ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ. - Ενεργειακό
Μανόλης Βουτυράκης , Παρασκευή, 14 Ιανουάριος 2011

α) Υφιστάμενη κατάσταση:

Τα Φωτοβολταϊκά είναι ο ταχύτερος αναπτυσσόμενος ενεργειακός κλάδος, με παραγωγή που διπλασιάζεται σχεδόν κάθε δύο χρόνια. Οι ρυθμοί ανάπτυξης με τους οποίους κινείται η διεθνής αγορά φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακοί, κυρίως χάρη στα προγράμματα και στις πρωτοβουλίες της Γερμανίας της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α.. Η Κίνα θα είναι από το 2008 ο μεγαλύτερος παραγωγός φωτοβολταϊκών, ενώ η Γερμανία και οι νοτιευρωπαικές αγορές θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στα εγκατεστημένα συστήματα.

Το πρόβλημα της επάρκειας πυριτίου αναγκαίου συστατικού για την κατασκευή Φ/Β, φαίνεται ότι θα λυθεί οριστικά την περίοδο 2008-2010. Το δυναμικό παραγωγής υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 23 GW το 2010 και τα 30 GW to 2011.

H ζήτηση θα παραμείνει υψηλή κυρίως χάρη στις ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντικές προοπτικές υπάρχουν για την αμερικάνικη αγορά.. Ερωτήματα για την Ιαπωνία και Κίνα. Οι τιμές των φωτοβολταϊκών αναμένεται να έχουν διαρκή πτωτική τάση. Η ανταγωνιστικότητα χωρίς ενισχύσεις μπορεί να επιτευχθεί την περίοδο 2015 -2020. Η Γερμανία το 2007 εγκατέστησε τουλάχιστον 1100 MW Φωτοβολταϊκών και η Ισπανία 428 ΜW. Για το 2008 και οι δύο αυτές χώρες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1500 ΜW και 1000 ΜW αντίστοιχα..

Στην πρωτοπόρο Γερμανία που έχει ήδη εγκαταστήσει 4.000 MW φωτοβολταϊκών (90% των οποίων σε κτίρια), δεν απαιτείται καμιά απολύτως άδεια για συστήματα σε κτίρια (όσο μεγάλα και αν είναι) και ο ενδιαφερόμενος απλώς εγκαθιστά το σύστημα που επιθυμεί. Αν η Γερμανία ακούγεται προχωρημένη για κάποιους, ας ανατρέξουν στη γειτονική Βουλγαρία, όπου για συστήματα έως και 5.000 ΚW δεν απαιτείται καμία απολύτως άδεια. Ακόμη και μεγάλα έργα των 10 μεγαβάτ (10.000 ΚW) αδειοδοτούνται το πολύ σε 3-4 εβδομάδες. Στην Ελλάδα, η αδειοδότηση τέτοιων έργων θέλει χρόνια.

Η Ελλάδα, παρά τους στόχους που έθεσε και τη γενναία ενίσχυση της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, παραμένει ουραγός και ανήμπορη να παρακολουθήσει τις εντυπωσιακές διεθνείς εξελίξεις. Περίπου 8.000 αιτήσεις Φωτοβολταϊκά έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ (περίπου 3.757 MW).

Εικοσιδύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 3468/06 για τις Α.Π.Ε, ελάχιστες άδειες έχουν δοθεί και ακόμη λιγότερα Φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν εγκατασταθεί, λόγω της βασανιστικά αργής αδειοδοτικής διαδικασίας που ακυρώνει στην πράξη τα κατά τα άλλα θετικά οικονομικά κίνητρα.. Σήμερα έχει παγώσει η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων στη ΡΑΕ μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μετά από τόσο καιρό δεν υπάρχουν ακόμη οι πολεοδομικές και χωροταξικές ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την απρόσκοπτη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια και οικόπεδα.

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών οι οικιακοί καταναλωτές θεωρούνται επιτηδευματίες (ασκούν δηλαδή εμπορική επιχείρηση) και πρέπει να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να καταβάλλουν Φ.Π.Α και να φορολογούνται για το μικρό εισόδημα που θα τους αποφέρει η πώληση ηλιακού ηλεκτρισμού.

Προκειμένου να μπορεί ο οικιακός καταναλωτής να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στον ΔΕΣΜΗΕ (ή τη ΔΕΗ κατά περίπτωση) θα πρέπει:

α) Να ανοίξει βιβλία στην εφορία και να πληρώνει λογιστή

β) Να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ (ελάχιστο κόστος εισφορών 1500-2.000 ευρώ 1.500-2000 ευρώ ετησίως)

γ) Να εγγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο (κόστος περίπου 50 ευρώ ετησίως)

δ) Να υποβάλλει δηλώσεις Φ.Π.Α για μια εικοσαετία..

