ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη από την Περιβαλλοντ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Σελάκανο
Περ. Ομ. 1ου ΤΕΕ Ιεράπετρας , Κυριακή, 02 Μάιος 2004

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 1ΟΥ Τ.Ε.Ε. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΕΜΜ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ 8, 72200 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΤΗΛ: 2842028667, ΦΑΞ: 2842028533
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΤΗΛ: 2842026178, 6932403188                      

ΠΡΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΜΕΞΗ 5, 11528 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ:
ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΣΕΛΑΚΑΝΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Η περιβαλλοντική μας ομάδα, υλοποίησε Σχολικό Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Σ.Π.Π.Ε.), την περίοδο 2002 – 2003, με θέμα «Το Δάσος του Σελάκανου, το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης», επιχορηγούμενο από κονδύλια της Ε.Ε με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Οι μαθητές και οι συντονιστές εκπαιδευτικοί ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ και ΔΑΛΛΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ, μελέτησαν το οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και το πολιτιστικό περιβάλλον και έγραψαν μια εργασία, της οποίας αντίγραφο σας αποστέλλουμε.

Διαπίστωσαν τη σημαντικότητα του τόπου αυτού για την ευρύτερη περιοχή μας, εντυπωσιάστηκαν από τα στοιχεία που συνθέτουν το Σελάκανο (έντονα τοπογραφικά ανάγλυφα, καταπράσινες πλαγιές, εκτεταμένο δάσος πεύκου και πρίνου, άγρια ζωή με κυριότερα είδη τον αγριόγατο, το κρητικό κουνάβι, τον ασβό αλλά και πολλά είδη αρπακτικών πουλιών που είναι προστατευόμενα όπως ο γυπαετός, ο χρυσαετός, το όρνεο, το γεράκι Ελεονόρα κλπ).

Ήλθαν, επίσης, σε επαφή με τους κατοίκους της περιοχής, συζήτησαν μαζί τους, έμαθαν για την λαογραφία της περιοχής, πως ήταν η ζωή τα παλιά χρόνια, πως γλεντούσαν, τι έτρωγαν, πως ήταν κατασκευασμένα το σπίτια τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Πληροφορήθηκαν, ερχόμενοι σε επαφή με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης), ότι το Σελάκανο και η ευρύτερη περιοχή είναι ενταγμένο στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000) με κωδικό GR4320002, ότι είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με βάση την 9597/70 απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι είναι περιοχή Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (SPA) βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 79/409ΕΟΚ και ότι είναι Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος  (SCI) βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Με επισκέψεις τους στις Δημόσιες Αρχές (Διεύθυνση Δασών Λασιθίου) και Δημοτικές Αρχές (Δήμο Ιεράπετρας), ενημερώθηκαν για τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του δάσους. Στα πλαίσια αυτών των επισκέψεων ενημερώθηκαν αναλυτικά από τους αρμόδιους και για την κατασκευή Δασικού Χωριού στο Σελάκανο.

Στη συνέχεια με δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες (αντίγραφα των οποίων σας συνυποβάλλουμε) παρουσίασαν μέρη της εργασίας τους προς το αναγνωστικό κοινό, αλλά και τους προβληματισμούς της ομάδας, για το υπό ίδρυση Δασικό Χωριό.

Όλες τις πληροφορίες που συνέλεξαν τις παρουσίασαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2003 στην Ιεράπετρα, παρουσία πολλών συμπολιτών μας.

Με την αναφορά μας αυτή θα θέλαμε να σας θέσουμε υπόψη ορισμένα ζητήματα  που καθιστούν τη δημιουργία Δασικού Χωριού στο Σελάκανο – Ιεράπετρας – Λασιθίου, επικίνδυνη επέμβαση στο προαναφερόμενο δασικό οικοσύστημα.

