ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Παρασκευή 02 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το δίκαιον του ηχηροτέρου Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΔΤ , Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2004

Το δίκαιον του ηχηροτέρου

του Βασίλη Πεσμαζόγλου*

Κυριακάτικο ξύπνημα στο ήσυχο χειμωνιάτικο Ρέθυμνο. Με περίμενε, ομού μετά μερικών εκατοντάδων περιοίκων, μια έκπληξη. Στη μαρίνα. Όχι, δεν είχε γεμίσει με σκάφη αναψυχής που θα έμπαιναν διακριτικά και αθόρυβα, δικαιολογώντας μάλιστα το λόγο ύπαρξης αυτού του δαπανηρότατου έργου. (Δεν αναφέρομαι στο λόγο ύπαρξης κατά τη φάση κατασκευής, διότι οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι αποτελούσαν τότε, από μόνοι τους, κάτι τέτοιο- σε συνδυασμό με την περίφημη “απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων”).

Όχι, τίποτα απ’ όλα αυτά. Στις 12-12-2004, 10 π.μ. με 3 μ.μ., η μαρίνα Ρεθύμνου είχε μεν γεμίσει, αλλά με άλλα μεταφορικά μέσα: με θορυβώδεις μοτοσικλέτες που διαγωνίζονταν σε ταχύτητα, σε δεξιοτεχνία και, κυρίως, σε θόρυβο. Αν όχι μια ολόκληρη πόλη, πάντως ένα σεβαστό κομμάτι της αναγκάστηκε να υποστεί υπομονετικά αυτήν την όχληση –που ομολογουμένως δεν γινόταν σε ώρες “κοινής ησυχίας”. Και μαζί της και εγώ, τελώντας σε έναν εκνευρισμό και θυμό που τώρα, που έχει πια βραδιάσει, δεν λέει να καταλαγιάσει και διοχετεύεται σε γράμματα, λέξεις, φράσεις (η γραφή ως ξέσπασμα, που λένε και οι αρμόδιοι φιλόλογοι/ψυχολόγοι).

Τις πταίει; Ποιος, αλήθεια, λαμβάνει αυτές τις αποφάσεις που οδηγούν σε μια προδιαγεγραμμένη, οργανωμένη, θεσμοθετημένη, “νόμιμη” όχληση; Διότι υπάρχει βέβαια και η παρεμφερής, πλην όμως ανοργάνωτη τοιαύτη: η μηχανοβιακή άσκηση επί τσιμέντου, που λαμβάνει χώρα ιδίως το καλοκαίρι, με το που η μαρίνα ανοίγει τις πύλες στους πάσης φύσεως “σβούρους” με τις σκοπίμως τρύπιες εξατμίσεις, εξανεμίζοντας κάθε διάθεση ντόπιων και τουριστών για ωραίες ειδυλλιακές παραλιακές βόλτες…(Μετά, στους θλιβερούς απολογισμούς της τουριστικής κίνησης, ουδείς θυμάται και αυτήν τη παράμετρο- αλλά σας διαβεβαιώ έχω επανειλημμένα δει και ακούσει επισκέπτες να δυσφορούν).

Τις πταίει, λοιπόν; Ποιος αποφασίζει για την τύχη των αυτιών μας και των νεύρων μας τις ήσυχες Κυριακές, μετατρέποντας ένα κεντρικό σημείο της πόλης σε πηγή άφθονων ντεσιμπέλ; Και όποιος αποφασίζει, αν πρόκειται για αιρετή αρχή, έχει άραγε συνείδηση του πολιτικού κόστους; Ή μήπως θεωρεί (ενδεχομένως ορθώς μάλιστα!) ότι κάτι τέτοια οι δημότες της πόλης τα περνάνε στα ψιλά; Μήπως εγώ και μόνον εγώ είμαι υπερευαίσθητος στην ακοή; Και αν πρόκειται αποκλειστικά για αρμοδιότητα των λιμενικών αρχών (όπως ήταν, νομίζω, στην περίπτωση του πάλαι ποτά λούνα παρκ) και πάλι τίθεται το ερώτημα: καλά, αυτός ο χώρος διατίθεται για οτιδήποτε και οιονδήποτε ανεξαρτήτως των περιοίκων;

Η μετατροπή της μαρίνας σε πίστα, νομίμως ή ατύπως, αποτελεί οπτικοακουστική κακοποίηση του πολύτιμου παραθαλάσσιου χώρου της πόλης και έρχεται να προστεθεί σε ουκ ολίγες άλλες, κυρίως οπτικές. Έστω ότι είμαι εγώ ο τρελός της παρέας και κανένας δεν νοιάζεται, καταχείμωνα: ας βρωμίσει η παραλία με τα ανεξέλεγκτα λύματα, ας γεμίσει σκουπίδια, την άνοιξη με το καλό όλα αυτά θα στρώσουν εν όψει της τουριστικής σαιζόν. Μην αυταπατάστε! Υπάρχει το γνωστό φαινόμενο του περιβαλλοντικού μιθριδατισμού: του εθισμού στις πάσης φύσεως ρυπάνσεις. Στερώντας το Ρέθυμνο από τον κατ’ εξοχήν χαρακτήρα του σαν ήσυχη παραθαλάσσια πόλη, η πρωτοβουλία “μαρίνα=πίστα” δίνει παράδειγμα στους σβούρους του καλοκαιριού και συντείνει εμμέσως και στην τουριστική υποβάθμιση.

Και για να εξηγούμαστε: έχω κι εγώ ένα (εξόχως αθόρυβο) παπί.

*Ο Β. Πεσμαζόγλου διδάσκει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 15 Δεκέμβριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 50 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56167919
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.