ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Μαρουλάς
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου , Παρασκευή, 14 Δεκέμβριος 2007


Το ερώτημα ήταν, μέχρι τώρα, ρητορικό. Το έθεταν οι εκάστοτε δημοτικοί και νομαρχιακοί μας άρχοντες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να αναβάλλουν, για μια δεκαετία σχεδόν, το κλείσιμο της χωματερής στον Μαρουλά.


Τώρα η χωματερή έκλεισε με δικαστική απόφαση. Αυτή την φορά το κλείσιμό της φαίνεται ότι είναι οριστικό. Είχε, βέβαια κλείσει και τον περασμένο Απρίλιο με απόφαση του Νομάρχη και είχε δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα έχει κλείσει ως τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η χωματερή του Μαρουλά συνέχισε να λειτουργεί παράνομα ακόμη και όταν τον περασμένο Απρίλιο πήρε φωτιά που δεν έχει ακόμη σβήσει.

Παρά το γεγονός πως η χωματερή καιγόταν, επί επτά μήνες, οι δήμοι Ρεθύμνου και Αρκαδίου συνέχιζαν να ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια τους, σαν να μη συνέβαινε τίποτα.

Που θα πάνε τώρα τα σκουπίδια; Το ερώτημα δεν είναι πλέον ρητορικό, αλλά πραγματικό. Ο Δήμος, η Νομαρχία, η Περιφέρεια είχαν όλο τον καιρό (χρόνια ολόκληρα) να το σκεφτούν και να το απαντήσουν. Δεν το έπραξαν και η ευθύνη είναι όλη δική τους. Δεν βρήκαν λύση για τα σκουπίδια και δεν έκλεισαν την χωματερή ακόμα και όταν πήρε φωτιά.

Οκτώ μήνες η χωματερή καπνίζει εκλύοντας ένα αποπνικτικό τοξικό νέφος που, όπως διαβάζουμε στην επιστημονική βιβλιογραφία, περιέχει διοξίνες. Κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε για την Δημόσια Υγεία. Κανείς δεν έδωσε εντολή να γίνουν τοξικολογικές μετρήσεις στο κρέας και στο γάλα των αιγοπροβάτων που βόσκουν στην γύρω περιοχή. Και στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη είναι όλη δική τους.

Που θα πάνε τα σκουπίδια; Σε πρόσφατη συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου (εφημερίδα «Ρέθεμνος» 8-12-07), έδωσε την εξής εκπληκτική απάντηση:

«Στα σπίτια σας και τους κάδους θα σφραγίσω! Στα σπίτια σας θα μείνουν ή στις αυλές εκείνων που ξέρανε τη λύση τώρα και μήνες. Θέλω να πάνε εκεί τα σκουπίδια, εκείνοι που ξέρανε, η κ. Κορρέ, ο κ. Νίνος, όλοι εκείνοι, εκεί θα πάνε τώρα τα σκουπίδια!».

Ας είμαστε επι τέλους σοβαροί. Την χωματερή στον Μαρουλά δεν την έκλεισε ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ούτε η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η Δικαστική Αρχή, όπως οφείλει να γίνεται σε μια συντεταγμένη πολιτεία, όταν διαπιστωθεί παρανομία.

Τόσο καιρό που η χωματερή δεν έκλεινε, τόσο καιρό που η χωματερή καπνίζει, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος μπορούσε να καλέσει τους δημότες να ρίξουν τα σκουπίδια τους μπροστά στο Δημαρχείο. Δεν το κάναμε διότι, όπως είναι γνωστό, προτιμάμε να υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα. Θα ήταν, ωστόσο, μια πράξη συμβολική που θα πίεζε τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να βρεί λύση για την διαχείριση των αποβλήτων του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Δεν είναι το ίδιο όταν ένας Δήμαρχος, με την εξουσία που διαθέτει, καλεί τους «αγανακτισμένους πολίτες» να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και να πετάξουν τα σκουπίδια τους στην αυλή αυτών που επί χρόνια πιέζουν τις αρχές να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Είναι άμεση απειλή κατά πολιτών που διαφωνούν και προτροπή, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, για άσκηση βίας, αυτοδικία και τραμπουκισμούς.

Το ΔΣ του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167668
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.