Α. Θα επιθυμούσαμε να διευκρινίσετε, κάνοντας χρήση των αρμοδιοτήτων σας, εάν είναι νόμιμη η διαδικασία χωροθέτησης του Δασικού Χωριού ΜΕΣΑ στο Δάσος και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον υπάρχοντα οικισμό Σελάκανου.  Μέσα στο δάσος, που όπως αναφέρουμε προστατεύεται από σειρά αποφάσεων και είναι ενταγμένο στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 και το κυριότερο είναι Περιοχή Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (SPA), που σημαίνει ότι πρέπει να έχει γίνει ειδική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Απ΄ ότι γνωρίζουμε ΚΑΜΙΑ μελέτη δεν έχει γίνει, ακόμη, ενώ η χωροθέτηση ήδη έχει εγκριθεί από Δασική Υπηρεσία (1436/26-9-02) και ο Υπουργός Γεωργίας ήδη έχει εγκρίνει κονδύλιο ύψους 2.276.992 ΕΥΡΩ για την κατασκευή του.
Λόγω του ότι πληροφορούμαστε και από τον τύπο (βλέπετε σχετικό δημοσίευμα που σας υποβάλλουμε) ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, τα δασικά χωριά ξεκινούν και κατασκευάζονται χωρίς προηγουμένως να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες, προκαλώντας αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, φοβούμεθα μη γίνει και στην περίπτωσή μας το ίδιο. 

Β. Θα θέλαμε να ενημερωθούμε και να διερευνήσετε και εσείς , γιατί ενώ θα μπορούσε το Δασικό Χωριό να κατασκευαστεί έξω από το Δάσος, όπως γίνεται και με τα άλλα Δασικά Χωριά της Κρήτης, η χωροθέτησή του γίνεται ΜΕΣΑ στο δάσος και μάλιστα σε έκταση ιδιόκτητη που ο Δήμος Ιεράπετρας θα προβεί στην αγορά της;
Γιατί ενώ στην αρχική μελέτη, σχεδιάζονταν 10 κατοικίες στη συνέχεια ο αριθμός διπλασιάστηκε, αυτή την ενημέρωση είχαμε σε συνάντηση που είχαμε με τον Δασολόγο κ. Λασιθιωτάκη, στη Δ/νση δασών Λασιθίου και τελικά θα κατασκευαστούν 19 κατοικίες, ενώ τα περισσότερα δασικά χωριά προβλέπεται να έχουν 10 κατοικίες; 
Πως θα αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι το θέμα της αποχέτευσης τόσων κατοικιών, για το ζήτημα της οποίας καμία αναφορά δεν γίνεται ούτε στην προμελέτη;
Πως θα καλυφθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος , 19 κατοικιών, εστιατορίου, φωτισμού κοινοχρήστων χώρων,  με φωτοβολταϊκά  στοιχεία, όπως προτείνει η προμελέτη, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι η απόδοσή τους είναι πολύ μικρή και το κόστος θα αγγίξει το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου;

Γ. Θα επιθυμούσαμε, επίσης, να πληροφορηθούμε- διότι η ενημέρωση της ομάδας μας είναι ελλιπής από τις αρμόδιες αρχές- πως αυτές σκέπτονται να διαχειριστούν το υπό δημιουργία Δασικό Χωριό; Η ενημέρωσή μας, αναφέρουμε ότι είναι ελλιπής, διότι ενώ έχουμε δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον μας, ο Δήμος σε συσκέψεις που διενεργεί με τους φορείς της περιοχής, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα, δεν μας καλεί να συμμετάσχουμε.

Πως θα προστατεύσουν την άγρια πανίδα της περιοχής από την συνεχή κυκλοφορία οχημάτων μέσα στο δάσος μέρα και νύχτα; Τι μέτρα προστασίας θα πάρουν για την προφύλαξη του δασικού οικοσυστήματος και αν σκέπτονται πριν την κατασκευή του Δασικού χωριού να προχωρήσουν και σε σύνταξη Διαχειριστικού σχεδίου για το ίδιο το δάσος και την προστασία του από την υπερβόσκηση, την ελεύθερη βόσκηση, το φράξιμο των διανοιχθέντων δρόμων από τη Δασική Υπηρεσία,  μέσα στο δάσους, από τους βοσκούς με συρματοπλέγματα και πόρτες για «προφύλαξη» των ελευθέρως βοσκόντων ζώων τους, τον υπερπληθυσμό κυψελών και όσων προβλημάτων προκύπτουν από το ζήτημα αυτό (στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 50.000 κυψέλες και εξάγεται το 80% το μελιού της Κρήτης), το παράνομο κυνήγι, την τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων για καταπολέμηση των «βλαβερών» ζώων, την παράνομη συλλογή ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Όλα τα παραπάνω, μας κάνουν και ανησυχούμε σοβαρά. 

