ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικ. Ομάδα Ιεράπετρας Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πρόγραμμα ανακύκλωσης στα σχολεία της Ιεράπετρας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας - Δράσεις
Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας , Παρασκευή, 02 Απρίλιος 2010

1700 μαθητές και μαθήτριες ενημερώθηκαν στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος για την ανακύκλωση που διεξάγει το ΚΠΕ Ιεράπετρας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ιεράπετρας για την ανακύκλωση στα σχολεία της Ιεράπετρας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από την Τετάρτη 17 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Συνεργάστηκαν με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας το 1ο Γραφείου Αθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου και τα Δημοτικά σχολεία 1ο, 3ο 4ο και Κεντριού, τα Γυμνάσια 1ο και 3ο και το 2ο Γενικό Λύκειο Ιεράπετρας.

Συνολικά ενημερώθηκαν 1700 μαθητές και μαθήτριες και πάνω από 100 εκπαιδευτικοί.

Στόχος του προγράμματος είναι, οι μαθητές να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερο τις έννοιες της μείωσης παραγωγής απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Στη σύγχρονη κοινωνία που ο καταναλωτισμός έχει λάβει ασύδοτες διαστάσεις πρέπει το σχολείο και η οικογένεια να παίξει ένα σημαντικό ρόλο και να αποτελέσει τον παράγοντα εκείνο που θα διαμορφώσει μια νέα αντίληψη στους πολίτες.

Παράγουμε σαν άνθρωποι, απίστευτες ποσότητες απορριμμάτων, τα οποία φροντίζουμε να τα θάβουμε "κάτω από το χαλί" της γειτονιάς μας!

Μερικά στοιχεία από μια έρευνα που διεξήχθη ΜΟΝΟ για τις ΗΠΑ.

426.000 κινητά τηλέφωνα αποσύρονται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ!

170.000 μπαταρίες κάθε 15 λεπτά!

1.000.000 πλαστικά ποτηράκια πετιούνται στα σκουπίδια κάθε 6 ώρες στις αμερικάνικες αεροπορικές πτήσεις!

60.000 πλαστικές σακούλες κάθε 5 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ!!!

2.000.000 πλαστικά μπουκάλια κάθε 5 ΛΕΠΤΑ!!!

106.000 αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών αποσύρονται κάθε 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ.

Όλα αυτά ΜΟΝΟ στην Αμερική. Φανταστείτε τι γίνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η χώρα μας και η Ιεράπετρα δεν είναι σε καλύτερη μοίρα.

Θέλουμε, λοιπόν, με το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάμε και θα διαρκέσει, μέχρι τέλους της χρονιάς, να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και μέσω αυτών οι οικογένειές τους, ώστε να αρχίσουμε να περιορίζουμε τα σκουπίδια που παράγουμε, να επαναχρησιμοποιούμε διάφορα υλικά και να μην τα πετάμε χωρίς δεύτερη σκέψη, να ξεχωρίσουμε τα υλικά που μπορούν να πάνε για ανακύκλωση.
Στα συρμάτινα πλαίσια που έχουν τοποθετηθεί στη πόλη της Ιεράπετρας, αλλά και σε άλλα σημεία εκτός αυτής μπορούμε να τοποθετούμε εκτός από χαρτί και άλλα υλικά αρκεί να τα έχουμε διαχωρίσει. Έτσι μπορούμε να τοποθετούμε πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, τηγανόλαδο σε πλαστικές συσκευασίες του ενός ή των τεσσάρων λίτρων, σιδερένια, αλουμινένια ή και χάλκινα αντικείμενα, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Όλα αυτά τα είδη ο ιδιώτης που ασχολείται με την ανακύκλωση στο δήμο μας θα τα απομακρύνει και θα τα στείλει για ανακύκλωση.

Στην πόλη μας, το σύστημα ανακύκλωσης οικιακών απορριμμάτων (μπλε κάδοι) δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Από πληροφορίες που έχουμε ήδη έχουν έλθει μπλε κάδοι και επίκειται η άφιξη του ειδικού απορριμματοφόρου και του κοντέινερ που θα τα μεταφέρει στο εργοστάσιο διαλογής στο Ηράκλειο.

Αρκετά, ωστόσο, υλικά απομακρύνονται και οδηγούνται προς ανακύκλωση, όπως προαναφέραμε, αντί να θαφτούν στη χωματερή, από ιδιώτη που εδώ και δύο χρόνια ασχολείται ενεργά στον τομέα αυτόν.

