ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τα μεταλλαγμένα στην Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Δράσεις
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας , Σάββατο, 12 Ιούνιος 2004

Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ;
ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ – ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Από την εκδήλωση στην Ιεράπετρα για τα μεταλλαγμένα

Πραγματοποιήθηκε, στην Ιεράπετρα, με μεγάλη επιτυχία, η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2004, εκδήλωση για τα μεταλλαγμένα.

Την εκδήλωση οργάνωσαν η νεοϊδρυθείσα Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του ανοικτού αμφιθέατρου, δίπλα στο Δημαρχείο, παραβρέθηκαν αρκετοί Ιεραπετρίτες, που ήθελαν να ενημερωθούν και παράλληλα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τα μεταλλαγμένα.

Στην εκδήλωση, ομιλητές ήταν ο κ. Νίκος Κυφωνίδης – Βιολόγος και ο κ. Μανώλης Χατζάκης – Γεωπόνος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή βίντεο, σχετικού με το θέμα, ενώ στη συνέχεια μαθητές του 1ου  Γυμνασίου Ιεράπετρας, διάβασαν λογοτεχνικό κείμενο αφιερωμένο στη «Ντόλη» το γνωστό μεταλλαγμένο πρόβατο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε από πλευράς του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, το οποίο εκτός της συμμετοχής των μαθητών του στην επιτυχή οργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ήταν και χορηγός της, ο Διευθυντής του κ. Νίκος Αποστολάκης. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δυνατότητες που δίνει το συγκεκριμένο σχολείο, σε πολίτες που δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου, να το αποκτήσουν με κύκλο μαθημάτων 18 μηνών. Το περιεχόμενο των σπουδών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας περιλαμβάνει και πολλές δράσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον, το θέατρο, το χορό, ενώ οι φοιτούντες έχουν την δυνατότητα ουσιαστικής μόρφωσης, εκμάθησης Αγγλικής γλώσσας και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.     

Ο κ. Κυφωνίδης – Βιολόγος, στη συνέχεια με την ομιλία του, ανέλυσε το θέμα από επιστημονικής απόψεως, θέτοντας τις θετικές αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που έχει η πρόοδος της επιστήμης της γενετικής. Έδωσε σύντομες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τον καταναλωτή γύρω από το θέμα των μεταλλαγμένων ουσιών που βρίσκονται στα τρόφιμα, ενώ έθεσε και τους προβληματισμούς του για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για τον έλεγχο των σπόρων που εισάγονται για καλλιέργεια στο νομό μας.

Έκανε την πρόταση, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της, να ζητά πιστοποιητικά από τις εταιρείες εισαγωγής σπόρων και φυτών, ότι δεν είναι Γενετικά Τροποποιημένα.

Η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Κυφωνίδη, θα την προωθήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες και θα ζητήσει την εφαρμογή της.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο κ. Χατζάκης – Γεωπόνος, ανέπτυξε τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του θέματος. Επεσήμανε ότι δεν ισχύουν τα επιχειρήματα των εταιρειών που ασχολούνται με την παραγωγή γενετικά τροποποιημένου υλικού και το ότι γίνεται, έχει την οικονομική συνιστώσα και πάνω απ’ όλα στόχο το κέρδος.

Παράλληλα εξέφρασε με τη σειρά του την ανησυχία του για το ότι δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ισχυροί στη χώρα μας και είμαστε εκτεθειμένοι σαν καταναλωτές αλλά και σαν παραγωγοί στις ορέξεις των μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας τροφίμων.

Ο κ. Παύλος Δασκαλάκης, εκ μέρους της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, αναφέρθηκε γενικά για το οικολογικό κίνημα και τις δυνατότητες που αυτό δίνει για τοπικές δράσεις. Αφού έθεσε στην αρχή τα γενικότερα παγκόσμια προβλήματα, που απασχολούν τον κάθε πολίτη, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλουν με την ενεργή συμμετοχή τους για την αντιμετώπιση των μικρών και μεγάλων τοπικών προβλημάτων. Μάλιστα ανέφερε πολλά από αυτά όπως η ασύστολη χρήση φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια, η συνεχής επέκτασή τους χωρίς όρια και κανονισμούς, η ανάγκη ελέγχου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο, που θα λειτουργήσει τον Αύγουστο, αν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, έθεσε τους προβληματισμούς που υπάρχουν για το αίτημα φορέων της περιοχής περί δημιουργίας Εμπορευματικού Σταθμού στην Ιεράπετρα, για τα σκουπίδια που εκτός από το ότι βρίσκονται παντού, συνεχώς παράγονται και σε μεγαλύτερες  ποσότητες, την έλλειψη ανακύκλωσης στην Ιεράπετρα που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, την έλλειψη ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, την απουσία πάρκου στην πόλη και τις ελλιπείς παιδικές χαρές, ενώ ακόμη αναφέρθηκε και στους κινδύνους που υπάρχουν σε όμορφα περιβαλλοντικά περιοχές όπως το νησί της Χρυσής, το Σελάκανο, τη Θρυπτή.

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία που έδωσε ο μαθητής του ΤΕΕ Ιεράπετρας Ηλίας Τσέρος.

Να σημειωθεί ότι πάνω από 20 Ιεραπετρίτες υπέγραψαν την αίτηση εγγραφής στην Οικολογική Ομάδα, η οποία κυκλοφορούσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης από μέλη της.

Επόμενες δραστηριότητες της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας, που στη σφραγίδα της έχει το ενδημικό φυτό της Χρυσής, Colchicum Costuriere, θα είναι η επίσκεψη στο νησί της Χρυσής για καθαρισμούς και καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν εκεί και μια εκδήλωση αφιερωμένη στο ποδήλατο και την μετακίνηση που πρέπει να γίνεται με τα πόδια και όχι με την συνεχή χρήση του αυτοκινήτου.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 01 Οκτώβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167882
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.