Προς Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά Αξιότιμε κε Υπουργέ, Με αφορμή την πρόσφατη επιστολή προς εσάς του Δημάρχου Ηρακλείου, αλλά και σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σχετικά με το έργο του φράγματος Αποσελέμη, θεωρούμε υποχρέωση μας να εκθέσουμε τα παρακάτω: Η σύλληψη και αρχικός σχεδιασμός της ιδέας του φράγματος, (τοπική εκδοχή της «εκτροπής του Αχελώου»), ανάγεται πίσω στη δεκαετία του ’60 και γίνεται με τα δεδομένα και την τεχνογνωσία εκείνης της εποχής. Παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι επιστημονικοί φορείς που έχουν ασχοληθεί με το θέμα (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, Σύλλογος Γεωλόγων Κρήτης και άλλοι) έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους με τεκμηριωμένα στοιχεία για το μη σκόπιμο του έργου, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προωθούσε την υλοποίηση του. Η κατασκευή του φράγματος θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον και μάλιστα σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα χιλιομέτρων από το γνωστό τουριστικό θέρετρο της Χερσονήσου του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι. Με δεδομένο δε ότι η ενδοχώρα με τους μοναδικής αξίας φυσικούς της πόρους αποτελεί το κλειδί της ποιοτικής αναβάθμισης των τουριστικά ανεπτυγμένων παραλίων, που ως γνωστό περνούν πρωτοφανή κρίση στα χρονικά του τουρισμού, η καταστροφή της σημαίνει αποδιάρθρωση του Δήμου μας και ανατροπή του αναπτυξιακού μας οράματος. Θα ήταν δε περιττό να παρατηρήσει κανείς ότι πουθενά στον πολιτισμένο κόσμο δε θα διανοούνταν κανείς τέτοιου είδους επέμβαση σε μια από τις πιο οργανωμένες και πιο αποδοτικές για την εθνική μας οικονομία περιοχές όπως αυτήν. Κύριε υπουργέ, Το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου και η τοπική κοινωνία είναι αντίθετοι με την υλοποίηση του έργου διότι θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βιώσιμη εξέλιξη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Για να διαμορφώσετε μια εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής σας αναφέρουμε ότι με την υλοποίηση του έργου προκαλούνται: - Η κατάκλιση και εξαφάνιση του οικισμού, “Σφενδύλι”.
- Η κατάκλιση καλλιεργήσιμης και υψηλής παραγωγικότητας γης εμβαδού 2.500.000 τ.μ.
- Η εκρίζωση περίπου 70.000 δένδρων (ελαιόδενδρα στην πλειοψηφία τους).
- Η ολοκληρωτική καταστροφή μιας ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχής μοναδικής σε ποικιλία φυσικών οικοσυστημάτων στην Ανατολική Κρήτη.
- Η προφανής υποβάθμιση της, εν συνέχεια του σχεδιαζόμενου φράγματος, περιοχής που προστατεύεται από το NATURA 2000.
Να σημειωθεί επίσης η υψηλή επικινδυνότητα που δημιουργείται για τον οικισμό “Ποταμιές”, που βρίσκεται κατάντι του φράγματος. Η εγκεκριμένη από το ΥΠΕΧΩΔΕ μελέτη θραύσης του φράγματος προτείνει τη μετεγκατάσταση του οικισμού για λόγους ασφάλειας. Για την ακύρωση του αναποτελεσματικού έργου τόσο ο δήμος όσο και οι τοπικοί φορείς έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε Ευρωπαϊκά όργανα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την επιστολή μας ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση για τη ματαίωση του έργου που αποτελεί παρωχημένη ιδεοληψία και που δεν εξασφαλίζει, σύμφωνα με την επίσημη επικαιροποιημένη υδρογεωλογική μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, τις προσδοκώμενες ποσότητες νερού για τις οποίες σχεδιάστηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατ’ εξοχήν αρμόδιοι έχουν προτείνει επισήμως σύγχρονες ρεαλιστικές και απείρως οικονομικότερες και άμεσης απόδοσης λύσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε άλλες περιοχές με σημαντικό υδατικό δυναμικό ασύγκριτης ποιότητας χωρίς περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος. Η επίκληση του επιχειρήματος της μέχρι σήμερα δαπάνης των απαλλοτριώσεων δείχνει την ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων, προσπερνά το πραγματικό πρόβλημα κοστολόγησης των καταστροφών (κοινωνικών - περιβαλλοντικών) που συνεπάγεται η τυχόν υλοποίηση του έργου και θυμίζει το παλιό ανέκδοτο του μικρού πατροκτόνου που ζητούσε την επιείκεια του δικαστηρίου μιας και ήταν …..ορφανός. Θα θέλαμε τέλος κε υπουργέ, να μας δώσετε τη δυνατότητα να σας ενημερώσουμε για το συγκεκριμένο έργο, παρουσιάζοντάς σας, όλα τα σχετικά στοιχεία για να αποκτήσετε μια πληρέστερη εικόνα και να αποφευχθεί η ανεπανόρθωτη καταστροφή της περιοχής μας. Ο Δήμαρχος Χερσονήσου Σπύρος Αθ. Δανέλλης ... (0 ) |