Παρά τα όσα λέει η κα Κεφαλογιάννη ...ο εφιάλτης παραμέν |
|
|
Κίνηση Μεσσαράς -
Διαμετακομιστικός σταθμός στον κόλπο της Μεσσαράς
|
Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
,
Παρασκευή, 11 Ιούλιος 2008
|
Ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο σύνολό του ο γενικός χωροταξικός σχεδιασμός από τους 151 βουλευτές τη Ν.Δ και τον ανεξάρτητο κ. Κουκοδήμο, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν τόσο από το σύνολο της αντιπολίτευσης, όσο και από συμπολιτευόμενους βουλευτές αλλά και τον επίτροπο κ. Δήμα. Οι βουλευτές τελικά της Ν.Δ παραμέρισαν τις αντιρρήσεις τους στο όνομα της κοινοβουλευτικής υποταγής και του φόβου της διαγραφής και το χωροταξικό πήρε τόσους όσους ψήφους χρειαζόταν για να εγκριθεί.
Όσον αφορά στο ζήτημα της δημιουργίας διαμετακομιστικού σταθμού, συμπεριλήφθηκε στο νέο χωροταξικό η χωροθέτησή του στο νότο με την παρακάτω διατύπωση (από τις σελίδες 40-42):
Α2.2. Θαλάσσιες μεταφορές & Λιμενικές Υποδομές & Υπηρεσίες
Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις λιμενικές υποδομές, όπως ενδεικτικά απεικονίζονται στον χάρτη 6.2, και τις συναφείς υπηρεσίες δίδονται οι ακόλουθες κατευθύνσεις:
- Ενίσχυση του διεθνούς ρόλου των λιμένων της Αθήνας (σύστημα λιμένων Αττικής), της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου σε συνδυασμό με αυτό της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου, με σκοπό την ανάδειξη και εδραίωσή τους ως κύριων θαλάσσιων πυλών της χώρας. Παράλληλα, ενίσχυση των λιμένων διεθνούς ενδιαφέροντος και εθνικής σημασίας (Καβάλας, Κύμης, Ρόδου, Καλαμάτας και Σούδας) και των εξειδικευμένων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού και της Νότιας Κρήτης.
- Ο λιμένας του Ηρακλείου, στο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του Πλαισίου, κρίνεται σκόπιμο να επενδύσει περαιτέρω στην ανάπτυξη υποδομών ακτοπλοΐας, φιλοξενίας κρουαζιέρας (κυρίως) και θαλάσσιου τουρισμού. Η εμπορευματική του δραστηριότητα εξαρτάται από τη δημιουργία εξειδικευμένου κομβικού λιμένα εμπορευματοκιβωτίων (hub) στην νότια Κρήτη, την ενεργοποίηση του Αδριατικού / Ιόνιου Θαλάσσιου Αυτοκινητόδρομου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και από την αύξηση του όγκου αλλά και την αλλαγή του τρόπου διάθεσης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης. Συμπληρωματικό ρόλο προς αυτόν του λιμένα του Ηρακλείου, στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές, μπορεί να επιτελέσουν οι λιμένες της Σούδας του Ρεθύμνου και της Σητείας. Υπηρεσία (hub) για εμπορευματικές μεταφορές προτείνεται να υποστηριχθεί και από νέο σύνθετο εμπορικό – επιβατικό λιμένα στο νότιο-κεντρικό ή νότιο-ανατολικό άξονα της Κρήτης, που θα λειτουργήσει ως νότια πύλη της χώρας.
Και πάνω που λέγαμε πως κάπως έπρεπε να σχολιάσουμε τη θετική ψήφο τόσο της κας Κεφαλογιάννη όσο και του κ. Μπαντουβά που έχουν δηλώσει αντίθετοι στη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού, - αλλά και του δικού μας κ. Αυγενάκη που ακόμα δεν μας έχει πει τι ακριβώς πιστεύει για τη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού στην περιοχή του - ήρθε η δημοσίευση της Παρασκευής στη Νέα Κρήτη για να μας λυθεί η απορία τουλάχιστον όσον αφορά στην κα Κεφαλογιάννη. Την ικανοποίησή της λοιπόν διαβάζουμε ότι εξέφρασε η κα Κεφαλογιάννη για την αλλαγή που επιτεύχθηκε στο Γενικό Χωροταξικό αναφορικά με το λιμάνι του Νότου της Κρήτης, γιατί στο τελικό σχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή έγινε δεκτή εισήγηση τόσο δική της όσο και των τοπικών φορέων ότι « επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές μπορεί να επιτελέσουν οι λιμένες της Σούδας του Ρεθύμνου και της Σητείας, ενώ για εμπορευματικές μεταφορές προτείνεται να υποστηριχθεί και από νέο σύνθετο εμπορικό-επιβατικό λιμάνι στο νότιο-κεντρικό ή νότιο-ανατολικό άξονα της Κρήτης» Για να συμπληρώσει «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την εξέλιξη του ζητήματος, καθώς προβλέφθηκε στο γενικό χωροταξικό σχέδιο ότι θα κατασκευαστεί εμπορικό και επιβατικό λιμάνι στο Νότο της Κρήτης που θα λειτουργήσει ως η Νότια πύλη της χώρας».
Εμείς, οι κάτοικοι του Νότου, δε συμμεριζόμαστε τη χαρά της και θεωρούμε ότι μία αλλαγή στη διατύπωση μπορεί να παραπλανεί κάποιους για λίγο, δεν αλλάζει όμως την ουσία αυτού που σχεδιάζεται και που τελικά ψηφίστηκε. Διαβάζουμε λοιπόν το νέο χωροταξικό και καταλαβαίνουμε ότι η διαχείριση της εμπορευματικής και τουριστικής κίνησης παραμένει στο Βόρειο άξονα με έμφαση στον καλλωπισμό για την υποδοχή τουριστών του Ηρακλείου, ενώ η προοπτική της εισβολής από την Ανατολή εξακολουθεί, έστω και με νέα έκφραση, να σχεδιάζεται στο Νότο! Αλλά επειδή κάποιοι έχουν υψώσει τη φωνή τους εκεί κάτω, δοκιμάζουμε και τη λύση μετακίνησης του σχεδίου ανατολικότερα. Η εικόνα επιπλέον, που είναι πιο δυνατή από το λόγο, έρχεται να συμπληρώσει το κείμενο και στο χάρτη που ακολουθεί το Γενικό χωροταξικό σχεδιασμό φαίνεται κάπου στο Νότο ένα καράβι σε κόκκινο κύκλο να δηλώνεται ως Εξειδικευμένος Λιμένας Εμπορευματοκιβωτίων (αυτό που αναφέρεται ως «hub» στο κείμενο που ψηφίστηκε).
Και ακριβώς επειδή εμείς, τα μέλη και οι φίλοι της Κίνησης Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και διαβάζουμε και κατανοούμε το περιεχόμενο των όσων διαβάζουμε, δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι αντιστεκόμαστε σε κάθε απόπειρα χειραγώγησης, ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε και να αντιταχθούμε σε κάθε απόπειρα αλλοίωσης και υποβάθμισης τόσο του τόπου μας όσο και του τρόπου ζωής μας και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και τον αγώνα μας ενάντια στη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού στο Νότο της Κρήτης.
Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
|