφοδοτώντας με τον τρόπο αυτόν την καύση και εντείνοντας την έκλυση τοξικών και καρκινογόνων ουσιών

• δεν έχουν ενημερώσει τον πληθυσμό για τους κινδύνους που τον απειλούν, αντιθέτως κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να πείσουν το κοινό ότι η φωτια έσβησε και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.

• δεν έχουν αναθέσει την διεξαγωγή μετρήσεων για να διαπιστωθεί το εύρος της διασποράς των διοξινών και η συγκέντρωση τους στο λάδι, το γάλα και το κρέας των αιγοπροβάτων που βόσκουν στην ευρύτερη περιοχή .

Ύψιστη προτεραιότητα είναι να σταματήσει αμέσως η μεταφορά σκουπιδιών στην χωματερή του Μαρουλά. με οποιοδήποτε κόστος αυτό συνεπάγεται.

ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η χωματερή πρέπει να κλείσει πάραυτα, ώστε να αρχίσουν, χωρίς καθυστέρηση, οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου - στον βαθμό που αυτό είναι τεχνικά δυνατό.

Ταυτόχρονα πρέπει να ενημερωθεί το κοινό για την σοβαρότητα των κινδύνων και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και ιδίως μέτρα για τον εντοπισμό, την απόσυρση και την ασφαλή διάθεση των μολυσμένων τροφίμων.

Για το ΔΣ του
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δήμος Τσαντίλης (πρόεδρος), Κατερίνα Κορρέ (αντιπρόεδρος)


 

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167639
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.