ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέα προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για το νησί της Χρ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Χρυσή
ΠΕΡ. ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ , Τετάρτη, 19 Μάιος 2004

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΝΕΩΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
ΜΙΧ. ΚΟΘΡΗ  20, 72200 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
ΤΗΛ: 2842026178
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΙΝ.: 6932403188

ΠΡΟΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΜΕΞΗ 5, 11528 ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑ:
Βλάβες στο φυσικό περιβάλλον της νήσου Χρυσής

Νήσος Χρυσή

Αγαπητέ Συνήγορε του Πολίτη,

Με την υπ. αρίθμ. 5635.2.8/ 19.02.04 επιστολή σας, που αφορά την υπ. Αριθμό Υπόθεση 5635/30.04.01, για το προαναφερόμενο θέμα, μας ενημερώσατε ότι η υπόθεση ετέθη στο αρχείο.

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά, ως θεσμό και ως Ανεξάρτητη Αρχή και ιδιαίτερα τους κ.κ Τσαϊτουρίδη Χρήστο και Παπαδημητρίου Κώστα, για το σοβαρό ενδιαφέρον που δείξατε όλοι για το τόσο σοβαρό θέμα της περιοχής μας και αφιερώσατε πολύ απ΄ τον πολύτιμο χρόνο σας.

Πράγματι, οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από μέρους σας, έχουν φέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα.
Το πρώτο ήταν ότι, επιτέλους, οι δημόσιες αρχές κατόπιν πιέσεών σας, άρχισαν να δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για το «διαμάντι» αυτό της Μεσογείου.  Υπήρξε μια συχνή αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών και Εσάς, που σε αρκετές περιπτώσεις έφερε θετικά αποτελέσματα, όπως η πρόσληψη υπαλλήλων από το Δήμο Ιεράπετρας, η εντατικοποίηση των ελέγχων από το Αστυνομικό Τμήμα καθώς  και η εκκίνηση της διαδικασίας σύνταξης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, συνάντησε την πλήρη αδιαφορία των υπηρεσιών. Η στάση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να αρνείται επιμόνως να προσλάβει δασοπυροσβέστες προκαλεί στον οιονδήποτε έκπληξη.  Ακόμη, ο πλημμελής έλεγχος της Λιμενικής Αρχής Ιεράπετρας, προς και από το νησί, που ο κάθε ένας μπορεί να μεταφέρει ανεξέλεγκτα οτιδήποτε, είναι ένα γεγονός σημαντικό που ασκεί αρνητικές επιδράσεις και αναστέλλει τα όποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται. Πως αλλιώς να εξηγηθεί, ΣΗΜΕΡΑ,  η ύπαρξη νέων αυθαίρετων κατασκευών, δεκάδων σκηνών, ενώ η διακίνηση προϊόντων της άγριας χλωρίδας από το νησί προς την τοπική αγορά της Ιεράπετρας «οργιάζει»; Τα προβλήματα των απορριμμάτων και της διάθεσης των λυμάτων του Δημοτικού περιπτέρου εξακολουθούν να υπάρχουν.

Στο νησί της Χρυσής, υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 30 παραπήγματα (αυθαίρετες κατασκευές) και 50 σκηνές (!!!).  Τα στοιχεία υπάρχουν σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΔΙΕΞΟΔΟΣ αρ. φύλ. 276, της 21/04/2004, την οποία συνημμένα σας αποστέλλουμε και αφορούν την αυτοψία που διενήργησε η Δ/νση Δασών Λασιθίου. Στην ίδια αυτοψία διαπιστώνονται πάμπολλες παραβάσεις, που έχουν να κάνουν με την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού, με την ύπαρξη παγίδων για αγριοκούνελα και πέρδικες, με την κοπή κέδρων που χρησιμοποιούνται ως καυσόξυλα ή και για τις πρόχειρες κατασκευές, με το ότι σπάνια είδη φυτών μαζεύονται με τα τσουβάλια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Τις διαπιστώσεις αυτές έχει κάνει ο Δασολόγος κ. Ματθαίος Φιλιππάκης, υπάλληλος της Δ/νσης Δασών και τις αναγράφει σε έκθεση αυτοψίας που διενήργησε. Αυτοψία που δεν διαθέτουμε για να σας την αποστείλουμε αλλά φυσικά μπορείτε να την προμηθευτείτε από την αντίστοιχη υπηρεσία .

