ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 04 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επικίνδυνες ουσίες στα καλλυντικά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χημική μόλυνση
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη , Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011
 
Την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών συστατικών, που μιμούνται τα οιστρογόνα, στη συντριπτική πλειοψηφία των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας φέρνει στο προσκήνιο με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Πρόκειται για τις παραβένες ή parabens τα οποία είναι συντηρητικά με αντιμικροβιακές ιδιότητες που χρησιμοποιούνται σ' ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και προϊόντων για παιδιά, ενώ κάποιες παραβένες (methyl και ethylparaben) χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες και ως συντηρητικά σε τρόφιμα.
 
Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:
 
«Οι παραβένες για πολλά χρόνια αποτελούσαν επανάσταση στη συντήρηση των καλλυντικών λόγω των αντιμικροβιακών τους ιδιοτήτων. Περίπου το 99% των καλλυντικών και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας, από τις κρέμες, τα σαμπουάν, τα σαπούνια έως και τα αντηλιακά και τα αποσμητικά περιέχουν παραβένες. Ως εκ τούτου, εντοπίζονται συχνά στους ανθρώπους και το περιβάλλον, με την πιο διαδεδομένη, το propylparaben να έχει ανιχνευτεί σε πάνω από το 90% των δειγμάτων ανθρώπινων ούρων. Παρά τον κυρίαρχο ρόλο τους ως συντηρητικά των καλλυντικών, μελέτες αποδεικνύουν ότι οι παραβένες δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες καθώς μιμούνται τα οιστρογόνα, προκαλώντας σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση τους. Έρευνα του πανεπιστήμιου Reading της Αγγλίας συνδέει τις παραβένες σε αποσμητικά με τον καρκίνου του μαστού, καθώς οι ουσίες αυτές ανιχνεύτηκαν σε ιστούς καρκινικών όγκων.

Πέρα από την οιστρογονική τους δράση, οι παραβένες παρουσιάζουν και αντι-ανδρογονική δράση, καθώς μελέτες αποδεικνύουν ότι η έκθεση νεαρών αρσενικών αρουραίων σε παραβένες είχε δυσμενείς επιπτώσεις στη σπερματογένεση και στα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Η χορήγηση τους σε θηλυκούς αρουραίους είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη γέννηση λιγότερων νεογνών και με δυσπλασίες στα αναπαραγωγικά τους όργανα, ενώ συσχετίστηκε και με τη μείωση της κινητικότητας του σπέρματος στους αρσενικούς απογόνους.

Το Μάρτιο του 2011 η Δανία απαγόρευσε το propylparaben και το butylparaben σε προϊόντα για παιδιά κάτω των τριών χρόνων, καθώς έρευνα του Δανικού Ινστιτούτου Τροφίμων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η η έκθεση στις παραβένες, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των φυσικών ορμονών στα παιδιά.

Το 2010 η Επιστημονική Επιτροπή για τα Καταναλωτικά Προϊόντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αξιολόγηση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία των propylparaben και butylparaben. Δεδομένης της χρήσης των παραβενών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και της συστηματικής έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτές τις χημικές ουσίες, η ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις τους κρίνεται αναγκαία. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Δανίας και να προβεί σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των παραβενών που δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες και είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την αντικατάστασή τους με ασφαλέστερα για τη υγεία συστατικά.»

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
... (0 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58218234
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.