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ισχύον καθεστώς οδηγεί σε απόλυτη ακινησία την οικιακή αγορά φωτοβολταϊκών.

β) Οι προτάσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ):

O Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (Σ.Ε.Φ) έχει διατυπώσει τις προτάσεις του για την απεμπλοκή από τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Συνοπτικά, οι προτάσεις του ΣΕΦ για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών αφορούν τα εξής:

1) Επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των ήδη κατατεθειμένων επενδυτικών προτάσεων.

2) Απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών με κατάργηση των αχρήστων μελετών και γραφειοκρατικών εμποδίων που υπάρχουν σήμερα. Θα πρέπει να εξετάσουμε την πλήρη κατάργηση των αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας.

3) ¶μεση αποσαφήνιση των πολεοδομικών και χωροταξικών όρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών. Κατάργηση των περιβαλλοντικών μελετών (με εξαίρεση προστατευόμενες περιοχές) αφού θα ισχύουν κοινοί και ξεκάθαροι πολεοδομικοί και χωροταξικοί κανόνες για όλους.

4) Φορολογικές διευκολύνσεις για την ανάπτυξη των οικιακών εφαρμογών.

5) Υποχρεωτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών σε νέα μεγάλα εμπορικά κτίρια κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας

6) Αποσαφήνιση των όρων τιμολόγησης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε να μη δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές.

γ) Μεγάλες επενδύσεις σε Φωτοβολταϊκά:

Τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα φωτοβολταϊκό σταθμό στην Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ σχεδόν 1ΜW o οποίος συνδέθηκε επιτυχώς με το δίκτυο της ΔΕΗ, σχεδίασε και εγκατέστησε η εταιρεία Sunergy A.E σε ιδιόκτητο οικόπεδο εκτάσεως 30.000 τ.μ., στην Παντοηρακλειά του Ν. Κιλκίς.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τον κ. Αμάντζ Αζίζ και την κ. Χαρούλα Ταχτσίδου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κύριος σκοπός της επιχείρησης είναι η παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος από Φ/Β συστήματα και γενικά Α.Π.Ε καθώς και η εγκατάσταση των σχετικών συστημάτων. Η αναμενόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 1,4 GWh και θα αποτρέπει την έκλυση στην ατμόσφαιρα περισσότερων από 1.078 τόνων διοξειδίου του άνθρακα..

Η εταιρεία UPC σε συνεργασία με την εταιρεία SIT ανέλαβαν τον Μάιο του 2008 δύο έργα τοποθέτησης συστημάτων φωτοβολταϊκών δωμάτων στις σκεπές δύο εγκαταστάσεων εμφιάλωσης στην Ελλάδα που ανήκουν στην ιδιοκτησία ενός από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές μη αλκοολούχων ποτών παγκοσμίως. Το κόστος των έργων αυτών ανέρχεται στα 4.500.000 ευρώ. Τα Φωτοβολταϊκά θα τοποθετηθούν από την ελληνική εταιρεία Ίστωρ, η οποία εξειδικεύεται σε συστήματα δωμάτων σκεπές.

Η εταιρεία Sunergy A.E, προτίθεται για τα επόμενα χρόνια να τοποθετήσει στην Μακεδονία, όπου η ενεργειακή ανάλυση κατέδειξε άριστες μετεωρολογικές συνθήκες και εξαιρετικό ηλιακό δυναμικό. Τα Φ/Β πάρκα που θα εγκατασταθούν σε διάφορες τοποθεσίες θα έχουν συνολική απόδοση 4.653, 82 KW. Eπίσης η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με μεγάλους επενδυτές για την υλοποίηση και άλλων μονάδων συνολικής απόδοσης 15.000 KW.

Μικρότερες, αλλά αξιόλογες επενδύσεις στα Φωτοβολταϊκά, έχουν πραγματοποιήσει:

α) Η Coca –Cola (εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δωμάτων ισχύος 329 Kw σε εγκαταστάσεις εμφιάλωσης, τα οποία μείωσαν σημαντικά τα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος και μείωσαν το κόστος συντήρησης των σκεπών


β) Frito-Lay (του ομίλου Pepsi Go): Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δωμάτων ισχύος 100 ΚW τα οποία αντισταθμίζουν τη ζήτηση αιχμής ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι πιο ακριβό.

γ) ProLogis: Eεγκατάσταση φωτοβολταϊκών δωμάτων ισχύος αρκετών ΜW σε σχολεία, τα οποία παράγουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και βοηθούν τα σχολεία να προβλέψουν τους μελλοντικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

δ) Luke Air Forse Base: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δωμάτων ισχύος 122 KW.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ

... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 37 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187534
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.