ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Μαρουλάς καίει ακόμη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου - Μαρουλάς
Δήμος Τσαντίλης , Παρασκευή, 11 Ιανουάριος 2008


Η χωματερή του Μαρουλά έκλεισε με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ετών. Αυτή είναι η καλή είδηση για την νέα χρονιά. Η κακή είδηση είναι ότι η χωματερή του Μαρουλά εξακολουθεί να καίει και να εκλύει διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες. Εξακολουθεί επίσης να παράγει τοξικά στραγγίδια που ρυπαίνουν τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά. Όπως πάντα.

Για πόσο θα συνεχίσει να καίει; Για πόσο θα συνεχίσει να εκλύει τοξίνες; ¶γνωστο. Γνωστό είναι ότι όσο παραμένουν τα σκουπίδια στοιβαγμένα στην χωματερή, θα παράγουν μεθάνιο, που θα βρίσκει δίοδο προς την επιφάνεια και θα τροφοδοτεί την καύση. Το κουκούλωμα με χώμα δεν αρκεί. Η παραγωγή μεθανίου είναι μια αναερόβια χημική διεργασία, μια διεργασία, δηλαδή, που γίνεται στα βάθη του στρώματος των σκουπιδιών, εκεί όπου δεν υπάρχει οξυγόνο. Το κουκούλωμα των δεν θα σβήσει τα σκουπίδια που καίνε. Αντίθετα, αυξάνει ο κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη του παγιδευμένου. Πώς θα σβήσουν τα σκουπίδια που καίνε και πότε; Επίσης άγνωστο.

Για πόσο καιρό ακόμη θα παράγει η χωματερή τοξικά στραγγίδια; Κανείς δεν ξέρει. Σύμφωνα με την διεθνή πρακτική, η χωματερή θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται επί τουλάχιστον επί τρεις δεκαετίες, ώστε να είναι βέβαιο ότι τα τοξικά στραγγίδια, που θα εξακολουθεί να παράγει όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν θα καταλήξουν στα επίγεια και τα υπόγεια νερά.

Είναι πολλά αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει αλλά δεν έγιναν όταν η χωματερή λειτουργούσε. Λείπουν οι υδρολογικές έρευνες που θα επέτρεπαν να διαπιστωθεί η έκταση και η ένταση ρύπανσης των νερών, ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός για τους κινδύνους που απειλούν την δημόσια υγεία και να ληφθούν επανορθωτικά μέτρα.

Λείπουν επίσης οι μετρήσεις για την εκτίμηση της διασποράς των αερίων ρύπων. Προέχει βέβαια να σβήσει η φωτιά που σιγοκαίει στην χωματερή. Το σβήσιμό της, όμως, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα. Η χωματερή δεν αρκεί να πάψει να καπνίζει για να θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα λύθηκε. Πρέπει να ελεγχθεί η έκλυση μεθανίου, που εκτός από την τοξικότητά του είναι και ένα από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου, 20 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η έλλειψη μετρήσεων που θα επέτρεπαν να να εκτιμηθεί η ρύπανση του εδάφους από τις διοξίνες στην ευρύτερη περιοχή της χωματερής. Κυρίως όμως λείπουν οι μετρήσεις διοξινών στο κρέας και το γάλα των αιγοπροβάτων που βόσκουν και σήμερα γύρω και συχνά εντός της χωματερής.

Η έλλειψη μετρήσεων δεν πρέπει, ωστόσο, να εκληφθεί ως άλλοθι για την απραξία. Πριν και ανεξάρτητα απΆ όλα τα άλλα, πρέπει να απομακρυνθούν τα κοπάδια από την ευρύτερη περιοχή της χωματερής και να επιδιορθωθεί η περίφραξη, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος των αιγοπροβάτων στον χώρο των σκοπιδιών.

Χωρίς να γίνουν αυτά τα ελάχιστα, αλλά πλήρως απαραίτητα είναι αυταπάτη να μιλάμε για αποκατάσταση του χώρου της χωματερής. Και ας μη ξεχνάμε: αποκατάσταση της χωματερής δεν σημαίνει κουκούλωμα.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167674
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.