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η παρέμβασή ΜΑΣ, η δική σας και η δική μας, θα έπρεπε να είχε ως στόχο να τεθεί ένα τέλος σε όλα τα παραπάνω.

Για να συνοψίσουμε.
Το 2001 όταν ξεκίνησε η συνεργασία μας, υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές, γινόταν ελεύθερη κατασκήνωση, η χλωρίδα και πανίδα του νησιού καταστρέφονταν ανεξέλεγκτα, το πρόβλημα των σκουπιδιών ήταν τεράστιο, το πρόβλημα της αποχέτευσης του δημοτικού περιπτέρου κεφαλαιώδες, η δυσφήμηση της χώρας μας στους 2500 επισκέπτες ημερησίως τη θερινή σεζόν σημαντική. Γενικά η ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί δεν υπόκειτο σε κανέναν έλεγχο.
Σήμερα, το Δασαρχείο Λασιθίου πραγματοποιώντας αυτοψία, διαπιστώνει τα ίδια ακριβώς προβλήματα.
Αυθαίρετες κατασκευές, ελεύθερη κατασκήνωση, η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού συνεχίζει να καταστρέφεται, το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι τεράστιο, το πρόβλημα της αποχέτευσης του δημοτικού περιπτέρου εξακολουθεί να παραμένει.

Ο Δήμος Ιεράπετρας, προσλαμβάνει μεν δύο δημοτικούς υπαλλήλους, εποχιακά, αλλά έχουμε την εντύπωση ότι το κάνει μόνο και μόνο για να ξεφύγει από την «υποχρέωση» απέναντί σας. Πως αλλιώς να εξηγήσουμε την παρουσία τόνων σκουπιδιών στο νησί, πώς να εξηγήσουμε το σημαντικότατο πρόβλημα της αποχέτευσης του δημοτικού περιπτέρου, που σε όλους είναι γνωστό τι συμβαίνει… όταν αποχωρούν οι ημερήσιοι επισκέπτες από το νησί, πώς να εξηγήσουμε την πολιτική που ακολουθεί στην επέκταση και ενοικίαση των δημοτικού περιπτέρου και την ολοένα αυξανόμενη παρουσία ομπρελών στις παραλίες της Χρυσής;

Θεωρούμε ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα (δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άλλη έκφραση) την συμπεριφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας. Δεν γνωρίζουμε για ποιους λόγους η υπηρεσία αυτή δεν πιέστηκε από μέρους σας περισσότερο. Θεωρούμε ότι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ υπηρεσία που θα μπορούσε να ασκήσει ουσιαστικό έλεγχο πάνω στο έδαφος της νήσου Χρυσής, τοποθετώντας πυροφύλακες όλο τον χρόνο, είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που ζητούν από μέρους της απάντηση. Πως ελέγχει τα  δάση  της Ιεράπετρας και δεν επιτρέπει την ελεύθερη κατασκήνωση σ’ αυτά; Το δάσος της Χρυσής δεν πρέπει να ελέγχεται; Γιατί απαγορεύει τη διανυκτέρευση μέσα στα δάση της περιοχής μας και ελέγχει αυστηρά όσους το προσπαθούν και δεν κάνει το ίδιο για το νησί της Χρυσής; Πως ελέγχει το άναμμα πυρκαγιάς μέσα στα δάση της περιοχής μας και δεν κάνει το ίδιο για τη Χρυσή, που την καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται από την Ιεράπετρα, που σημειωτέον απέχει 7 ν. μίλια, ότι είναι φωταγωγημένη από τις πάμπολλες φωτιές που ανάβουν κάθε βράδυ; Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα της Υπηρεσίας αυτής και δεν έχει ενεργοποιηθεί καθόλου για τη Χρυσή, λες και δεν βρίσκεται υπό την εποπτεία της; Καθαρή απάντηση δεν νομίζουμε ότι έχουμε λάβει.