Θέσαμε το θέμα στο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κρήτης και συζητήσαμε μαζί τους το θέμα. Διαπιστώσαμε ότι δεν συμβαίνουν τα ίδια στα υπόλοιπα υπό κατασκευή χωριά της Κρήτης και ότι το δικό μας, έτσι όπως σχεδιάζεται αποτελεί επικίνδυνη εξαίρεση.

Αποφασίστηκε να βγει ειδικό ψήφισμα από όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για το θέμα αυτό, ώστε να εκφραστεί η ανησυχία μας. Το σχετικό κείμενο του ψηφίσματος σας το συνυποβάλλουμε.

Η πρότασή μας είναι:

Να γίνει το Δασικό Χωριό στην περιοχή του Σελάκανου. Θα διευκολύνει τους οικοεπισκέπτες και τους ειδικούς επιστήμονες, ενώ θα δώσει βαθιά ανάσα στους λιγοστούς κατοίκους του εγκαταλελειμμένου οικισμού.

Η χωροθέτησή του πρέπει να γίνει εκτός του δάσους.

Είτε στην ευρύτερη περιοχή των παρυφών του, είτε κοντά στον υπάρχοντα οικισμό. Είναι σε όλους γνωστό ότι υπάρχουν εκτάσεις ελεύθερες, εκτός του δάσους, για την χωροθέτησή του.

Για την Περιβαλλοντική Ομάδα

Ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Οι μαθητές/τριες
ΚΑΒΒΟΥΣΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΒΒΟΥΣΑΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΑΘΟΥΡΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ
ΜΑΥΡΙΚΟΥΚΟΥΛΑΚΗ ΣΠ.
ΜΠΑΜΙΕ ΑΡΕΤΗ
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤ.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΗ
ΠΕΡΑΚΗ ΒΙΚΥ
ΠΕΤΡΑΚΗ ΜΑΡ.
ΣΑΜΠΡΟΒΑΛΑΚΗ ΟΥΡ.
ΤΣΕΡΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΧΡΥΣΟΥ ΜΑΡ.

Συννημένα στάλθηκαν με την προσφυγή τα παρακάτω:

1. «Το δάσος του Σελάκανου το μεγαλύτερο πευκοδάσος της Κρήτης», έκδοση της Περιβαλλοντικής Ομάδας 1ου ΤΕΕ Ιεράπετρας.

2. Την έγκριση της μελέτης «Χωροθέτησης Δασικού Χωριού – χώρου αναψυχής, δάσους Σελάκανου Δήμου Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου» της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Κρήτης, με Αρ. Πρωτ. 1436/26-9-02.

3. Ανακοίνωση οικολογικών οργανώσεων Κρήτης για το υπό ίδρυση Δασικό Χωριό Σελάκανου.

4. Ανακοίνωση οικολογικών οργανώσεων Κρήτης για τα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη στις 18/4/04, στο Ηράκλειο, όπου υπάρχει και σχετική αναφορά για το δασικό Χωριό του Σελάκανου.

5. Έγγραφο από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ που φαίνονται τα στοιχεία που αφορούν την περιοχή του Σελάκανου.

6. Φωτογραφικό υλικό όπου φαίνεται ο υπάρχον οικισμός και απόσπασμα του δάσους. Σε καμία φωτογραφία δεν φαίνεται η περιοχή που θα γίνει το Δασικό Χωριό, η οποία είναι πολύ μέσα στο δάσος. 

7. Δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 4/9/04, για την προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, των Ορειβατικών συλλόγων Αχαΐας για την κατασκευή δασικού χωριού στο Ν. Αχαΐας.

8. Φωτοτυπία του προγράμματος της εκδήλωσης που διοργανώσαμε για το δάσος του Σελάκανου.

9. Δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν στο ίδιο θέμα.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 01 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167372
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.