Στα δύο αυτά χρόνια έχει συνολικά οδηγήσει την ανακύκλωση πάνω από 4.500 τόνους απορριμμάτων. Το 2009, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε και παρουσιάστηκαν στα συμμετέχοντα στο πρόγραμμα σχολεία, απέσυρε 2.500 τόνους.
Από αυτούς, οι 1.200 τόνοι ήταν χαρτί, οι 700 τόνοι σίδερα - αυτοκίνητα, οι 500 τόνοι πλαστικό επικάλυψης θερμοκηπίων, οι 25 τόνοι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οι 20 τόνοι λάστιχα ποτίσματος - κλούβες - παγούρες κλπ, οι 15 τόνοι λάδια τηγανίσματος, 15 ακόμη τόνοι λάστιχα
αυτοκινήτων και 4 τόνοι μικρές και μεγάλες μπαταρίες.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, λοιπόν, ότι η ανακύκλωση στην Ιεράπετρα έχει ξεκινήσει!

Εσύ όμως αναγνώστη συμμετέχεις;

Δεν είναι δύσκολο! Βάλε ένα κάδο ή μια απλή σακούλα στη κουζίνα του σπιτιού σου και ρίχνε εκεί όσα μπορούν να ανακυκλωθούν. Όταν γεμίζει σε κάποιο άλλο σημείο (υπόγειο, κήπος, γκαράζ) κάνε την πρώτη διαλογή. Τοποθέτησε τα χαρτιά (εφημερίδες, περιοδικά, κούτες απορρυπαντικών και οτιδήποτε άλλο χάρτινο) σε μια παλιά χάρτινη κούτα και όχι σε πλαστική σακούλα, έτσι διευκολύνεις τους εργάτες που δουλεύουν στην ανακύκλωση από το να αδειάσουν τη σακούλα με τα χαρτιά. Τοποθέτησε χώρια τα άλλα υλικά (πλαστικό, γυαλί κλπ). Όταν δημιουργείται αρκετή ποσότητα από ένα είδος πήγαινέ τα στον συρμάτινο κάδο.
Αυτό θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα αν είσαι καλός στην ανακύκλωση.

Μπορούμε, επίσης, να ανακυκλώσουμε και τα οργανικά απόβλητα της κουζίνας μας (φλούδια και υπολείμματα κηπευτικών, φρούτα, τσόφλια αυγών, στάχτη, υπολείμματα καφέ και τσαγιού κ.α) αρκεί να τοποθετήσουμε ένα δοχείο που σκεπάζει, στην κουζίνα μας και εκεί να πετάμε όλα αυτά τα είδη. Μέρα παρά μέρα ή και κάθε μέρα μπορούμε να τα θάβουμε σε ένα αυλάκι που έχουμε ανοίξει στον κήπο μας ή να τα τοποθετούμε σε έναν κάδο ειδικό για κομπόστ (ένας απλός κάδος των 450-600 λίτρων, δεν στοιχίζει περισσότερο από 70-90ευρώ). Σε λίγους μήνες θα έχεις το καλύτερο λίπασμα για τον κήπο σου και αν είσαι συνεπής θα έχεις πολύ περισσότερο λίπασμα και για τα δέντρα σου.
Λίπασμα δωρεάν, πάρα πολύ καλό και οικολογικό! Στην Ιεράπετρα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και εργοστάσιο κομποστοποίησης για όλα τα φυτικά απόβλητα της περιοχής μας (από θερμοκήπια, κλαδέματα ελιών και καλλωπιστικών δέντρων του δήμου η και ιδιωτών). Μέχρι τότε χιλιάδες τόνοι τέτοιων αποβλήτων θα οδηγούνται στη χωματερή.

Ο καθένας μας θα εκπλαγεί, όταν συμμετέχοντας στην ανακύκλωση, διαπιστώσει ότι τα απορρίμματα που πηγαίνει στον πράσινο κάδο (για τη χωματερή) είναι ελάχιστα. Η μία και καμιά φορά δύο σακούλες που πετάμε καθημερινά, θα φτάσουν να είναι τόσες την εβδομάδα!!!

Αν θέλετε, περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να τηλεφωνήσετε στο ΚΠΕ Ιεράπετρας για να σας ενημερώσουμε (τηλ: 28420 23103 και 24684, κινητό 6932403188) η και στο δήμο Ιεράπετρας στο τηλέφωνο 2842340312.

Ο Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167650
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.