Ο Λιμενικός Σταθμός Ιεράπετρας, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι μπορεί να αυξήσει τα μέτρα ελέγχου από και προς τη Χρυσή. Δεκάδες κατασκηνωτές μεταβαίνουν με τα πλοιάρια της τακτικής συγκοινωνίας στο νησί. Οι Λιμενικοί που παρίστανται σε κάθε αναχώρηση και ελέγχουν τις καταστάσεις επιβίβασης, δεν διαπιστώνουν «ιδίοις όμασι» τις μεταφερόμενες σκηνές; Δεν θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους «υποψήφιους» κατασκηνωτές στο να πάνε στη Χρυσή μαζί με τις σκηνές τους; Ακόμη στην είσοδο του λιμανιού της Ιεράπετρας, σε μόνιμη βάση, υπάρχει σκάφος του Λιμενικού Σώματος σαν αυτόνομη διοικητική μονάδα, που ελέγχει συνεχώς τις αποπλεύσεις σκαφών για τα εφόδια (σωστικά κλπ) που διαθέτουν. Όταν διαπιστώνουν ότι μεταφέρουν σκηνές, τραπέζια, καρέκλες, ψυγεία, διάφορα έπιπλα, ξύλα για κατασκευές κλπ γιατί δεν απαγορεύουν τον απόπλου του συγκεκριμένου σκάφους; Το εμπόριο διαφόρων ειδών πανίδας και χλωρίδας της Χρυσής έχει ιδιαίτερη άνθιση. Δεν διαπιστώνουν ποτέ τέτοιου είδους παραβάσεις; Πως γίνεται και κυκλοφορούν εκατοντάδες (στην κυριολεξία) κιλά άγριας αγκινάρας στην Ιεράπετρα, σε μανάβικα, σε σούπερ μάρκετ, αλλά ακόμη και από τους ίδιους τους επιτήδειους στη Λαϊκή αγορά, χωρίς κανένα έλεγχο; Δεν απαιτούνται γι’ αυτό το εμπόριο κάποια παραστατικά; Αν κάποιος ερασιτέχνης ψαράς πιάσει πάνω από συγκεκριμένο αριθμό ψαριών του «κόβουν» πρόστιμο, για κάποιους άλλους δεν υπάρχει καμία τιμωρία; Οι κύριοι αυτοί που μετέχουν στο εμπόριο αυτό δεν παρανομούν; Και κάτι ακόμη ποιο τραγικό. Τα αυγά που γεννούν οι άγριες πέρδικες στη Χρυσή, επιτρέπεται κάποιοι να τα εμπορεύονται για να γίνει αναπαραγωγή;  Αυτό το γεγονός μας κατήγγειλε, μόλις πριν λίγες μέρες, ο κ. Νίκος Παπάγγελος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιεράπετρας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.  Για να μην αναφερθούμε στο παράνομο κυνήγι που είναι ανεξέλεγκτο.

Αγαπητέ, Συνήγορε του Πολίτη.
Πραγματικά, όλα τα μέλη της ομάδας μας είναι πολύ ευχαριστημένα από τη δραστηριότητα που αναπτύξατε για τη Χρυσή. Η κοινωνία της Ιεράπετρας είδε, επίσης, με ευχαρίστηση, κάτι να αλλάζει απέναντι στη διαχείριση της Χρυσής και κάποια μέτρα και έλεγχοι να γίνονται. 

Θα σας παρακαλούσαμε να μας βοηθήσετε, ακόμη περισσότερο και  να μην σταματήσουμε στη μέση, την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Δεν γνωρίζουμε αν τώρα που βάλατε την υπόθεση στο αρχείο, υπάρχει κάποια άλλη  παρέμβαση που μπορεί να γίνει από μέρους σας.

Είναι κοινή, θέλουμε να πιστεύουμε, η διαπίστωση, ότι ο σκοπός για τον οποίο έγινε η πρώτη μας αναφορά και η όλη δράση που αναπτύξατε μέχρι σήμερα, δεν έχει επιτευχθεί.  Χρειάζεται λίγη ακόμη προσπάθεια από μέρους ΜΑΣ (και Εσάς και εμάς).
Το νησί της Χρυσής, η «Διαμαντόπετρα» της Μεσογείου, όπως την ονομάζουμε εμείς, εξακολουθεί να ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ και εκπέμπει δυνατό SOS. 
Ας μην το αφήσουμε στην τύχη του.

Προσβλέποντας με εμπιστοσύνη στη συμπαράστασή σας και με  αληθινή εκτίμηση.

Για τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Νέων Ιεράπετρας
Ο Συντονιστής
Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 01 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167799
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.